UFC 211 voorspellingen

0
897
Foto UFC

UFC 211 belooft een ijzersterk evenement te worden. Het is een wonder dat dit evenement in Dallas vrijwel helemaal heel is gebleven (los van Ben Rothwell vs. Fabricio Werdum en Sergio Pettis vs. Henry Cejudo) met zoveel grote namen. De MMA-goden zijn dus goed geweest. Het gevecht voor de zwaargewichttitel tussen kampioen Stipe Miocic en uitdager Junior dos Santos is de grote afsluiter. Zal Miocic de eerste UFC-zwaargewichtkampioen ooit worden die zijn gordel meer dan twee keer verdedigt? Met winst op Cigano evenaart hij het record dat Brock Lesnar, Tim Sylvia, Randy Couture en Cain Velasquez eerder neerzetten.

Voordat de titel van de ‘zwaarste’ gewichtsklasse op het spel staat, vechten twee vrouwen om de ‘lichtste’ UFC-titel. Kampioene Joanna Jedrzejczyk zet haar strogewichtgordel op het spel tegen de gevaarlijke Jessica Andrade. De Poolse verdedigt haar titel voor de vijfde keer en belooft in Bate Estaca, oftewel ‘Pile Driver’, een zware test te krijgen.

David Branch vs. Krzysztof Jotko
David Branch is terug in de UFC en neemt het op tegen Krzysztof Jotko, geen gemakkelijke opgave. De Pool verdient niet de schoonheidsprijs met zijn stijl (hoewel zijn knock-out op Tamdan McCrory wel fans opleverde), maar is een stugge vechter die moeilijk weg te zetten is. Branch zal hierdoor terugvallen op zijn beste vaardigheid: BJJ. De oud-kampioen van WSOF won drie van zijn laatste vijf gevechten via submissie, maar Jotko is van een hoger niveau dan die tegenstanders. Het zullen niet de zogenoemde ‘Octagon jitters’ zijn die Branch de das omdoen, maar het verschil tussen het WSOF-niveau en Jotko’s niveau. De Pool zal de BJJ-tactieken van Branch gebruiken om punten te scoren (door takedowns te counteren en ground-and-pound te gooien tegen submissie-pogingen) en winnen met hulp van de jury.

Winnaar: Krzysztof Jotko
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 29-28)

Frankie Edgar vs. Yair Rodríguez
Jong tegen oud. Yair Rodríguez is een grote ster in de maak en krijgt tegen de legendarische Frankie Edgar een tegenstander van formaat. Rodríguez zal zijn stijlvolle technieken gebruiken om het The Answer moeilijk te maken, terwijl Edgar met zijn uitstekende boks- en worstelvaardigheden de afstand moet verkleinen voor stoten en takedowns. Het is dus ook een interessant contrast in vechtstijlen. Edgar moet er alles aan doen om Rodriguez’s trappen om te zetten in takedowns en de Mexicaan op de grond te houden. Want als Rodriguez los is, stopt niemand hem. Hij is namelijk onvermoeibaar, dapper en heeft ook een getructe guard. Daar is zelfvertouwen voor nodig en met een paar goede takedowns en stoten in het gezicht als counters wordt dat aangetast. Mogelijk speelt Edgar’s leeftijd (35) een rol, maar ik verwacht dat Rodriguez zijn definitieve doorbraak maakt in Dallas.

Winnaar: Yair Rodriguez
Wijze: Unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)

Demian Maia vs. Jorge Masvidal
Demian Maia verdient al een titelgevecht, maar moet zich toch nog een keer bewijzen tegen de uiterst gevaarlijke Jorge Masvidal. De 39-jarige Braziliaan zet zijn overwinningsreeks van zes gevechten op het spel, maar die heeft hij niet voor niets. Er hoeft namelijk niets over zijn grondvaardigheden verteld te worden. Met een mix van worstelen en legendarische BJJ-vaardigheden kan hij iedereen naar de grond krijgen, dus ook Masvidal. De Amerikaan is overal vaardig, maar zal het niet via de jury winnen van Maia. Mocht Masvidal constant terug op zijn voeten komen, dan wordt hij ook weer naar de grond gehaald. Daarbij komt dat het gevecht drie ronden is, dus minder tijd om Maia uit te putten en voor de knock-out te gaan. Masvidal zal het gevecht wel volmaken, maar Maia gaat winnen. Mogelijk komt hier een vervelende bijsmaak bij als het optreden niet zo dominant is als normaal. Dat zal voor de UFC namelijk genoeg zijn om Maia’s titelkansen juist te verkleinen.

