UFC 203 voorspellingen

1
1371

Zal het Alistair Overeem lukken om de tweede Nederlander ooit te worden die de UFC-titel verovert? De Nederlander krijgt zaterdag de kans om de enige gordel die nog ontbreekt op zijn mantel te bemachtigen, maar Stipe Miocic belooft geen makkelijke opgave te worden voor de Reem. De Amerikaan zal zijn titel voor eerst verdedigen en mag dat doen in zijn thuisstad: Cleveland.

Daarvoor nemen Fabricio Werdum en Travis Browne het voor de tweede keer tegen elkaar op in een belangrijk gevecht voor de zwaargewichtdivisie. De winnaar zal misschien wel de eerste uitdager worden van de kampioen na UFC 203, mits die persoon een sterk optreden neerzet. Wie voorlopig niet voor een titel zullen vechten zijn Mickey Gall en Phil Brooks, beter bekend als CM Punk. Het MMA-debuut van de WWE-legende was bijna twee jaar in de maak en zal eindelijk plaatsvinden. Hoe brengen zij het er van af? Hierbij de voorspellingen.

Joanne Calderwood vs. Jessica Andrade
Jessica Andrade maakte een fantastisch debuut op strogewicht door naamgenoot Jessica Penne op overtuigende wijze weg te zetten. De volgende partij is opnieuw geen makkelijke tegen Joanne Calderwood. De Schotse is beter op haar voeten dan Penne, die misschien niet meer de oude is na haar verloren titelgevecht tegen Joanna Jędrzejczyk, en zal een groot lengtevoordeel hebben op de Braziliaanse. Dit kan ze goed gebruiken voor haar trappen en andere muay Thai-aanvallen. Andrade is krachtig, explosief en erg agressief en moet een weg om deze aanvallen heen zien te vinden. Haar doel zal zijn om de afstand te minimaliseren om van dichtbij aan te vallen en een grondgevecht te forceren, aangezien dat JoJo’s zwakte is. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Winnaar: Joanne Calderwood
Wijze: Unaniem jurybesluit

Urijah Faber vs. Jimmie Rivera
Urijah Faber is een veteraan die niet slechter lijkt te worden. Hoewel hij 37 is, verloor hij alleen titelgevechten op bantamgewicht in de UFC. Tegen Rivera vecht hij tegen een opkomende vechter die geen makkelijke opgave belooft te worden. El Terror is een tank met achttien overwinningen op een rij, maar daar ligt echter ook zijn zwakte: hij kan niet een vol kwartier voluit vechten. Over de cardio van de California Kid zijn nooit vraagtekens, net als zijn submissions. Hij zal dus laat in het gevecht het verschil maken als Rivera moe en uitgeblust is. El Terror is krachtig en sterk, maar brengt niets wat Faber nog nooit heeft gezien. Andersom wel. Faber is nog steeds wereldtop en gaat dat weer eens bewijzen.

Winnaar: Urijah Faber
Wijze: Submission (guillotine choke), ronde 3

CM Punk vs. Mickey Gall
Het lang gehypte gevecht van CM Punk tegen Mickey Gall vindt eindelijk plaats, maar belooft een ramp te worden. Niet alleen omdat Punk het opneemt tegen een vechter met meer ervaring, maar omdat Gall, een bruinebander in Braziliaanse jiujitsu, ook een stijl heeft die niet makkelijk is voor nóg groenere vechters. Tegen Mike Jackson kwam hij vanaf het startsignaal naar voren als een dolle stier, waarschijnlijk vanwege onervarenheid, om er een snel einde aan te maken. Zijn sterktepunt is ook bekend: de rug innemen om een rear-naked choke te doen. Er is weinig aanleiding om daar tegen Punk van af te stappen.

Winnaar: Mickey Gall
Wijze: Submission (rear-naked choke), ronde 1

Fabricio Werdum vs. Travis Browne
Er is weinig aanleiding om te denken dat Travis Browne ditmaal wel gaat winnen van Fabricio Werdum. Hapa verloor in april 2014 voor de eerste keer van de Braziliaan en heeft daarna weinig nieuws laten zien. Mogelijk is hij zelfs slechter geworden sinds zijn overstap van Team Jackson-Winkeljohn naar Glendale Fighting Club. Werdum is daarentegen alleen beter geworden, ondanks dat hij veertig jaar is. Daarnaast heeft hij een volledige voorbereiding gehad voor UFC 203. Het enige wat Browne kan redden is een krachtige knock-out, waar hij zeker toe in staat is. Komt deze niet, dan zal Werdum de overwinning uit het vuur slepen met zijn Muay Thai, cardio en wereldklasse BJJ. Net als vorige keer.

Winnaar: Fabricio Werdum
Wijze: Unaniem jurybesluit

Stipe Miocic (k) vs. Alistair Overeem
Vijf jaar na zijn UFC-debuut, mag Alistair Overeem voor het eerst proberen om de UFC-zwaargewichttitel te veroveren. Makkelijk belooft het niet te worden tegen Stipe Miocic.

Dit is een gevecht dat vele kanten op kan, aangezien één stoot of trap al doorslaggevend kan zijn. De beslissende factor zal de tactiek van Stipe Miocic zijn. Wil hij staand vechten met Overeem, of gaat hij variëren met takedowns? Uiteraard is de eerste tactiek meer in het voordeel van de Reem. Tijdens het gevecht is de Nederlander een geweldige tacticus op de voeten. Hij leest zijn tegenstander en heeft veel meer vechtervaring opdat aspect dan de Amerikaan. Zonder dat Miocic het weet, kan de Reem hem door hebben.

Miocic moet Overeem dus niet in zijn ritme laten komen en zijn stoot combinaties met takedowns combineren, waar hij misschien wel de allerbeste in is. Hij moet het echter ditmaal niet alleen gebruiken om een grondgevecht te forceren, maar om de afstand minimaal te houden en Overeem onder druk te houden. Alles om een gevecht op boksafstand te ontwijken en divers te blijven. Miocic heeft de cardio daarvoor, maar moet constant alert blijven met onbesuisd naar voren komen, aangezien de Reem dan als een versnipperaar kan werken met een stoot, trap of welbekende guillotine choke. Ervaring en een goede tactiek van Greg Jackson en Mike Winkeljohn zal de sleutel zijn voor de Nederlander.

Winnaar: Alistair Overeem
Wijze: TKO, ronde 2

PRELIMS:
Jessica Eye vs. Bethe Correia: Jessica Eye
Nik Lentz vs. Michael McBride: Nik Lentz
Caio Magalhães vs. Brad Tavares: Brad Tavares
CB Dollaway vs. Francimar Barroso: CB Dollaway

Yancy Medeiros vs. Sean Spencer: Sean Spencer
Drew Dober vs. Jason Gonzalez: Drew Dober

BONUS AWARDS
Performance Of The Night: Alistair Overeem & Urijah Faber
Fight Of The Night: Urijah Faber vs. Jimmie Rivera

FIGHTER TO WATCH

Alistair Overeem
Alistair Overeem is terug op de positie waar de UFC hem in 2012 al wilde zien na zijn winst op Brock Lesnar. Het kostte hem vervolgens ruim vier jaar om terug in die positie te komen en nu heeft hij dan eindelijk de mogelijkheid om de missende gordel op zijn mantel te winnen. Misschien is het zijn eerste en tegelijkertijd laatste kans zijn om de titel te winnen, dus staat de druk erop. Maar, op zwaargewicht kan een enkele trap of stoot de wedstrijd beslissen. Toevallig is Overeem daar een specialist in.

1 COMMENT