UFC 173: Belfort van card afgehaald, Weidman vs. Machida

0
570

Lyoto Machida 3

De effecten van het verbieden van kustmatige testosteron door de Nevada State Athletic Commission en de UFC zijn direct duidelijk. Vitor Belfort, de vechter die gezien wordt als het bewijs dat kunstmatige testosteron doping is, is van de main event van UFC 173 afgehaald, aldus UFC-president Dana White via FOX Sports Live. Chris Weidman zal het nu gaan opnemen tegen Lyoto Machida in de nieuwe main event op de card.

27 februari werd het nieuws officieel dat het gebruik van kunstmatige testosteron (TRT) in de ban gaat. Aanvragen voor het gebruik worden niet meer geaccepteerd in Nevada, waarna de UFC snel volgde. Ondertussen heeft Brazilië dezelfde beslissing gemaakt laat de directeur van The Comissao Atletica Brasileira de MMA, Marcio Tannure, via weten. Dan Henderson zal op 23 maart de laatste vechter zijn die met een uitzondering zal vechten in de main event van UFC Fight Night 38 tegen Mauricio “Shogun” Rua.

Belfort laat via social media weten dat het niet zijn keuze was om uit de main event van UFC 173 te stappen, maar dat hij wel tegen de winnaar van Weidman-Machida zal vechten. In een eerder statement leek het erop dat de Braziliaan vrijwillig uit het gevecht stapte, maar nu claimt hij anders.

I never give up the fight at UFC 173 and never said that. … The UFC decided to put another opponent in my place because I didn’t have time to fit the new rules of the NSAC. According to the UFC, I will face the winner of Weidman vs Lyotto within the new regulations of all the athletic commissions.
I’m sorry that this happened, and I appreciate the strength and understanding of all fans, sponsors, UFC and athletic commissions.

Zijn vervanger is landgenoot Lyoto “The Dragon” Machida. De Braziliaan is ongeslagen op middengewicht met overwinningen op Mark Munoz en Gegard Mousasi. Op UFC Fight Night 30 maakte Machida zijn debuut op 185 pond tegen Mark Munoz. Tegen zijn trainingspartner boekte hij een snelle overwinning via knock-out door een goede trap naar het hoofd van zijn tegenstander. Munoz was gelijk buiten westen en Machida hield zich sportief in en volgde niet op met overbodige ground-and-pound. In de main event van UFC Fight Night 36 vocht Machida tegen Gegard Mousasi voor zijn Braziliaanse thuispubliek. Hierin liet “The Dragon” zien steeds een stapje voor te zijn op Mousasi en won hij via unanieme beslissing na vijf ronden. Een titelgevecht op zijn nieuwe gewichtsklasse leek binnen, maar zal nu dus iets eerder komen voor de voormalig UFC licht zwaargewicht kampioen. Machida kan, na Randy Couture en BJ Penn, de derde vechter worden die de UFC-titel in twee verschillende gewichtsklassen wint.

UFC 173 zal op 24 maart in Las Vegas, Nevada plaatsvinden. De nieuwe main event lijkt nog geen nieuwe co-main event te hebben. Eerst was dit het gevecht tussen TUF: Brazil 3-coaches Wanderlei Silva en Chael Sonnen, maar dit gevecht is een week verschoven. Ook was er sprake van een gevecht tussen Alistair Overeem en Junior dos Santos, maar een ribblessure houdt de Nederlander voor onbekende tijd aan de kant, aldus UFC Tonight. De card van UFC 173 ziet er momenteel als volgt uit:

Chris Weidman vs. Lyoto Machida
Chris Holdsworth vs. Kyung-Ho Kang

Sam Sicilia vs. Doo Ho Choi
Jamie Varner vs. James Krause

T.J. Dillashaw vs. Takeya Mizugaki
Al Iaquinta vs. Mitch Clarke