UFC 190: Resultaten en discussie

0
992
Waarom is Ronda Rousey toch zo populair?
Foto: Jason Silva USA TODAY-Sports
Foto: Jason Silva USA TODAY-Sports

UFC 190 in Rio de Janeiro, het evenement waar veel vragen beantwoord gaan beantwoorden. Gaat Cláudia Gadelha een rematch tegen Joanna Jędrzejczyk krijgen? Is Antônio Silva klaar? Is Antônio Rodrigo Nogueira klaar? Is Antonio Rogerio Nogueira klaar? Is Stefan Struve weer zichzelf? En kan Bethe Correia de grootste verrassing in de UFC ooit laten plaatsvinden? Want UFC 190, in Brazilië notabene, is het evenement van Ronda Rousey. Het evenement waar zij afrekent met de rivaal van ‘The Four Horsewomen’ en haar status als ‘de gevaarlijkste onbewapende vrouw ter wereld’ gaat waarmaken. Dat is ongetwijfeld het script en moet zij een realiteit maken. Bethe Correia gaat er alles aan doen om deze te dwarsbomen natuurlijk. Daarnaast is het voornamelijk een evenement van grote namen die op de retour zijn. Zoals al vermeld, Antônio Silva, de Nogueira-broers en Mauricio ‘Shogun’ Rua vechten misschien wel voor de laatste keer. Rio de Janeiro is een mooi podium voor deze Braziliaanse grootheden om afscheid te nemen, dus het kan niet uitgesloten worden met nog een knock-out. Ook genoeg topvermaak op de undercard overigens, met Neil Magny die voor overwinning nummer acht gaat in zijn zwaarste tegenstander tot nu toe met Demian Maia. Een leuk evenement dus, maar alle ogen zijn gericht op ‘Rowdy’.

Vroege prelims op UFC Fight Pass
Hugo Viana en Guido Cannetti staan bekend als staande vechters, maar in dit gevecht zetten ze meer in op grondwerk. Beide vechters hebben een verleden in The Ultimate Fighter en dit is ook zo’n typisch gevecht uit een seizoen. Weinig risico, veel kooiwerk en vechten vanuit full guard en dat is niet zo interessant. Zelfs als Cannetti met een wilde trap naar het hoofd Viana aan het wiebelen krijgt, gaat hij uit instinct toch voor een takedown. Viana probeert de initiatiefnemer te zijn, maar Cannetti weet hier goed mee om te gaan. De Argentijn ligt grotendeels bovenop en wint zo het gevecht. Zijn grappling was beter, dus een overwinning voor hem via de jury.

Vanaf het begin is het plan van Clint Hester duidelijk. Vitor Miranda wordt in de openingsminuut dan ook naar de grond gewalst, maar hij weet goed te herstellen. In de eerste ronde kan hij het grondgevecht overnemen en bovenop ‘Headbussa’ ground-and-pound geven en zo de eerste ronde winnen. In de tweede ronde kan Hester de Braziliaan weer een takedown doen. Opnieuw herstelt Miranda goed en ditmaal kiest hij ervoor om weer staand te vechten. Hij ontwijkt het grondgevecht vervolgens goed en als Hester een takedown doet na twee minuten, deelt hij een genadeloze knie uit. Hester is aangeslagen en Miranda kan overnemen op de grond met nog meer ground-and-pound. Even lijkt het erop dat het snel afgelopen is, maar het duurt even voordat Miranda de arm van Hester in een houdgreep heeft (‘giftwrapped’) en hij de besluitende stoten kan geven. Een knap optreden van Miranda.

