UFC 210 voorspellingen

0
721

De UFC is terug na een onderbreking van drie weken. Met UFC 210 houdt de UFC voor de tweede keer een evenement in Buffalo en daarin zal Daniel Cormier zijn UFC-lichtzwaargewichttitel voor de eerste keer in achttien maanden weer verdedigen. Zijn opponent is de man tegen wie hij de titel pakte in mei 2015: Anthony Johnson.

De Nederlandse interesse gaat uit naar het co-main event tussen Gegard Mousasi en Chris Weidman. Alle topmiddengewichten zullen ongetwijfeld kijken naar dit gevecht, want de winnaar wordt een belangrijke speler bovenin. Mousasi hoopt een goed vervolg aan een geslaagd 2016 te geven, terwijl Weidman er alles aan wil doen om vorig jaar te vergeten. Twee vechters in verschillende stadia van hun loopbaan, maar toch op vergelijkbare posities. Wie houdt aansluiting met de top?

Will Brooks vs. Charles Oliveira
Will Brooks verwelkomt Charles Oliveira terug op lichtgewicht en wil zich revancheren van een verliespartij tegen Oliveira’s naamgenoot Alex Cowboy Oliveira. Mits hij zijn niveau haalt, en niet weer een ribblessure oploopt, zal hij met Do Bronx minder problemen hebben. Brooks is sterker en staand beter, waardoor Oliveira eigenlijk alleen via submissie kan winnen. Daarvoor moet hij de grotere Brooks wel naar het canvas krijgen. Een lastige opgave, want Ill Will is ook een sterke worstelaar. Alleen als Oliveira een joker uit zijn mouw trekt heeft hij kans op winst, maar dat is geen enkele garantie.

Winnaar: Will Brooks
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 30-26)

Thiago Alves vs. Patrick Cote
Thiago Alves is terug op weltergewicht en treft in Patrick Cote een andere veteraan die op 170 pond een thuishaven heeft. De 37-jarige Canadees vecht voor eerst sinds zijn granieten kin in juni gekraakt werd door Donald Cerrone. The Pitbull verloor zijn laatste twee gevechten achter elkaar en zag er in beide gevechten niet goed uit. Net als Alves, staat Cote bekend als een vechter die staand het liefst knokt, maar in zijn laatste gevechten liet The Predator ook zien dat hij ook effectief is op het canvas. Met een mix van beide zal hij het gevecht winnen. Alves zal competent genoeg zijn om niet te veel in gevaar te komen, maar dat zal ten koste gaan van zijn eigen offensief.

Winnaar: Patrick Cote
Wijze: Unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)

Cynthia Calvillo vs. Pearl Gonzalez
Cynthia Calvillo maakte vorige maand op UFC 209 een sterk UFC-debuut en hoopt deze lijn door te zetten tegen Pearl Gonzalez, die haar debuut in de Octagon maakt. Gonzalez won haar laatste zes gevechten en heeft een voorkeur voor grondgevechten. Zo won ze vier van haar zes gevechten via submissie, waaronder tegen Courtney Casey. Waar ze tekort komt is in overgangen op de grond en daar liet Calvillo in haar laatste gevecht tegen Amanda Cooper zien een goede te zien. Mogelijk flikt ze hetzelfde tegen Gonzalez, maar het is lastig inschatten hoe vechters reageren op de overstap van het regionale circuit naar de Octagon. Misschien is Gonzalez ditmaal degene die iedereen omver blaast in haar UFC-debuut om een einde te maken aan al het gedoe na de weging. Dat gezegd hebbende, kan je bijna niet om Calvillo heen na haar laatste optreden.

Winnaar: Cynthia Calvillo
Wijze: Submissie (rear-naked choke), ronde 2

Gegard Mousasi vs. Chris Weidman
Gegard Mousasi hoopt zijn uitstekende 2016 door te trekken in 2017. De Nederlander heeft een titelgevecht in handbereik, hoewel de UFC nooit voor garanties zorgt. Een overwinning op oud-kampioen Chris Weidman is dus noodzakelijk voor Mousasi om in aanmerking te blijven voor een gevecht om de gordel, maar dat belooft niet makkelijk te worden. Weidman heeft het thuisvoordeel en vecht om bovenin relevant te blijven na twee verliespartijen achter elkaar.

