UFC 169: Resultaten en discussie

1
794
© Tim Larsen, Associated Press
© Tim Larsen, Associated Press
© Tim Larsen, Associated Press

UFC 169 vond afgelopen weekend plaats en was in potentie de card van het jaar 2014. Twee titelgevechten, Alistair Overeem vs. Frank Mir en twee van de beste vlieggewichten ter wereld in Ali Bagautinov tegen John Lineker stonden op de card, ondersteund met een paar aardige vechters op de undercard zoals Al Iaquinta en Chris Cariaso. Het event was niet slecht met een paar aardige gevechten zoals Abel Trujillo vs. Jamie Varner en Iaquinta vs. Lee, maar er miste een ding: knock-outs en submissions. Er eindigden maar twee gevechten via een vorm van knock-out en er waren simpelweg geen submissions tegenover tien beslissingen. Het was een schaduw op een in het algemeen goed event waarin “The Reem” zijn tweede gevecht in de UFC scoorde en twee Brazilianen hun titels behielden (hoewel er ook wel een zwart randje om één van deze gevechten zat).

Alistair Overeem vs. Frank Mir
Do or die voor beide vechters, want maar één vechter van deze zwaargewichten blijft waarschijnlijk na dit gevecht. Overeem weet dit en opent niet al te agressief. Hij ontwijkt de eerste trappen en stoten van Mir makkelijk en plaatst een stoot op het lichaam van zijn tegenstander. Mir drukt Overeem tegen de kooi, maar “The Reem” kan dit snel omdraaien om vervolgens een paar goede knieën te doen en weer los te laten. Overeem laat Mir inkomen en is beweeglijker dan in zijn vorige gevechten en komt zelf naar voren als hij op de aanval gaat. Na anderhalf minuut gaat hij zelf voor de clinch en kan hij weer een goede knie plaatsen op het lichaam en het hoofd van Mir, waarna de Amerikaan neergaat en Overeem het probeert af te maken. Ellebogen, knieën en stoten naar het lichaam en hoofd van Mir komen allemaal aan, terwijl hij met zijn linkerhand, de linkerarm van Mir vasthoudt. Vol gaat hij er echter niet voor waardoor Mir kan overleven en weer gaat staan. Overeem houdt staand ook de controle en laat veel missen. Met nog anderhalf minuut te gaan komt Overeem in de half guard van Mir terecht en houdt hij de controle met effectieve ground-and-pound. Hiermee eindigt de ronde.

De tweede ronde begint Overeem hetzelfde met zuinige trappen en stoten. Een harde linker stoot komt aan, waarna Mir countert met een clinch die “The Reem” makkelijk van zich afgooit. Na vijftig seconden staan Mir en Overeem weer tegen de kooi nadat Overeem zelf de clinch aangaat. Mir staat klaar om een knie te blokkeren van Overeem, maar “The Reem” gooit niets waardoor ze lang stilstaan tot scheidsrechter Dan Miragliotta ze uit elkaar haalt. Overeem gooit weer een goede combinatie, maar spaart duidelijk zijn krachten door niet al te agressief in te gaan. Mir doet een takedown en kan twee keer in positie komen om een guillotine choke te doen, maar Overeem verdedigt zich uit de eerste en worstelt zich makkelijk uit de tweede. Hiermee komt hij in half guard en doet hij opnieuw veel schade met ground-and-pound. Mir kan uitverdedigen naar full guard, waardoor Overeem inhoudt. Via de kooi doet Mir een poging voor een armbar, maar Overeem doorziet dit en gaat snel staan. Met nog tien seconden te gaan doen beide mannen niets tot de zoomer luidt.

James McSweeney in de hoek van Mir was tussen de tweede en derde ronde duidelijk: ‘Frank, elke keer als het kan, doe een takedown!’. Het duurt echter lang voordat hij een takedown kan doen. Na veertig seconden doet hij een poging, maar laat hij Overeem in zijn full guard komen om alsnog een submission te forceren in de slotronde. Overeem daarentegen doet het rustig aan en doet een paar stoten naar het lichaam om vervolgens weer te gaan staan. Hierna doet Mir opnieuw een poging waardoor Overeem in de half guard terecht komt. Overeem staat nu niet op en blijft scoren met effectieve ground-and-pound. Opnieuw komt Overeem weer in de full guard terecht, maar daar is hij ook effectief. Een harde linker stoot komt aan die duidelijk schade doet, maar Mir niet in gevaar brengt. Met nog een minuut te gaan, gaat Overeem weer staan en eindigt het gevecht staand. Overeem doet nog een goede rechter stoot die aankomt, maar spannend wordt het niet meer in de laatste minuut. Met nog tien seconden te gaan doet Overeem nog twee stoten die half aankomen, waarna de zoomer gaat.
Alistair Overeem verslaat Frank Mir via unanieme beslissing (3X 30-27)

Jose Aldo vs. Ricardo Lamas
Lamas opent agessiever, terwijl Aldo meer berekend begint en nog niets gooit in de eerste minuut. Lamas wordt desondanks naar achter gedreven door Aldo, terwijl de Braziliaan bijna geen stoot of trap doet. Lamas komt alleen naar voren om trappen of stoten te gooien, maar Aldo ziet deze van ver komen om ze te ontwijken of blokken. Hierdoor is de eerste ronde niet een echt leuk schouwspel. Na drie minuten gooit Aldo de eerste combinatie die hij afsluit met een beentrap. De aanwezige Brazilianen gaan er kort achter staan. Een trap naar het lichaam van Lamas wordt opgevangen door Aldo, die gelijk capituleert en Aldo op de grond duwt en erachteraan gaat. Lamas staat snel op, maar moet wel een paar harde stoten eten in dat proces. Aldo counter met een rechterstoot en verzekert zich van de ronde in de slotminuut met een paar goede stoten.