Prelims op UFC Fight Pass:
Iuri Alcântara opent normaal gesproken als een dolle, maar tegen Leandro Issa vecht hij berekenend. Issa is een grappler van wereldklasse en Alcântara doet er alles aan om een clinch te ontwijken om niet op de grond te komen. De opening van Alcântara is wel fel, maar kalm. In de eerste ronde kan Issa zijn tegenstander dan ook op de grond krijgen en drie minuten op hem inslaan met ground-and-pound. Alcântara verweert wel goed op de grond en blijft uit gevaar. Gelukkig voor Alcântara begint elke ronde staand, dus kan hij direct punten scoren. Als hij Issa vloert met een paar stoten, gaat hij dan ook niet jagen op een knock-out. Hij blijft daarentegen kalm en rustig. Ook komen de trappen naar het midrif aan. Dit is het beeld van de tweede ronde, want Alcântara neemt die ronde over. Issa heeft minder in te brengen dan zijn tegenstander op de grond, dus heeft hij een moeilijkere opgave. In de derde ronde vecht hij dan ook als een man op een duidelijke missie: krijg het gevecht naar de grond. Dit lukt hem na drie minuten, maar daar snijdt hij zich alsnog in de vingers als Alcântara goede stoten uitdeelt. De laatste minuut is dan ook een show van Alcântara, die op jacht gaat naar de knock-out. Gewonnen heeft hij zonder twijfel, maar de kerst op de taart blijft uit.

Warlley Alves opent de eerste ronde agressief met goede kickboksvaardigheden tegen Nordine Taleb. De Braziliaan is agressiever en goede druk op Taleb om de eerste ronde te winnen. In de tweede ronde werkt hij grotendeels bovenop en scoort hij punten met ground-and-pound. Niet heel erg agressief of direct gevaar voor Taleb, die in het slot kan opstaan en Alves tegen de kooi duwt. Alves kan vanaf daar in een positie komen voor een guillotine choke als Taleb een takedown probeert. De Braziliaan valt vervolgens naar de grond om aan te zetten en Taleb zit in diepe problemen. Hierdoor moet hij afkloppen. Krachtige stoten, goede trappen, goede verdediging tegen takedowns, prima controle bovenop en submissions. De 24-jarige Warlley Alves moet in de gaten gehouden worden.

Rafael Cavalcante is een krachtige kickbokser, Patrick Cummins is een sterke worstelaar. Het duurt niet lang voordat Cummins het initiatief neemt, maar het gevecht naar de grond krijgen is erg moeilijk. Cavalcante kan in die momenten van vrijheid wel schade doen met korte stoten en die hebben resultaat. Na de eerste ronde zitten beide ogen van Cummins dicht en vroeg in de tweede ronde komt er nog een bebloede neus bij. Dit houdt de Amerikaan niet tegen en naarmate de ronde vordert, remt Cavalcante af vanwege vermoeidheid. Waar eerst een sterke verdediging tegen takedowns was, staat in het slot van de tweede ronde een makkelijk doelwit voor ‘Durkin’. Cummins maakt er vanaf het begin van de derde ronde helemaal zijn gevecht van met een sterke takedown. Ellebogen volgen en Cavalcante verdedigt zich niet meer na een korte barrage ellebogen vanuit half guard. Scheidsrechter Mario Yamasaki maakt er snel een einde aan.

Demian Maia gaat direct voor een grondgevecht tegen Neil Magny. Magny’s spanwijdte is twintig centimeter langer, dus wil de Braziliaan dit direct neutraliseren met een grondgevecht. Daar is de Braziliaan oppermachtig in de eerste ronde en komt hij geregeld in mount. Blijven daar is lastig en dat lukt de Braziliaan alleen in het slot. Daar werkt hij naar een armbar toe, maar de bel redt Magny. De Amerikaan verliest dan wel op de grond, maar verdedigen doet hij goed en ook daar komen zijn lange armen van pas. Maar Maia is fysiek zo sterk voor weltergewicht en weet uiteindelijk toch steeds in zijn positie te komen. Na twee minuten komt de Braziliaan op de rug van Magny en dan weet je wel waar hij naartoe werkt. Hij hoekt zijn benen en zet zijn armen op de kin van Magny. Dan is het een kwestie van tijd voordat Magny’s goede reeks erop zit. Magny won zijn vorige zeven gevechten, maar het verschil tussen hem en Maia is nog te groot. Zijn eerste overwinning via submission sinds 2012.

