UFC 190 voorspellingen

0
799

UFC 190 rousey correia

Het belooft een heet avondje te worden in Rio de Janeiro. Ronda Rousey, wellicht de grootste MMA-ster van het moment, zal het in vijandig gebied gaan opnemen tegen Bethe Correia. Een evenement dat er zeker mag zijn over het algemeen gezien, maar naast Rousey staan er geen absolute kampioenen gepland. Laten we eerlijk zijn: Mauricio ‘Shogun’ Rua, de broertjes Nogueira en Antonio Silva zijn nou niet meer de toppers die ze ooit waren. Voor Stefan Struve de ultieme kans om zijn gram te slaan en ‘Big Nog’ voor het luide Braziliaanse publiek te verslaan en de HSCB Arena versteld te doen staan. Van de grote jongens gaan we ook naar de kleinste vrouwen met Claudia Gadelha, die gebrand is op revanche tegen Joanna Jędrzejczyk, tegen Jessica Aguilar, mogelijk de beste vechtster in haar gewichtsklasse. Daarnaast staan er twee TUF: Brazil-finales op het programma waar niet al te veel op ingegaan zal worden.

Cláudia Gadelha vs. Jessica Aguilar
Deze twee dames kwamen elkaar al een keer tegen op een jiujitsu-toernooi toen Aguilar nog een blauwe band had en Gadelha een bruine. Toen was ‘Claudinha’ de betere en ik verwacht weinig verandering. Het zal waarschijnlijk op een grondgevecht aankomen zoals Gadelha dat vaker liet zien in de UFC. Tegen Lähdemäki had ze succes en het gevecht tegen Jędrzejczyk had ze misschien wel gewonnen moeten hebben op diezelfde manier. Toen bleek al dat ‘Joanna Champion’ grondgevechten kan ontwijken, maar Aguilar doet dat niet. De vechtster van ATT komt binnen met tien gewonnen gevechten op een rij en daar won ze er twee van via submission en de rest via de jury. Hierdoor zie ik Gadelha het haar gevecht maken en er een zwaar bevochten overwinning via de jury uitslepen. Daar kan het Braziliaanse publiek mogelijk ook bij helpen.
Winnaar: Cláudia Gadelha
Wijze: Unaniem besluit

Antonio Silva vs. Soa Palelei
De tekenen op de wand zeggen dat het hoofdstuk ‘Antonio Silva’ als zwaargewichtvechter in de top afgesloten is. De grote Braziliaan mag geen syntetische testosteron meer gebruiken, hoewel hij er waarschijnlijk het meest recht op had in zijn gezondheidsconditie. De kin van ‘Big Foot’ lijkt te zijn verdwenen hierdoor, afgeleid van zijn vorige twee gevechten zonder het goedje. Frank Mir en Andrei Arlovski wisten ervan te profiteren, twee vechters die bekendstaan als harde stoters (welke zwaargewicht is dat niet?). Soa Palelei is misschien (nog) niet van het niveau Mir/Arlovski, maar hij kan de enige wapen die Silva mogelijk nog wel heeft matchen: grootte. ‘The Hulk’ is even groot en zwaar als zijn tegenstander en beschikt, uiteraard, over oerkracht. Achttien knock-outs in 22 overwinningen spreken voor zich en als hij Silva vroeg op zijn rug kan krijgen, is misschien een enkele mokerslag vanuit full guard al genoeg voor een opening. Uiteraard kan deze ook op de voeten. Een kort gevecht wordt het sowieso, daar zijn beide specialisten in.
Winnaar: Soa Palelei
Wijze: Knock-out ronde 1

Stefan Struve vs. Antônio Rodrigo Nogueira
Dit gevecht heeft veel weg van het gevecht ervoor. Nogueira lijkt een zwaargewicht op zijn retour, terwijl Struve, de enige onder 30 jaar in de UFC-zwaargewichtranglijst, nog in de broei van zijn leven zit. In het achterhoofd moet natuurlijk de recente jaren van Struve worden gehouden (paniekaanval op UFC 175, hartkwaal, hard verliezen tegen Alistair Overeem), maar die van Nogueira voorspelt ook niet zoveel goeds. ‘Minotauro’ ging keihard knock-out tegen Nelson en is de laatste tijd geteisterd door blessures. Die hebben ervoor gezorgd dat hij sinds 2012 maar drie keer in de kooi heeft gestaan. Als Struve zijn niveau haalt, moeten er geen problemen zijn. Hij heeft zijn lengte en gewicht mee. Als deze optimaal worden benut zonder dat er gekke dingen gebeuren, wint hij zonder twijfel.
Winnaar: Stefan Struve
Wijze: TKO ronde 1

