UFC 207 voorspellingen

0
1175

De UFC sluit het roemruchte jaar af met UFC 207 en mogelijk de meest roemruchte vechter van allemaal: Ronda Rousey. Rowdy is terug en iedereen moet het weten, maar wat niemand mag weten is waarom en hoe lang ze nog zal doorgaan. De stilte rondom Rousey is oorverdovend, wat ongetwijfeld veel mensen nieuwsgierig maakt naar haar titelgevecht tegen Amanda Nunes. De Braziliaanse kampioene lijkt ondergesneeuwd in de afwezigheid van haar tegenstandster, een aparte positie om te hebben.

Dit neemt echter niets van het gevecht af, wat erg explosief belooft te worden. Dit wordt aangevuld met boeiend titelgevecht tussen Dominick Cruz en Cody Garbrandt, die een echte grudge match zullen uitvechten. Kan No Love de onaantastbare Cruz eenmaal goed raken en zal dat ook genoeg zijn? Of gaat The Dominator zijn bekende spel voor 25 minuten spelen? Een groot contrast in stijlen, wat altijd interessant is.

Louis Smolka vs. Ray Borg
Een heel leuk gevecht opent het main card. Louis Smolka en Ray Borg zijn twee erg vermakelijke grondvechters die zowel boven- als onderop goed zijn. Beiden staan bekend om hun overnames en het kan heel goed zijn dat ze meerdere malen over de grond rollend gaan bepalen wie zich de betere mag noemen. Smolka is hier beter in. Da Last Samurai is twaalf centimeter langer en heeft meer ervaring op elk facet van MMA. Hierdoor zal hij de agressie van Borg op de grond benutten om zichzelf in een goede positie te manoeuvreren voor een verwurging vanaf de rug. Dit zal mede komen doordat het uithoudingsvermogen van Borg niet opperbest zal zijn, gebaseerd op het feit dat hij 3,5 pond te zwaar inwoog (hoewel Smolka ook niet opperfit op de weegschaal stond).

Winnaar: Louis Smolka
Wijze: Submission (rear-naked choke), ronde 3

Tarec Saffiedine vs. Dong Hyun Kim
Dong Hyun Kim heeft in de UFC bewezen een van de leukste vechters staand te zijn, maar oersaai op het canvas te vechten. Tegen elke goede staande vechter, zoals Saffiedine, zal Stun Gun zijn judovaardigheden en grootte gebruiken om bovenop te winnen, maar The Sponge heeft een goede stijl om dat te counteren met beentrappen en goede verdediging tegen takedowns. Goed is alleen niet goed genoeg. Kim gaat zijn lange armen en benen gebruiken om wilde stoten en trappen te gooien die de afstand minimaliseren. Als Kim de beentrappen ontwijkt tot het eindsignaal, wint hij het gevecht tegen de kooi en op de grond.

Winnaar: Dong Hyun Kim
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 29-28)

TJ Dillashaw vs. John Lineker
TJ Dillashaw wil zich bewijzen als de volgende titeluitdager tegen de taaie John Lineker. Mits Dillashaw wint, zal hij ongetwijfeld titeluitdager worden. De strijd tegen de weegschaal heeft Lineker gewonnen en als hij Dillashaw verslaat, kan hij de UFC in een lastig parket brengen. Waarschijnlijk zal Dana White en co. zich hier geen zorgen over hoeven maken, als de volgende voorspelling uitkomt. Dillashaw zal de agressie van Lineker namelijk counteren om zijn stoten en trappen te plaatsen. De Amerikaan heeft een wijder arsenaal aan wapens en een goede tacticus achter zich in Duane Ludwig. Een garantie is het niet, want Lineker is niet knock-out te krijgen en slaat keihard. Hands of Stone zal ongetwijfeld de agressievere vechter zijn en constant naar voren lopen. Mogelijk zal het een kopie van het latere co-main event worden, maar daar later meer over. Dillashaw is de favoriet en gaat deze rol waarmaken.

Winnaar: TJ Dillashaw
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 30-27)

Dominick Cruz vs. Cody Garbrandt
Cody Garbrandt heeft een mooi cv opgebouwd voor een 25-jarige, maar zal in Dominick Cruz iemand treffen die één, zo niet twee niveaus hoger is dan al zijn tegenstanders tot nu toe. Garbrandt heeft zijn voorgaande testen allemaal met vlag en wimpel doorstaan: een perfect record met tien overwinningen, waarvan negen via knock-out, en nul verliespartijen. Daartegen staan de kwaliteiten van Cruz buiten kijf.