Main Card:
Cláudia Gadelha vs. Jessica Aguilar
De twee strogewichten beginnen stotend en houden dit de gehele wedstrijd vol. Gadelha opent beter: ze is sneller en sterker met haar stoten. Haar stoten en combinaties komen aan en scoren veel punten. Het zijn vooral de hoeken van haar die punten scoren en schade op het gezicht van Aguilar achterlaten. Verdedigend is ze ook goed: elke keer als Aguilar een aanval doet, straft ze die af met counters of ontwijkt ze de stoten met een boog. Het enige waar ‘JAG’ wel mee weet te scoren zijn rechter beentrappen, maar die winnen de wedstrijd niet. ‘Claudinho’ komt vanaf het begin in haar ritme en kan vier overtuigende takedowns doen om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Een goed, compleet optreden van de Braziliaanse, die nu een rematch krijgt met kampioene Joanna Jędrzejczyk.
Cláudia Gadelha verslaat Jessica Aguilar via unaniem besluit (3x 30-27)

Antônio Silva vs. Soa Palelei
Bigfoot’ heeft er zin in en rent door het publiek heen om zo snel mogelijk de kooi in te gaan. Hij opent met de intentie om te kickboksen. In de openingsminuten worden er niet zoveel significante stoten of trappen gegooid, mede doordat het plan van Palelei is om het gevecht naar de grond te krijgen. ‘The Hulk’ probeert eerst twee takedowns die Silva verdedigt, waarna hij overgaat tot stoten. Maar zodra Silva hem tegen de kooi zet, kan hij counteren met een beenworp en in de guard komen om stoten uit de delen. Heel hard zijn ze niet, maar komen aan en winnen hem de ronde. Silva’s plan verandert niet: hij wil stoten en trappen en in het begin van de tweede ronde is dat duidelijk. In de eerste minuut komt een opstoot aan en Palelei is aangeslagen. Hij verbergt zich achter zijn armen en hierdoor kan Silva het afmaken. Hij duwt ‘The Hulk’ tegen de kooi, gooit een harde knie en drie stoten waardoor Palelei omvalt. Silva blijft gooien tot scheidsrechter John McCarthy er een einde aan maakt.
Antônio Silva verslaat Soa Palelei via technische knock-out, 0:41 in de tweede ronde

Stefan Struve vs. Antônio Rodrigo Nogueira
De HSBC Arena komt opnieuw tot leven als Antonio Rodrigo Nogueira de arena betreedt. Hij opent door de afstand te verkleinen en Struve tegen de kooi te duwen. Hij doet er alles aan om het gevecht naar de grond te krijgen, maar ‘The Skyscraper’ houdt vast en blijft staan. Constant als de Nederlander even ruimte krijgt, gooit hij een goede stoot, maar Nogueira reageert constant door weer te gaan clinchen. Dit duurt drie minuten en daarna krijgt Struve meer ruimte om te stoten en vooral te trappen. Hij eindigt de eerste ronde met een paar goede trappen. Zelf moet hij ook een paar goede stoten eten. Er is weinig vuurwerk en dat vervolgt in de tweede ronde. Nogueira clincht weer het is even zweten voor Struve als de Braziliaan achter hem staat en naar de grond gaat. Struve moet de verwurging verdedigen, komt vervolgens onderop in mount, maar werkt zich er knap onderuit om weer te gaan staan. Hierna is het vooral Struve die goede stoten en trappen gooit tegen de stoten van Nogueira. Opnieuw weinig explosiviteit van beide kanten en gevaar op een knock-out lijkt er niet. Dit verandert in de derde ronde: Struve komt los en lijkt veel meer ontspannen. Nogueira blijft voor de clinch gaan, maar Struve werkt zich daar constant goed uit om afstand te maken en door te stoten en trappen. Nogueira heeft niets in de melk te brokkelen en het gevecht neemt de volle vijftien minuten in. De jury moet uitkomst bieden en die geven alle ronden aan Struve. In zijn interview achteraf liet Struve weten dat hij meerdere malen moest overgeven vlak voor het gevecht.
Stefan Struve verslaat Antônio Rodrigo Nogueira via unaniem besluit (3x 30-27)

