UFC 188: Resultaten en discussie

0
671
Foto: Christian Palma AP
Foto: Christian Palma AP

Het is dan eindelijk daar: een Mexicaans UFC-evenement met grote held Cain Velasquez. Het gevecht tegen Fabricio Werdum werd door UFC-president Dana White als ‘het gevecht van Mexico’ bestempeld en na een lange tijd opbouw, is het dan eindelijk zover. Na twintig maanden keert Velasquez terug naar de kooi en staat hem de gevaarlijke Werdum te wachten. Twee zwaargewichtkampioenen, maar er kan er maar één zijn. Over kampioenen gesproken: Eddie Alvarez en Gilbert Melendez zullen na vijf jaar opbouw eindelijk vechten. Twee gezworen rivalen die eindelijk de daad bij het woord mogen voegen. Een sterk evenement met veel goede namen (zie ook Henry Cejudo en Chico Camus), laten we hopen dat ze de toon van vorige week kunnen doorzetten.

Prelims op UFC Fight Pass
Gabriel Benítez en Clay Collard beginnen en we weten dat ‘Cassius Clay’ erg taai en duurzaam is. Benítez is de snellere vechter van de twee en profiteert vanaf het begin van dat verschil. De Mexicaan maakt het Collard moeilijk met een variatie aan aanvallen naar het hoofd, midrif en benen. Collards enige antwoord is om een takedown te doen en een grondgevecht te forceren, maar Benítez weet hier constant uit te ontsnappen. In het slot van de tweede ronde is het alleen Benítez die aanvalt. Een harde trap tegen de ribben remt Collard enorm af. Vanaf dat punt is het wachten tot Benítez toeslaat voor het einde, hoewel Collard (nogmaals) erg duurzaam en taai is. De derde ronde is dan ook erg eenzijdig met Benítez die de lakens uitdeelt. Voortijdig winnen lukt hem niet. Plus, Collard blijft het gehele gevecht takedowns scoren, iets voor Benítez om aan te werken.

Cathal Pendred en Augusto Montaño zijn de volgende vechters. Dit is simpelweg een verschrikkelijk gevecht. In de eerste ronde doen beide vechters weinig interessants. Montaño ontwijkt Pendred vooral, tot de frustratie van de Ier. In de tweede ronde kan Montaño een goede stoot plaatsen tegen Pendred, waardoor de TUF-veteraan gevloerd wordt. Daarna is het alleen Pendred die domineert tegen de kooi en op de mat. De derde ronde heeft veel weg van de eerste. Montaño is erg passief en ontwijkt contact, maar gooit meer stoten en trappen dan Pendred. Beide vechters zijn uitgeput, waardoor er niet al te veel woorden aan vuil gemaakt moeten worden. Pendred wint twee van de drie ronden, volgende.

Prelims op FX:
Francisco Trevino is de grote favoriet, maar Johnny Case laat in de eerste ronde zien dat dit onzin is. Trevino neemt Case in het begin niet zo serieus, maar de Amerikaan scoort veel punten door actief te stoten en trappen. Trevino loopt vooral naar achteren en heeft geen inbreng. In het slot van de eerste ronde komt er een vinger in het oog van Case, die met een schreeuw neergaat. Even lijkt het erop dat het gevecht gestopt moet worden, maar Case bikkelt door en vervolgt het gevecht hoewel hij nog zichtbaar last heeft van dat oog. Hierdoor brengt hij het gevecht vaker naar de grond, waar hij nog meer domineert. Veel ground-and-pound, veel positiewisselingen en veel punten worden gescoord door Case in de tweede en derde ronde. Hierdoor wint ‘Hollywood’ overduidelijk.

TUF: Latin America-winnaar Alejandro Pérez wordt met een luid gejuich ontvangen. Patrick Williams laat niet lang daarna het gejuich weer stoppen in het gevecht. Na acht seconden raakt hij een harde, rechter opstoot die Pérez naar achter laat vallen. Williams gaat gelijk voor een kort einde en rent er achter aan voor een guillotine choke. Deze zit er strak in, maar Pérez klopt in eerste instantie niet. Als Williams zijn verwurging bijzet door zijn hand tegen zijn pols aan te drukken à la Jon Jones tegen Lyoto Machida. Pérez valt niet lang daarna in slaap. Een hele 21 seconden.

Efrain Escudero en Drew Dober tasten elkaar in de eerste dertig seconden af, tot Dober een trap gooit en uitglijdt. Escudero profiteert door naar de grond te gaan en een guillotine choke in te zetten. Dober kan staan maar moet de enorme druk van Escudero meenemen. Escudero zet goed aan en duwt Dober tegen de kooi aan om nog meer druk te zetten. Na tien seconden aanzetten moet Dober afkloppen.

