UFC 211: Miocic heeft halve ronde nodig voor revanche op Dos Santos

0
1082
Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images

Stipe Miocic heeft zoete wraak genomen op Junior dos Santos. De UFC-zwaargewichtkampioen verdedigde zijn gordel voor de tweede keer door zijn opponent in een halve ronde knock-out te slaan. Hiermee nam hij revanche voor de eerste ontmoeting van tweeënhalf jaar geleden.

Hoewel het vorige deel een klassieker werd, nam Miocic ditmaal weinig tijd om het af te maken. Hij dreef Dos Santos vanaf het begin in een hoekje om stoten te raken, wat een geslaagde tactiek bleek. Cigano gooide effectieve beentrappen, maar zijn boksvaardigheden waren geen factor. Miocic daarentegen deelde harde klappen uit.

Toen Dos Santos na twee minuten met zijn rug tegen de kooi geplakt stond, plaatste Miocic twee goede stoten en volgde deze op met een lange rechterstoot op het moment dat Dos Santos afstand wilde maken. Deze raakte vol achter het oor, waardoor Cigano neerging en de kampioen het snel afmaakte met nog meer mokerslagen.

Miocic evenaarde het record voor titelverdedigingen van de UFC-zwaargewichttitel met twee. Hiermee komt hij op gelijke hoogte met Brock Lesnar, Randy Couture, Tim Sylvia en Cain Velasquez. Op UFC 203 was hij te sterk voor Alistair Overeem, die hij ook versloeg via knock-out in de eerste ronde.

Jędrzejczyk overklast taaie Andrade
Joanna Jędrzejczyk heeft nogmaals bewezen de beste vechtster van het moment te zijn. De Poolse versloeg Jessica Andrade in het co-main event van UFC 211 om haar UFC-strogewichttitel voor de vijfde keer te verdedigen. Andrade verdiende veel krediet vanwege onverzetbaarheid, maar moest na 25 minuten haar meerdere erkennen in Joanna Champion: 2x 50-45 en 1x 50-44.

Verwacht werd dat Andrade haar kans zou, en misschien moest, pakken in het begin van de partij, maar toen dwong Jędrzejczyk al haar wil op. Vanaf het startsignaal begon ze trappen naar Andrade’s benen en midrif te gooien om de kleine Braziliaanse op afstand te houden. De krachtige Andrade putte moed uit twee harde takedowns, waaronder een waarbij ze Jędrzejczyk over haar hoofd tilde, en een enorme buil op het voorhoofd van Jędrzejczyk dankzij een van haar linkerstoten, maar een verschil maakten deze niet.

Vanaf de tweede ronde begon Joanna Champion echt het verschil te maken. Andrade werd afgeremd door een opstapeling van trappen en stoten naar elk lichaamsdeel en had daar simpelweg geen antwoorden op. Jędrzejczyk was haar constant een stap voor en vanwege haar kleine postuur kon Andrade ook de afstand niet ongedaan maken.

Los van de buil, vocht Jędrzejczyk een perfect gevecht. Een knock-out zat er niet in, mede doordat Andrade taai was en zich geen enkele seconde liet kisten. Desondanks was het respect voor Jędrzejczyk niet minder en kregen beide vrouwen een staande ovatie na het eindsignaal. De cijfers spreken voor zich: Andrade raakte 83 aanvallen, Jędrzejczyk maar liefst 225 (!).

Maia op tandvlees langs Masvidal
Demian Maia heeft zijn zevende overwinning op rij geboekt. De Braziliaan versloeg Jorge Masvidal via verdeeld jurybesluit: 2x 29-28 en 1x 28-29. Zoals het scoreverloop doet vermoeden, had Maia het niet makkelijk.

Masvidal was heer en meester staand en was daarnaast ook erg goed in takedowns verdedigen. Maia had dus veel moeite om het grondgevecht aan te gaan en moest in alle ronden harde stoten en vooral trappen eten. Masvidal deed geen combinaties, maar de enkele aanvallen hadden wel effect. In de eerste ronde kon Maia na een minuut op Masvidals rug komen nadat een takedown gekeerd werd. Daar dreigde hij lang met een verwurging, die Gamebred goed tegenhield. In het slot van de ronde kon Masivdal nog zelfvertrouwen putten uit goede stoten op de grond, wat de basis vormde voor een aardige tweede ronde voor de vechter van American Top Team. Hierdoor kon Maia, na trappen en stoten tegen, halverwege de ronde Masvidals grondspel weer testen en op zijn rug komen. De harde hand had hij niet, want Masvidal verweerde zich goed. De slotronde gaf hetzelfde beeld: Maia zocht het grondgevecht op en kreeg pas halverwege zijn zin na een paar goede stoten en trappen. Ditmaal had de Braziliaan meer controle dan de voorgaande ronde, maar kon het nog steeds alle kanten op.