In de eerste ronde zal Garbrandt het spel maken met zijn agressie. Cruz zal in de eerste vijf minuten waarschijnlijk passief overkomen en veelal verdedigen, maar No Love tegelijkertijd lezen en testen. Hoe reageert op hij deze beweging? Wat is zijn tactiek hier- en daarvoor? Cruz’ verdediging moet goed genoeg zijn om de zware stoten van Garbrandt te overleven in de eerste ronde, om het initiatief vervolgens vanaf ronde twee over te nemen. Dan zal No Love het diepe ingegooid worden en moet hij bewijzen snel en sterk genoeg te zijn om Cruz knock-out te slaan, want The Dominator zal daarna niet te raken zijn met zijn superieure voetenwerk en reflexen. Mogelijk gaat Garbrandt meer worstelen dan velen verwachten, maar de kampioen is op dat gebied ook geen beginner. Mits Cruz de eerste zeven à acht minuten overleeft, zal hij zijn spel opdwingen en zich naar de winst vechten.

Winnaar: Dominick Cruz
Wijze: Unaniem jurybesluit (2x 49-46, 1x 48-47)

Amanda Nunes vs. Ronda Rousey
Het laatste UFC-gevecht van 2016 belooft heel interessant te worden. Twee vechtsters die specialisten van de eerste ronde zijn, waardoor veel verwacht mag worden van de eerste vijf minuten van dit gevecht, als het al zo lang gaat duren. Nunes is krachtig en vaardig op de voeten, maar Rousey heeft enkele seconden nodig om iemand op de grond te krijgen en in een armklem te leggen.

De grootste factor zal de mentale staat van Rowdy zijn. Is ze al over haar laatste verliespartij heen? Kan ze de persoonlijke vete met media en social media uit haar hoofd zetten om de gevaarlijke Braziliaanse te verslaan? Mits good ol’ Rousey verschijnt die Miesha Tate’s arm brak en Alexis Davis kansloos liet, maakt ze een hele goede kans. Amanda Nunes heeft echter alle gaten in haar spel al gezien op UFC 193.

Als The Lioness Holly Holm kan kopiëren, hoeft de mentale staat van Rousey helemaal niets uit te maken. Qua vechtstijl kan Nunes dat ook, maar het verschil tussen Nunes en Holm is kracht en conditie. Nunes is iemand die direct het gaspedaal indrukt en vanaf ronde twee een schim van haarzelf is. Zal het hiermee lukken? Ik denk het wel, aangezien er geen tekenen zijn dat Rousey weer de oude is. Daarnaast heeft Rowdy niet de achtergrond en trainers die haar staande vaardigheden in een jaar compleet vernieuwen. Hierdoor zal de Braziliaanse, net als tegen de erg taaie Tate, winnen met kracht en finesse.

Winnaar: Amanda Nunes
Wijze: Knock-out, ronde 1

PRELIMS:
Johny Hendricks vs. Neil Magny Neil Magny
Antonio Carlos Junior vs. Marvin Vettori Antonio Carlos Junior
Alex Garcia vs. Mike Pyle Alex Garcia
Brandon Thatch vs. Niko Price Brandon Thatch

Vroege prelims:
Tim Means vs. Alex Oliveira Tim Means

BONUS AWARDS
Fight Of The Night: Louis Smolka vs. Ray Borg
Performance Of The Night: Amanda Nunes & Louis Smolka

FIGHTER TO WATCH

Ronda Rousey
Dit kan maar een persoon zijn. Alle ogen zijn gericht op Rowdy Ronda Rousey in een gevecht dat haar waarschijnlijk zal maken of breken. Wat niemand weet is of dit haar laatste partij is, dat weet maar een persoon. Mogelijk zal dit afhangen van het resultaat. Hoe voelt ze zich in aanloop naar deze partij? Is ze al over haar kansloze verliespartij van vorig jaar november heen? Te veel vragen die pas rond 31 december om 6.00 uur Nederlandse tijd beantwoord zullen worden. Op basis van het verleden zal het een korte partij worden, dus in een flits heeft iedereen ook alle antwoorden.