Winnaar: Demian Maia
Wijze: Unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 30-26)

Joanna Jędrzejczyk (k) vs. Jéssica Andrade
Joanna Jędrzejczyk is terug in de arena waar ze haar UFC-strogewichttitel won en krijgt weer een kans om zich te bewijzen als een van de beste vechters van het moment. Jessica Andrade belooft geen makkie te worden. De Braziliaanse slaat hard, heeft goede submissies en is oersterk. De Poolse moet dus op haar hoede zijn, vooral in het begin.

Jędrzejczyk liet in haar laatste drie optredens tegen Letourneau, Gadelha en Kowalkiewicz zien dat ze een uitstekend uithoudingsvermogen heeft en fantastsch kan herstellen van tegenslagen. Des te langer het gevecht duurt, des te groter haar kans op winst wordt. Andrade moet het meer van kracht hebben. Ze doet alles van begin tot eind op honderd procent en moet veel gewicht verliezen om het streefgewicht te halen. De grote vraag is dus of haar kleinere, gespierde frame op hetzelfde tempo kan vechten in de kampioenschapsronden. Tegen Jędrzejczyk. Naar voren vechten, zoals ze deed tegen Angela Hill, Joanne Calderwood en Jessica Penne, zal namelijk niet zo makkelijk zijn als tegen Joanna Champion, die ook een enorm lengtevoordeel heeft.

Jędrzejczyk zal dus het verschil in de laatste drie, misschien vier, ronden maken. Dan neemt ze het gevecht over, zal ze een versnelling hoger vechten en laat ze haar techniek de rest doen. Vuurwerk is bijna gegarandeerd, aangezien beide vechtsters met een zeer hoog volume aanvallen.

Winnaar: Joanna Jędrzejczyk
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 49-46)

Stipe Miocic (k) vs. Junior dos Santos
De rematch met ditmaal de titel op het spel. Vriendelijke reuzen Stipe Miocic en Junior dos Santos gaan voor de tweede keer proberen om elkaars hoofd eraf te slaan na hun eerste klassieker van UFC on FOX 13. Cigano won toen, zij het discutabel. Miocic kan dus revanche nemen, maar ook zijn titel verliezen.

Dos Santos liet in zijn laatste partij tegen Ben Rothwell zien dat hij anders vecht dan toen tegen Miocic. Hij gebruikte zijn snelheid optimaal tegen Big Ben en claimt niet voor niets dat hij de snelste zwaargewicht ooit is. Miocic is iets mobieler dan Rothwell, maar nog steeds best log. De kampioen is een sterke walsmachine met een goede kin en krachtige stoten die moeilijk af te stoppen zijn. Maar Dos Santos is technischer en heeft een betere draaicirkel. Miocic moet de Braziliaan dus in een hoekje drijven.

Of dat lukt? Ik denk het niet. Daar is Dos Santos te snel voor. In de eerste ontmoeting was Cigano een knokker en liep hij veel overbodige schade op door het gevecht op te zoeken, maar nu niet meer. Nu vecht hij slimmer en gebruikt hij zijn snelheid om te verdedigen (mede omdat zijn kin niet meer zoals voorheen is). Waarschijnlijk zal de rematch hetzelfde resultaat hebben met een ander spelbeeld.

Winnaar: Junior dos Santos
Wijze: Unaniem jurybesluit (2x 48-47, 1x 49-46)

PRELIMS:
Eddie Alvarez vs. Dustin Poirier Eddie Alvarez
Chas Skelly vs. Jason Knight Jason Knight
Chase Sherman vs. Rashad Coulter Chase Sherman
Marco Polo Reyes vs. James Vick James Vick

Jessica Aguilar vs. Cortney Casey Jessica Aguilar
Gabriel Benítez vs. Enrique Barzola Gabriel Benítez
Joachim Christensen vs. Gadzhimurad Antigulov Gadzhimurad Antigulov

BONUS AWARDS
Fight Of The Night: Joanna Jędrzejczyk vs. Jéssica Andrade
Performance Of The Night: Jason Knight & Chase Sherman

FIGHTER TO WATCH

Stipe Miocic
Alle druk staat op de kampioen. Bij winst is Miocic een stap verwijderd van een record om de eerste UFC-zwaargewichtkampioen te worden die zijn titel meer dan twee keer succesvol verdedigt. Bij een nederlaag is misschien niet alles weg en is ook niet uitgesloten dat hij nooit meer titelhouder kan worden, hoewel veel afhankelijk is van de manier waarop hij ten onder gaat, maar heeft hij wel een akelige statistiek tegen: twee verliespartijen tegen de huidige kampioen. Daarmee worden titelambities meestal in de koelkast gezet, vraag maar aan Joseph Benavidez. Op dat moment is het misschien wel fijn voor Miocic dat er nog geen UFC-zwaargewichtkampioen is geweest die zijn titel meer dan twee keer heeft verdedigd.