Degene die het beste voorwaartse druk zet wint. Als Mousasi dat doet met zijn technische jab en trappen wint hij waarschijnlijk in vijftien minuten. Zo wist hij eerder Thales Leites en Vitor Belfort zonder problemen te verslaan. Als Weidman de agressor is wordt het een erg lastig verhaal voor Mousasi. Weidman is veel groter en op de grond van een ander niveau. In de clinch en onder de fysiek sterkere Weidman terecht komen is dus een absolute no-go voor Mousasi.

Mousasi moet snelheid en hoeken gebruiken om dit te voorkomen. Weidman in goede doen is als een stoomtrein die in rechte lijnen opstoomt en alles op z’n pad vernietigt, maar Mousasi is behendiger en beter met hoeken. Daar gebruik van moeten maken. Mogelijk kan hij Weidman uitputten, want de Amerikaan staat niet bekend als een vechter met de allerbeste conditie. Ook zijn gezondheidstoestand zorgt altijd voor vraagtekens. Ongeacht moet Mousasi een goede dag hebben, want in elke andere vorm is hij de pineut. Gebaseerd op zijn laatste optredens is hij dat ook.

Winnaar: Gegard Mousasi
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 29-28)

Daniel Cormier (k) vs. Anthony Johnson
De rematch van UFC 187. Daniel Cormier verdedigt zijn UFC-lichtzwaargewichttitel voor de tweede keer en doet dat tegen Anthony Johnson. Welke vechter kan zijn vierde gevecht achter elkaar winnen? Het wedstrijdbeeld zal niet veel verschillen met het eerste gevecht, dus er zijn ook weinig verrassingen.

Johnson zal er alles aan doen om Cormier naar een andere dimensie te slaan. Rumble heeft de kracht om iedere MMA-vechter ter wereld knock-out te krijgen en deed dat al bijna in de eerste ontmoeting met DC. Voor de rest is DC op elk facet beter, dus staan alleen de mokerslagen van Johnson in de weg van een worstelpartij op het canvas.

Johnson heeft een grote zwakte: als hij de controle verliest verzaakt hij. Dat was op UFC 187 te zien en al meerdere malen daarvoor. Om die reden is DC misschien wel de grootste nachtmerrie van Rumble, want elk klein kansje die hij krijgt om een takedown te doen en bovenop te domineren benut hij. Johnson moet dus gedisciplineerd zijn en niet ontmoedigd raken. Dat elk gevecht staand begint geeft vertrouwen, net als het feit dat Cormier zijn takedowns moet voorbereiden met staande technieken. Dat is voor Johnson in het verleden al genoeg geweest om toe te slaan. Of dat ook voor Cormier geldt is de vraag. DC raakt dan wel op leeftijd, nog steeds wordt hij elk gevecht wordt beter.

Winnaar: Daniel Cormier
Wijze: Submissie (rear-naked choke), ronde 2

PRELIMS:
Myles Jury vs. Mike De La Torre Myles Jury
Kamaru Usman vs. Sean Strickland Kamaru Usman
Shane Burgos vs. Charles Rosa Charles Rosa
Jan Blachowicz vs. Patrick Cummins Patrick Cummins

Gregor Gillespie vs. Andrew Holbrook Gregor Gillespie
Josh Emmett vs. Desmond Green Josh Emmett
Irene Aldana vs. Katlyn Chookagian Katlyn Chookagian
Magomed Bibulatov vs. Jenel Lausa Magomed Bibulatov

BONUS AWARDS
Fight Of The Night: Daniel Cormier vs. Anthony Johnson
Performance Of The Night: Kamaru Usman & Daniel Cormier

FIGHTER TO WATCH

Gegard Mousasi
Mousasi is nog nooit zo dicht bij een titelgevecht geweest in de UFC. De Nederlander won zijn laatste vier gevechten en kan met winst op oud-kampioen Weidman een grote stap zetten. Motivatie genoeg dus, ook doordat dit het laatste gevecht is voordat hij weer met de UFC aan de onderhandelingstafel kan voor een nieuw contract.

Bij verlies komt hij in een gevaarlijke positie terecht. Dan zal hij bekendstaan als iemand die in grote gevechten te kort komt en moet hij weer veel gevechten winnen voordat hij van de status ‘gatekeeper’ verlost is. Het is dus duidelijk: Mousasi staat voor een kruispunt en alle afslagen hebben grote gevolgen.