Alle druk staat op Henry Cejudo in het gevecht tegen Chico Camus. Cejudo opent boksend maar wil het gevecht wel naar de grond brengen. Dit lukt hem in eerste instantie niet. Camus verdedigt de takedowns goed en vooral bij de derde poging waarbij hij bijna een kikkersprong doet, laat hij zijn intenties om niet naar de grond te gaan zien. Het gevecht wordt dus staand uitgevochten en Cejudo duwt Camus hierdoor veelal tegen de kooi aan om knieën en stoten uit te delen. Camus pakt de meeste punten op het moment dat de twee los van elkaar zijn, hoewel Cejudo daar ook niet kansloos is. Cejudo krijgt in totaal maar één takedown in het gevecht in meer dan tien pogingen, maar wint wel op basis van schade en activiteit.

Main Card:
Tecia Torres vs. Angela Hill
Voor TUF 20-deelneemsters Tecia Torres en Angela Hill is allebei het tweede gevecht in de UFC. Tijdens TUF 20 was Torres de nummer drie en Hill de nummer laatst, zestiende. Hill is een goede thaibokster, waardoor Torres het in dit gevecht veelal op een grondgevecht zet. In de eerste twee ronden pakt ze knappe takedowns, maar daar doet ze weinig mee op de grond. In half guard doet ze weinig en Hill kan hier niet onder uit ontsnappen. Dit zorgt voor een vervelend gevecht. In de derde ronde kan Torres de takedown niet krijgen door goede verdediging van Hill. Hierdoor wordt alles tegen de kooi uitgevochten, maar is er opnieuw weinig actie. Een vervelend gevecht om te zien. Next!
Tecia Torres verslaat Angela Hill via unaniem besluit (2x 30-27, 1x 29-28)

Yair Rodríguez vs. Charles Rosa
Rosa is een groot talent die erg grapplinggeoriënteerd is, maar in dit gevecht laat Yair Rodríguez zijn potentie zien. De 23-jarige Mexicaan opent met veel bombarie door verschillende trappen te gooien, maar geen van deze raken echt vol. Hierdoor belandt hij op zijn rug, maar daar doet hij een sterke triangle choke die Rosa veel problemen bezorgt. Het voelt als een echte ‘coming-out party’ voor Rodríguez, die voor alles wat Rosa gooit een antwoord heeft. Sterke trappen, goede stoten en indrukwekkende BJJ-vaardigheden op z’n rug. Rosa blijft wel goed meedoen, wat voor een erg leuk gevecht zorgt. In het slot is het Rosa die de lakens uitdeelt bovenop en punten kan scoren, waardoor het scoreverloop nog interessant wordt om te zien. De jury kan er niet uitkomen, maar twee van de drie geven het gevecht aan Rodríguez.
Yair Rodríguez verslaat Charles Rosa via verdeeld besluit (2x 29-28, 1x 28-29)

Kelvin Gastelum vs. Nate Marquardt
De veteraan tegen het talent. Gastelum opent beter en komt meer naar voren om de druk op ‘The Great’ te zetten. Marquardt heeft veel moeite met de harde stoten, snelheid en bewegelijkheid van Gastelum, waardoor Gastelum makkelijk de eerste ronde pakt. Halverwege de tweede ronde is het opnieuw Gastelum die het initiatief heeft en Marquardt veel problemen bezorgt, die simpelweg niet meer opgewassen is tegen vechters van het niveau Gastelum. ‘The Great’ blijft desondanks vechten, maar Gastelum domineert. Zowel op staand als op de grond met veel stoten. Het enige wat Marquardt doet is uit wanhoop en Gastelum pareert alles gemakkelijk. Na de tweede ronde maakt de hoek van Marquardt een verstandig besluit door het gevecht te stoppen.
Kelvin Gastelum verslaat Nate Marquardt via technische knock-out, 5:00 in de tweede ronde

Gilbert Melendez vs. Eddie Alvarez
Een lichtgewicht met een goede worstelachtergrond, sterke boksvaardigheden, een Latijns-Amerikaanse achtergrond en ervaring als kampioen. Een beschrijving die voor zowel Gilbert Melendez en Eddie Alvarez voldoet. De twee vechten het staand uit en vanaf het begin neemt Melendez het initiatief. Een rechter elleboog komt goed aan, waardoor Alvarez aangeslagen is. De neus van Alvarez is misschien gebroken, waardoor Alvarez’ oog dichtslaat als gevolg van snuiten, aldus commentator Joe Rogan. Hierna heeft Alvarez tijd nodig om bij te komen en gooit hij het halverwege de tweede ronde over een andere boeg. Hij maakt de afstand klein en gaat voor een worstelpartij, al dan niet tegen de kooi aan. Dit doet hij met succes en de derde ronde wint hij duidelijk, maar niet erg overtuigend. Melendez heeft het moeilijk in de derde ronde en moet vaak diep inademen. Het eindigt na vijftien minuten vechten, waarna de jury uitkomst moet bieden. De eerste ronde is duidelijk voor Melendez, de derde voor Alvarez, maar wie won de tweede? Beiden gooien hun handen in de lucht na het gevecht, maar de jury wijst Alvarez aan als de winnaar. Een grote overwinning voor Alvarez.
Eddie Alvarez verslaat Gilbert Melendez via besluit (2x 29-28, 1x 28-29)

