UFC 209: Woodley door het oog van de naald in slaapverwekkend titelgevecht

0
767
Foto: Steve Marcus/Zuffa LLC via Getty Images

Tyron Woodley heeft de rematch met Stephen Thompson verslagen. In tegenstelling tot de eerste partij, behield The Chosen One zijn titel ditmaal in een slaapverwekkend gevecht via meerderheidsbesluit: 2x 48-47, 1x 47-47. Of hij de terechte winnaar was valt te betwijfelen.

24 minuten lang was er weinig te genieten. Woodley was heel voorzichtig en speelde Thompson in de kaart met een laag volume aan stoten. In de derde ronde wist hij een takedown te krijgen en Wonderboy twee minuten op de grond te houden, maar los daarvan deed hij weinig om het gevecht te winnen. Thompson was niet veel indrukwekkender. De karateka was de aanjager zonder daarvan te profiteren. Los van een trappen naar Woodley’s benen en middel, was hij ook niet overtuigend.

In de slotminuut van het gevecht werd het toch nog bloedstollend. Woodley vloerde Thompson met een spijkerharde rechterstoot en daardoor leek er toch nog een knock-out in te zitten. De aangeslagen Wonderboy moest alle zeilen bijzetten om het eindsignaal te halen. Woodley rook bloed en toen hij tegen de kooi tegen de kooi had schoot hij nog met scherp. Dat bleek niet genoeg, waardoor de jury een oordeel moest vellen.

Deze viel in het voordeel van Woodley. Hoewel zijn late opleving niet voor een knock-out zorgde, was het waarschijnlijk wel beslissend voor het eindresultaat. Twee juryleden (Derek Cleary en Chris Lee) vonden dat The Chosen One genoeg had gedaan om ronde twee, drie en vijf te winnen, terwijl het derde jurylid (Sal D’Amato) op een remise uitkwam met een 10-8 in de slotronde: 47-47. De eerste officiële overwinning voor Woodley als kampioen, hoewel het laatste woord daar nog niet over gesproken is.

Teymur verrast met zege op Vannata in amusant schouwspel
David Teymur was een grote underdog voor zijn gevecht tegen Lando Vannata. Vooraf werd gedacht dat hij als kanonvoer zou dienen te worden, maar de Zweed verraste vriend en vijand met zege op Groovy Lando. De Zweed won een leuk gevecht na drie ronden via de jury: 3x 30-27.

Beide vechters stelden niet teleur met allerlei trappen en combinaties. Teymur voerde druk op en scoorde punten met zijn kickboksvaardigheden en Vannata zette daar zijn onorthodoxe stijl met sierlijke trappen tegenover. Hoewel Teymur minder punten scoorde op het gebied van stijl, was hij effectiever dan Groovy Lando. Dankzij zijn stoten, beentrappen en knieën tegen de middel werd hij tot winnaar uitgeroepen, hoewel de scorekaarten van de jury niet het hele verhaal vertelde. Vannata was namelijk onberekenbaar en scoorde op onverwachtse momenten. Zo wist hij Teymur in de eerste ronde meerdere malen te raken. Dit deed de Zweed in de slotronde besluiten om takedowns te doen zodat Vannata uit zijn ritme werd gehaald. Hierdoor werd hij na het eindsignaal tot winnaar uitgeroepen.

Kelly verslaat vadertje tijd weer met verrassende zege op Evans
Opwindend was het niet, maar toch is het Daniel Kelly weer gelukt om een zege in de UFC te boeken. De 39-jarige Australiër versloeg Rashad Evans met een minimaal verschil op de scorekaarten van de jury: 2x 29-28, 1x 28-29. Evans maakte zijn debuut op middengewicht.

Veel hoogtepunten had dit gevecht tussen de twee dertigers niet. Kelly, die met een kilometer tape om zijn knie vocht, scoorde punten met counters en daarmee neutraliseerde hij Evans’ snelheid. Hij viel op een hoger volume aan en kon daardoor meer naar voren komen. De fletse Evans had daar geen goed antwoord op. Hij probeerde afstand te bewaren met stoten en trappen en had succes met takedowns, maar kon Judo Dan niet op het canvas houden. In de slotronde zette Kelly nog extra aan, waardoor hij het gevecht met de hakken over de sloot binnensleepte.

Calvillo maakt indruk in UFC-debuut
Cynthia Calvillo heeft het maximale uit haar UFC-debuut gehaald. De Amerikaanse won van TUF 23-finaliste Amanda Cooper via rear-naked choke in de eerste ronde. Hiermee blijft ze ongeslagen na vier gevechten.

Calvillo kwam op Coopers rug door een takedown te verdedigen met een D’Arce choke. Cooper verdedigde de verwurging adequaat, maar voorkwam niet dat Calvillo op haar rug kwam. Daar kon ze haar voorarm onder de kin van Cooper krijgen voor een andere verwurging, die ook goed verdedigd werd. Hierdoor duurde het even voordat ABC zich gewonnen gaf.

Overeem herpakt zich met knappe zege op Hunt
(link)

De volledige resultaten:
Main card:
Tyron Woodley verslaat Stephen Thompson via meerderheidsbesluit (2x 48-47, 1x 47-47)
David Teymur verslaat Lando Vannata via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Daniel Kelly verslaat Rashad Evans via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Cynthia Calvillo verslaat Amanda Cooper via submissie (rear-naked choke), 3:19 in ronde 1
Alistair Overeem verslaat Mark Hunt via knock-out, 1:44 in ronde 3

Prelims:
Marcin Tybura verslaat Luis Henrique via TKO, 3:46 in ronde 3
Darren Elkins verslaat Mirsad Bektic via TKO, 3:19 in ronde 3
Iuri Alcantara verslaat Luke Sanders via submissie (kneebar), 3:13 in ronde 2
Mark Godbeer verslaat Daniel Spitz via unaniem jurybesluit (3x 30-27)

Vroege prelims:
Tyson Pedro verslaat Paul Craig via TKO, 4:10 in ronde 1
Albert Morales verslaat Andre Soukhamthath via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)

Bonus awards:
Fight of the Night: Lando Vannata vs. David Teymur
Performance of the Night: Iuri Alcantara & Darren Elkins