Reginaldo Vieira vs. Dileno Lopes
Normaal zijn gevechten tussen TUF-deelnemers erg saai. In eerste instantie is de eerste finale van het vierde seizoen in Brazilië alles behalve. Vieira en vooral Lopes openen alsof ze aan doping zitten en gaan er vol op. Lopes gooit in de eerste minuut een serie aan stoten naar het lichaam en Vieira doet meerdere poging voor een guillotine choke. Lopes doet er ook twee, maar afkloppen doen beide niet. Harde stoten, veel agressie en een hoog tempo zorgt voor een veelbelovend vervolg. Die komt er niet. Het tempo gaat naar beneden en vooral Lopes vecht meer berekend dat wild. Vieira blijft enigszins agressief, maar Lopes is gevarieerder. Hij heeft meer variatie staand en gaat ook succesvol voor takedowns. Na vijftien minuten geeft de jury het gevecht aan Vieira. Toch wel verrassend.
Reginaldo Vieira verslaat Dileno Lopes via unabiem besluit (2x 30-27, 1x 29-28)

Glaico França vs. Fernando Bruno
Direct valt het verschil in lengte tussen França en Bruno op. França, meer kickboksend georiënteerd, is een stuk groter dan Bruno, die meer een grappler is. Bruno maakt er dan ook gelijk weer een typisch gevecht in TUF van: tegen de kooi vechten zonder risico omdat hij geen takedown kan krijgen. França gaat hier goed mee om en weet zelfs te counteren met eigen takedowns. Het is saai, het is niet leuk en vervelend om te zien. Bruno heeft staand niets in te brengen, dus gaat hij voor grappling. França kan niets anders doen dan tegenwerken en enigszins zelf nog wat op de grond doen om punten te scoren. Hij komt hierdoor meerdere malen op de rug van Bruno, maar een verwurging inzetten lukt hem niet. Tot het slot, wanneer Bruno moe is. França komt weer op de rug van zijn tegenstander als er een grondgevecht uitgelokt wordt via de kooi. Bruno is moe en kan niet voorkomen dat hij in de laatste dertig seconden alsnog moet afkloppen door een rear-naked choke. França wint TUF: Brazil, een grote som geld en een eigen Wikipedia-pagina.
Glaico França verslaat Fernando Bruno via submission (rear-naked choke), 4:46 in de derde ronde

Mauricio Rua vs. Antonio Rogerio Nogueira
De rematch tien jaar in de maak tussen Mauricio Rua en Antonio Rogerio Nogueira is de co-main event. Waarschijnlijk zijn de twee niet meer in staat om een gevecht zoals toen neer te zetten, maar we kunnen altijd hopen op het beste. Rua opent agressiever en komt meer naar voren. Hij mixt trappen met stoten, terwijl Nogueira vooral op zijn boksvaardigheden leunt. ‘Lil’ Nog’ loopt vooral naar achteren en kijkt naar counters. Deze komt er ook in het laatste kwart van de eerste ronde. Nogueira countert Rua precies achter zijn oor met een linker hoek. Rua wankelt en zijn tegenstander ruikt bloed, maar afmaken doet hij het niet met alle stoten die hij gooit. ‘Shogun’ kan stoten teruggooien en overleeft de eerste ronde en lijkt weer hersteld in de tweede. Hij doet na vijftien seconden een succesvolle takedown waardoor het tempo omlaag gaat. Rua blijft de initiatiefnemer en bepaalt waar het gevecht plaatsvindt. Na twee minuten grondwerk gaat hij ook voor een clinch tegen de kooi, maar scheidsrechter Mario Yamasaki breekt dat snel op. Hierdoor wint Rua de tweede ronde en plant hij hetzelfde voor de derde, maar Nogueira werkt nu minder mee. De takedowns verdedigt hij goed en als hij in de slotminuut alsnog één te verwerken krijgt, doet hij een diepe guillotine choke. Rua verdedigt deze en blijft scoren met trappen naar het midrif en been, tot Nogueira er één blokt met zijn elleboog. Het resultaat: een enorme hematoom. Toch wint Rua het gevecht op basis van rake stoten staand en op de grond.
Mauricio Rua verslaat Antonio Rogerio Nogueira via unaniem besluit besluit (3x 29-28)