Mauricio Rua vs. Antonio Rogerio Nogueira
‘Shogun’ Rua en Nogueira vechten een rematch uit 2005. Tien jaar geleden stonden beide vechters aan de top van hun gewichtsklasse als deel van de PRIDE 2005 Middleweight Grand-Prix. Een klassieker die gewonnen werd door Rua via de jury, die vervolgens het toernooi won. Nu een decennium later is de situatie anders. Beide vechters zijn op hun retour, niet gek tien jaar later, en vechten dit gevecht simpelweg vanwege nostalgie (en hun rollen tijdens TUF: Brazil 4). Als Rua wint, dan is dit meestal in de eerste ronde. Er wordt vaak getwijfeld aan het uithoudingsvermogen van de Braziliaan, maar in vergelijking met Nogueira zal dat waarschijnlijk wel meevallen. Of dit wordt een kort gevecht, of een gevecht waarbij het pijnlijk wordt om naar te kijken omdat beide vechters uitgeput zijn (vooral voor de oudere fans die beide vechters nog op hun top hebben gezien). Ik ga uit van het eerste, want ‘Minotoro’ heeft, net zoals zijn broer, veel kilometers gemaakt met zijn lichaam. Veel blessures en in zijn laatste gevecht tegen Antohny Johnson, zijn eerste in zeventien maanden, kon hij niets laten zien. Het gevecht tegen ‘Shogun’ is zijn derde sinds 2012 en dat zegt veel. Rua is een snelle starter en houdt het kort.
Winnaar: Maurico Rua
Wijze: TKO ronde 1

Ronda Rousey vs. Bethe Correia
Tot slot, Ronda Rousey en Bethe Correia. Rousey zal tegen Correia voor de zesde keer haar titel proberen te verdedigen in Rio en zich te wreken voor twee van de ‘Four Horsewomen’. Beide vrouwen zijn ongeslagen, dus someone’s ‘O’ has got to go. Er wordt een kolkende HSBC Arena verwacht en deze zullen, verassend genoeg, waarschijnlijk meer Rousey aanmoedigen dan landgenoot Correia. ‘Rowdy’, die dit gevecht zal opdragen aan de overleden worstelaar ‘Rowdy’ Roddy Piper, heeft beloofd een lesje te leren aan Correia, maar dat kan voor openingen zorgen. Correia krijgt dit gevecht niet vanwege de topvechters die ze verslagen heeft. Het is simpelweg vanwege de rivaliteit met de ‘Four Horsewomen’. Baszler (0-2 in de UFC) en Duke (1-3 in de UFC) gehad, nu is het tijd voor de leider.

Correia is ongeslagen in negen gevechten, waarvan ze er twee won via technische knock-out. Ze staat vijfde op de UFC vrouwen bantamgewichtranglijst, maar daar is ook alles mee gezegd. Dit gevecht draait om Rousey’s wraak. De superster heeft haar titel al vijf keer in de UFC weten te verdedigen en Correia is niet de persoon die haar gaat afhouden van nummer zes. Het is dan ook eerder de vraag wanneer en hoe Rousey het wil afmaken. In de eerste ronde via armbar? In de eerste veertien seconden via technische knock-out? Of wil ze er een lange afstraffing van maken die de volle 25 minuten duurt? Ga maar uit van één van die eerste twee. Naarmate je steeds meer promo’s hebt bekeken, is ook de vraag hoe Correia haar tegenstander in godsnaam gaat verslaan. Rousey is een betere atlete, langer, beter grondvechtster, betere staande vechtster, heeft natuurlijk haar wereldniveau judo, bezit meer kracht en meer ervaring op het hoogste niveau. En dan ook nog het thuispubliek van Correia mee. Ik gok dat Rousey haar verbeterde boksvaardigheden eerst laat zien. Als ze het daarmee niet kan afmaken gaat het gevecht naar de grond met een judoworp, waar de vuisten ook voor een hard einde zorgen. Another day in the life of Ronda Rousey, on to the next one. Laten we hopen op een gevecht met ‘Cyborg’, want ik geef Tate ook weinig kans tegen deze superatlete.
Winnaar: Ronda Rousey
Wijze: TKO ronde 1

TUF: BRAZIL 4 FINALES
Fernando Bruno vs. Glaico Franca Bruno unaniem besluit
Dileno Lopes vs. Reginaldo Vieira Lopes unaniem besluit

PRELIMS:
Neil Magny vs. Demian Maia Demian Maia Unaniem besluit
Rafael Cavalcante vs. Patrick Cummins Patrick Cummins Unaniem besluit
Warlley Alves vs. Nordine Taleb Warlley Alves TKO Ronde 1
Iuri Alcantara vs. Leandro Issa Iuri Alcantara TKO Ronde 1

Clint Hester vs. Vitor Miranda Vitor Miranda TKO Ronde 3
Guido Cannetti vs. Hugo Viana Hugo Viana TKO Ronde 3

BONUS AWARDS
Fight Of The Night: Geen
Performance Of The Night: Ronda Rousey, Stefan Struve, Mauricio Rua, Warlley Alves

FIGHTER TO WATCH

Stefan Struve
Er zijn genoeg vraagtekens rondom ‘onze’ Stefan. De plussen komen in de vorm van een goed trainingskamp. Tijdens de weging bleek wel dat hij de sportschool gevonden heeft en in de Blackzilians heeft hij een plek gevonden met trainers en trainingspartners van het hoogste niveau. Of de ‘Skyscraper’ met dit gevecht de vragen gaat beantwoorden die er rondom hem heersen is de vraag. In zijn gevecht met landgenoot Alistair Overeem werd hij weggezet als een amateur en de vragen over zijn gezondheid blijven. Plus, Antonio Rodrigo Nogueira vecht in zijn achtertuin. ‘Big Nog’ verloor zijn laatste gevecht op thuisgrond, maar de twee gevechten ervoor gingen gewonnen. Brendan Schaub zat in een soortgelijke situatie als Struve en ging hard knock-out. Als Struve zijn lange armen eens goed gebruikt, kan hij de niet meer granieten kin van Nogueira testen. Maar alles kan veranderen bij zwaargewichten met een enkele stoot of trap.