UFC 208: De Randamie schrijft geschiedenis met zwaarbevochten titelwinst

0
4335
Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty Images

Germaine de Randamie heeft het geflikt. The Iron Lady is de allereerste UFC-vedergewichtkampioene na een zwaarbevochten zege op Holly Holm. De Randamie won na vijf ronden via unaniem jurybesluit: 3x 48-47.

Vanaf het begin was het al zwaar en moeizaam voor beide vrouwen. De eerste ronde was duidelijk voor De Randamie dankzij haar stoten en counterstoten. Holm miste veel, waardoor ze harde rechterstoten van de counterende De Randamie moest eten. Hierdoor ging The Preacher’s Daughter vanaf de tweede ronde steeds meer ging grappelen en clinchen, wat de kwaliteit van het gevecht weinig goed deed.

Doordat Holm steeds meer twijfelde aan haar staande kwaliteiten, ontweek ze het gevecht op de voeten op advies van coach Greg Jackson. De Randamie wist nog wel haar puntjes te pakken op de momenten dat de twee los waren, maar die werden per ronde schaarser. In de clinch wist de Utrechtse ook enigszins schade te doen, maar niet veel.

Na 25 minuten was het dus voor velen een raadsel wie gewonnen had. Was het de schade van De Randamie of het clinchwerk van Holm dat beter scoorde? De cijfers spraken in het voordeel van The Iron Lady, die Holm 87 op het hoofd raakte en zelf maar zestien klappen hoefde te incasseren op het gelaat. Desondanks kon het alle kanten op met de onberekenbare jury, die het hele evenement al twijfelachtig was.

Uiteindelijk waren ze het unaniem eens over de winnares: Germaine de Randamie, de eerste UFC-kampioen uit Nederland sinds Bas Rutten en de eerste UFC-vedergewichtkampioene. “Het was een gelijkopgaand gevecht”, aldus De Randamie na het gevecht in gesprek met Joe Rogan. “Ik kwam om te vechten en dat wilde zij (Holm) niet. Ze is een ontzettende kampioen en ik heb heel veel respect voor haar, maar ik houd van knokken.”

Controverse
De winst van De Randamie ging niet helemaal zonder controverse. Na het eindsignaal van de tweede en derde ronde sloeg ze, per ongeluk, hard na op Holm, waardoor de scheidsrechter minstens een punt moest afnemen. Dat deed hij echter niet. “Dat was in het heetst van de strijd. Ik bied mijn excuses aan. Zo ben ik niet”, aldus De Randamie, die ook aangaf dat ze binnenkort een handoperatie moet ondergaan.

Anderson Silva kruipt door het oog van de naald
Anderson Silva wist Derek Brunson te verslaan in het co-main event van UFC 208. De legendarische Braziliaan werd na vijftien minuten tot winnaar uitgeroepen via unaniem jurybesluit: 2x 29-28 en 1x 30-27.

Het gevecht tussen de twee middengewichten ging nooit van de handrem af. Silva dwong Brunson het gevecht te maken, maar counterde niet zo agressief als zijn oude zelf. The Spider behandelde het gevecht meer als een potje sparren, terwijl Brunson een kwartier lang te veel respect toonde voor zijn tegenstander. Hierdoor waren er weinig actiemomenten.

Brunson scoorde een paar keer goed in de clinch met wilde stoten, terwijl Silva in alle ronden een paar stoten en trappen wist te plaatsen. Veel van die momenten waren er niet en dus kwam Brunson ook nooit in gevaar. Uiteindelijk moest de jury dus in actie komen, die Silva als winnaar aanwees. Een omstreden besluit dat makkelijk in de richting van Brunson kon gaan.

Souza twee maatjes te groot voor Boetsch
Ronaldo Souza had geen enkele moeite om Tim Boetsch te verslaan. Jacaré dwong zijn tegenstander na een kleine vier minuten tot afkloppen met een Kimura.

Boetsch wist Souza een halve ronde van het canvas te houden, maar nadat de Braziliaan een takedown scoorde ging het heel snel. Jacaré ging als een mes door warme boter van half guard naar mount. Toen de Braziliaan zich aan een arm vastklampte, was het alleen nog aanzetten tot The Barbarian zich gewonnen geven. Opnieuw een overwinning voor Souza, die na het gevecht duidelijk was: ‘Iedereen rent! Bisping, stop met rennnen! Luke (Rockhold), stop met rennen!’

Teixeira maakt geen fout tegen Cannonier
Glover Teixeira heeft zich niet laten verrassen door Jared Cannonier. De Braziliaan won dankzij zijn grondvaardigheden via jurybesluit: 3x 30-26.

Staand ging het vrijwel gelijk op, waarbij beide vechters stoten raakten. Teixeira wist toch makkelijk te winnen door The Killa Gorilla drie ronden op zijn rug te krijgen. Vanuit half guard en mount deed de Braziliaan veel schade, hoewel Cannonier zich aardig verweerde. Dat was niet genoeg. Alleen dankzij een raar besluit van de scheidsrechter kon Cannonier in de tweede ronde een keer van zijn rug komen, maar dit had geen invloed op het eindresultaat. Het lukte Teixeira niet om voortijdig te winnen, maar iedereen wist na het eindsignaal wie de winnaar was.

Poirier zet Miller met moeite opzij
Dustin Poirier heeft een taaie Jim Miller verslagen. The Diamond had de scorekaarten van de jury nodig om zijn tegenstander te verslaan via meerderheidsbesluit: 28-28, 30-27, 29-28.

Na tien minuten leek er niets aan de hand voor Poirier. Hij was staand de betere vechter en deelde harde stoten uit waar Miller weinig tegenover zette. In de derde ronde leek Poirier toch in de problemen te zijn. Dankzij beentrappen van Miller kon The Diamond geen kracht meer op zijn rechterbeen zetten vanwege een blessure, maar vond hij een uitweg op de grond. Daar wist Poirier zijn tegenstander tot het eindsignaal te controleren, waardoor hij met winst naar huis ging. Na het eindsignaal werd de schade duidelijk: Poirier kon alleen nog staan met ondersteuning. Hij mocht dus blij zijn dat het gevecht voorbij was.

De volledige resultaten:
Main card:
Germaine de Randamie verslaat Holly Holm via unaniem jurybesluit (3x 48-47)
Anderson Silva verslaat Derek Brunson via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)
Ronaldo Souza verslaat Tim Boetsch via submission (Kimura), 3:41 in ronde 1
Glover Teixeira verslaat Jared Cannonier via unaniem jurybesluit (3x 30-26)
Dustin Poirier verslaat Jim Miller via meerderheidsbesluit (28-28, 30-27, 29-28)

Prelims:
Belal Muhammad verslaat Randy Brown via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)
Wilson Reis verslaat Yuta Sasaki via unaniem jurybesluit (3x 29-28)
Islam Makhachev verslaat Nik Lentz via unaniem jurybesluit (2x 30-25, 1x 30-27)
Rick Glenn verslaat Phillipe Nover via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 27-30)

Vroege prelims:
Ryan LaFlare verslaat Roan Carneiro via unaniem jurybesluit (30-26, 30-27, 29-28)

Bonus awards:
Fight of the Night: Jim Miller vs. Dustin Poirier
Performance of the Night: Ronaldo Souza