Uiteindelijk won Maia, dus mag hij nog steeds hopen op een titelgevecht. Na de winst ging hij zelfs op z’n knieën voor UFC-president Dana White, die hem de garantie gaf dat hij tegen weltergewichtkampioen Tyron Woodley mag vechten.

Routinier Edgar leert talentvolle Rodriguez een lesje
Frankie Edgar heeft weer eens bewezen een van de beste vechters in het vedergewicht te zijn. De oud-kampioen gaf Yair Rodriguez geen enkele kans, waardoor The Answer na twee ronden de winst op zijn naam schreef. De reden: het linkeroog van El Pantera was compleet opgezwollen door tien minuten ground-and-pound.

Rodriguez had in totaal zes minuten van het gevecht niets in de melk te brokkelen. Edgar scoorde zijn eerste takedown na anderhalve minuut en controleerde zijn tegenstander tot het stopsignaal van de openingsronde met harde stoten en ellebogen. Toen was de schade op het gezicht van Rodriguez al te zien, wat ongetwijfeld een mentale opsteker was voor Edgar. Desondanks was Rodriguez strijdbaar in het begin van de tweede ronde en gooide hij, zoals altijd, volop trappen. Het resultaat was echter niet anders: Edgar kreeg hem weer tegen het canvas, zij het met meer moeite, en controleerde hem opnieuw. Daar had The Answer in eerste instantie moeite mee, want Rodriguez liet ook zijn getructe guard en beenklemtechnieken nog zien. Edgar kwam hierdoor halverwege de ronde in full guard terecht, hoewel hij ook nog in mount kwam, om zijn barrage van de vorige ronde te vervolgen met vele ellebogen en stoten.

Rodriguez haalde weer het eindsignaal na een zware aframmeling, maar toch was de partij al voorbij. De scheidsrechter wuifde de partij af nadat Rodriguez’s linkeroog compleet dichtzat. Er was nog enige verwarring over, maar uiteindelijk was het wel de juiste beslissing.

Branch siert terugkeer in Octagon op met winst
David Branch heeft zijn eerste UFC-gevecht sinds 2011 gewonnen. De Amerikaan sierde zijn terug in de wereldberoemde Octagon op door Krzysztof Jotko uit Polen met een minimaal verschil te verslaan: 2x 29-28 en 1x 28-29 op de scorekaarten van de jury. De vonken vlogen er niet van af.

Branch had moeite om Jotko naar de grond te krijgen en eenmaal daar ook te houden. Hierdoor werd veel in de clinch en tegen de kooi gevochten. In de staande momenten van het gevecht wilde de Pool countervechten, waardoor Branch het spel ook staande moest maken. Hierdoor was er niet zoveel actie. Branch scoorde in de eerste en derde ronden goede takedowns, waardoor hij waarschijnlijk winst op zijn naam schreef.

De volledige resultaten:
Main card:
Stipe Miocic (k) verslaat Junior dos Santos via TKO, 2:22 in ronde 1 en blijft UFC-zwaargewichtkampioen
Joanna Jędrzejczyk (k) verslaat Jéssica Andrade via unaniem jurybesluit (2x 50-45, 1x 50-45) en bijft UFC-vedergewichtkampioene
Demian Maia verslaat Jorge Masvidal via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Frankie Edgar verslaat Yair Rodríguez via TKO, 5:00 in ronde 2
Dave Branch verslaat Krzysztof Jotko via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)

Prelims:
Eddie Alvarez vs. Dustin Poirier is geeindigd in een No Contest (illegale knieën), 4:12 in ronde 2
Jason Knight verslaat Chas Skelly via TKO, 0:39 in ronde 3
Chase Sherman verslaat Rashad Coulter via knock-out, 3:36 in ronde 2
James Vick verslaat Marco Polo Reyes via TKO, 2:39 in ronde 1

Vroege prelims:
Cortney Casey verslaat Jessica Aguilar via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Enrique Barzola verslaat Gabriel Benítez via unaniem jurybesluit (3x 29-28)
Gadzhimurad Antigulov verslaat Joachim Christensen via submissie (rear-naked choke), 2:21 in ronde 1

Bonus awards:
Fight of the Night: Chase Sherman vs. Rashad Coulter
Performance of the Night: Stipe Miocic & Jason Knight