Cain Velasquez vs. Fabricio Werdum
Eindelijk staat Cain Velasquez weer eens in de kooi. Hij neemt het als kampioen op tegen interim-kampioen Fabricio Werdum als afsluiter van het evenement. Vanaf het begin vecht Velasquez als vanouds met veel druk, een hoog tempo, harde stoten en ditmaal de overtuigende steun van de aanwezige fans. Maar Werdum kan ook zijn spel enigszins opleggen staand door constant voor een thai-clinch te gaan, beentrappen te raken en overtuigende stoten te gooien. Ook ontwijkt Velasquez de guard van Werdum op elke manier. Vanaf het begin is het een leuk gevecht doordat Werdum goed meedoet en met het tempo van Velasquez goed om kan gaan. En na vier minuten in de tweede ronde gebeurt zelfs het onwaarschijnlijke: Velasquez is moe. De Amerikaan gooit zijn stoten en trappen niet meer met overtuiging en Werdum kiest zijn aanvallen met veel discipline en nauwkeurigheid. Hierdoor lijkt hij Velasquez zelfs te stoppen in het slot van de tweede ronde door een knie in de clinch, maar Velasquez overleeft. Voor de derde ronde vraagt de hoek van Velasquez om takedowns en dit is ook het begin van het einde. Werdum domineert de ronde, komt tweemaal dichtmaal een verwurging, waarvan een via een takedown. Als Velasquez een takedown doet na twee minuten, neemt Werdum het lichaam van Velasquez over. Hij doet de takedown perfect voor Werdum om een guillotine choke te doen. Dit doet hij ook met een enorme lach op zijn gezicht vanaf zijn rug. Na vier seconden aanzetten moet Velasquez afkloppen. WOW!
Fabricio Werdum verslaat Cain Velasquez via submission (guillotine choke), 2:11 in de derde ronde

De volledige resultaten:
Main Card:
Fabricio Werdum verslaat Cain Velasquez via submission (guillotine choke) in de
Eddie Alvarez verslaat Gilbert Melendez via besluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Kelvin Gastelum verslaat Nate Marquardt via technische knock-out in de tweede ronde
Yair Rodríguez verslaat Charles Rosa via verdeeld besluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Tecia Torres verslaat Angela Hill via unaniem besluit (2x 30-27, 1x 29-28)

Prelims op FX:
Henry Cejudo verslaat Chico Camus via unaniem besluit (2x 30-27, 1x 29-28)
Efrain Escudero verslaat Drew Dober via submission (guillotine choke) in de eerste ronde
Patrick Williams verslaat Alejandro Pérez via submission (guillotine choke) in de eerste ronde
Johny Case verslaat Francisco Trevino via unaniem besluit (3x 30-27)

Prelims op UFC Fight Pass:
Cathal Pendred verslaat Augusto Montaño via unaniem besluit (3x 29-28)
Gabriel Benítez verslaat Clay Collard via unaniem besluit (3x 30-27)

Samengevat:
Vertrouw op de guillotine choke. Drie gevechten op UFC 188 eindigden via dé verwurging waarbij een hoofd onder de oksel werd gepropt en met twee armen werd omarmd tot een punt van opgave. Het stoppen van de bloedtoevoer naar de hoofd stopte bij Alejandro Pérez door Patrick Williams, was genoeg om Drew Dober af te laten kloppen en was voldoende voor Fabricio Werdum om de onbetwiste kampioen van de UFC te worden in de zwaargewichtdivisie. Werdum sloot een goed evenement af met veel interessante gevechten, zoals Johny Case tegen Francisco Trevino, Yair Rodríguez tegen Charles Rosa en Eddie Alvarez tegen Gilbert Melendez. Maar het hoogtepunt kwam toen ‘Vai Cavalo’ met zijn armen de titel omhoog hield als de onbetwiste kampioen. Diezelfde armen zorgde ervoor dat hij Cain Velasquez liet afkloppen in de derde ronde. De Braziliaan had zijn huiswerk gedaan en wist zo, zonder geluk, de dominante kampioen te verslaan.

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Performances of the Night: Fabricio Werdum & Patrick Williams
Fight of the Night: Yair Rodríguez vs. Charles Rosa