Ronda Rousey vs. Bethe Correia
Tot slot, Ronda Rousey’s moment in Rio de Janeiro. De tegenstandster is Bethe Correia, maar in een flits is haar kans op de titel verkeken. Correia ontwijkt de eerste stoten van Rousey, maar als de Amerikaanse haar tegenstandster vast heeft in de clinch gaat het snel. Opstoten volgen en een simpele struikelbeweging zorgt ervoor dat Correia omvalt. Ze staat snel weer op en staat met haar rug tegen de kooi en Rousey gaat daar los. Ze gooit verschillende stoten en een harde linker stoot zorgt ervoor dat Correia aangeslagen is. Als ze wegcirkelt om stoten te ontwijken, gooit Rousey een harde rechter stoot die haar uitschakelt. Correia is knock-out en valt op haar gezicht.
Ronda Rousey verslaat Bethe Correia via knock-out, 0:34 in de eerste ronde

De volledige resultaten:
Main Card:
Ronda Rousey verslaat Bethe Correia via knock-out in de eerste ronde
Mauricio Rua verslaat Antonio Rogerio Nogueira via unaniem besluit besluit (3x 29-28)
Glaico França verslaat Fernando Bruno via submission (rear-naked choke) in de derde ronde
Reginaldo Vieira verslaat Dileno Lopes via unabiem besluit (2x 30-27, 1x 29-28)
Stefan Struve verslaat Antônio Rodrigo Nogueira via unaniem besluit (3x 30-27)
Antônio Silva verslaat Soa Palelei via technische knock-out in de tweede ronde
Cláudia Gadelha verslaat Jessica Aguilar via unaniem besluit (3x 30-27)

Prelims op UFC Fight Pass:
Demian Maia verslaat Neil Magny via submission (rear-naked choke) in de tweede ronde
Patrick Cummins verslaat Rafael Cavalcante via technische knock-out in de derde ronde
Warlley Alves verslaat Nordine Taleb via submission (guillotine choke) in de tweede ronde
Iuri Alcântara verslaat Leandro Issa via unaniem besluit (2x 29-28, 1x 29-27)

Vroege prelims op UFC Fight Pass:
Vitor Miranda verslaat Clint Hester via technische knock-out in de tweede ronde
Guido Cannetti verslaat Hugo Viana via unaniem besluit (2x 29-28)

Samengevat:
UFC 190 maakte waar wat velen al verwachtten. Rousey wint, de Ultimate Fighter-finales waren niet zo interessant en Brazilianen zijn enthousiast. Naast ‘Rowdy’ staken er een paar namen echt bovenuit met sterke optredens. Cláudia Gadelha liet zien dat klaar is voor een tweede gevecht met Joanna Jędrzejczyk, Demian Maia liet weer eens een keer zien waarom hij één van de beste BJJ-beoefenaars ter wereld is, Patrick Cummins maakte Cavalcante onschadelijk, Warlley Alves is een talent en Stefan Struve wist een grote overwinning te boeken. Ondanks kotsen in de kleedkamer, wist hij zijn idool te verslaan via de scoreborden van de jury. Een knappe prestatie in Rio de Janeiro. Hij had een kleine bijrol in het evenement dat compleet om Ronda Rousey draaide, die niet teleurstelde. Een dominante overwinning liet nogmaals zien dat er geen maat staat op haar en dat ze de beste is in haar gewichtsklasse. Je vraagt je eigenlijk nog af waarom een derde gevecht met Miesha Tate gedaan moet worden, want iedereen wil het gevecht met Cris ‘Cyborg’ Justino z.s.m. zien. Tot die tijd zijn er nog genoeg pakken slaag te verwachten.

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Performances of the Night: Ronda Rousey & Demian Maia
Fight of the Night: Maurício Rua vs. Antônio Rogério Nogueria