Lamas opent opnieuw agressiever met trappen, maar Aldo ontwijkt en blokkeert alles simpel. Een harde beentrap van Aldo komt goed aan en geeft een kleine reactie uit het publiek en later doen twee goede stoten naar het lichaam hetzelfde. Lamas doet weinig tot geen goede combinatie en kan geen takedown doen en kan dit waarschijnlijk niet door de angst voor de explosiviteit van zijn tegenstander die hem daarvoor al een paar keer heeft laten boeten. Aldo daarentegen laat zijn klasse zien door goede trappen en stoten te doen die hem opnieuw makkelijk de ronde bezorgen.

Aldo gaat vanaf het begin van de derde ronde door waarmee hij afsloot in de tweede ronde: goede beentrappen doen en stoten en trappen blokkeren. Aan het einde van de eerste minuut zet hij dit nog extra aan en doet hij veel schade aan Lamas. Desondanks blijft “The Bully” terugvechten, maar wordt hij constant goed gecounterd of wordt er goed verdedigd door Aldo, waardoor de Braziliaan zelf weer een goede combinatie terug kan doen. Aan het einde van de ronde neemt Aldo het gas iets terug en kan Lamas nog wat terugdoen, maar blijft Aldo in controle en haalt hij ook de derde ronde eenvoudig binnen.

In de vierde ronde doet Lamas eindelijk een poging om een echte takedown te doen. Hij kan Aldo zelfs van zijn voeten tillen via de kooi, maar hem niet naar de grond krijgen. De Braziliaan countert door Lamas tegen de kooi aan te duwen met de clinch. Vanaf daar kan Aldo een takedown doen en met moeite in half guard komen. Het tempo ligt niet hoog waardoor het publiek gaat joelen. Aldo gaat simpel naar de rug van Lamas na een fout van de Amerikaan. Aldo probeert het af te maken met een rear-naked choke, maar “The Bully” kan zich hieruit verdedigen en op het moment dat hij weer gaat staan drukt hij Aldo tegen de kooi aan. Hier doet Aldo nog een paar ellebogen en Lamas een paar knieën naar het been, waarna de ronde eindigt.

In de slotronde komt Lamas agressief naar voren met harde stoten die Aldo ontwijkt. Aldo drukt hem tegen de kooi aan, waarna hij de takedown doet en in de full guard terecht komt. De Braziliaan verplaatst zich naar mount, maar veel schade doen beide vechters niet. Zonder veel stoten te eten kan Lamas zich hieruit verdedigen met behulp van de kooi, maar gaat Aldo gelijk weer op de huid van hem zitten. Lamas counteren en in de full guard komen met nog twee minuten te gaan. Met ground-and-pound kan hij eindelijk goede schade doen, maar verdedigt Aldo zich goed en houdt hij zich vast. Met nog negentig seconden te gaan gooit Lamas alles uit de kast om de vermoeide Aldo nog schade toe te brengen met stoten en ellebogen, maar Aldo zingt het gevecht uit in de guard en verdedigt zijn titel opnieuw.
Jose Aldo verslaat Ricardo Lamas via unanieme beslissing (3X 49-46)

Renan Barao vs. Urijah Faber
Faber gooit vanaf het begin wilde stoten, maar Barao kan deze goed verdedigen. Op het moment dat Barao een trap naar het lichaam doet, vangt Faber dat been en probeert hij kort een takedown, waarna hij loslaat en tweede goede stoten doet. Het publiek is duidelijk voor Faber, maar het is Barao die bepaalt waar het gevecht plaatsvindt. Na een gevangen trap naar het lichaa, doet Barao nu twee goede stoten waarna hij afstand neemt. Het gevecht ligt in een hoog tempo met beide vechters die ervoor gaan. Een stoot komt aan en Faber gaat neer, waarna Barao het snel probeert af te maken. Ground-and-pound volgt, maar Faber verdedigt en kan weer opstaan. Desondanks blijft Barao op zijn huid en gooit hij veel stoten die aankomen, maar de Amerikaan overleeft met de clinch. Barao is nu volledig in controle en met een wilde zwaai gaat Faber opnieuw neer. Ground-and-pound volgt opnieuw, maar Faber houdt goed vast en blokkeert met een arm. Desondanks stopt scheidsrechter Herb Dean het gevecht na teveel onbeantwoorde stoten.
Renan Barao verslaat Urijah Faber via TKO, 3:42 in de eerste ronde

De volledige resultaten:
Main Card:
Renan Barao verslaat Urijah Faber via TKO in de eerste ronde
Jose Aldo verslaat Ricardo Lamas via unanieme beslissing (3X 49-46)
Alistair Overeem verslaat Frank Mir via unanieme beslissing (3X 30-27)
Ali Bagautinov verslaat John Lineker via unanieme beslissing (3X 29-28)
Abel Trujillo verslaat Jamie Varner via knock-out in de tweede ronde

Prelims op Fox Sports :
Alan Patrick verslaat John Makdessi via unanieme beslissing (2X 29-28, 1X 30-27)
Chris Cariaso verslaat Danny Martinez via unanieme beslissing (3X 29-28)
Nick Catone verslaat Tom Watson via split beslissing (29-28, 30-27, 28-29)
Al Iaquinta verslaat Kevin Lee via unanieme beslissing (2X 29-28, 1X 28-27)

Prelims op UFC Fight Pass:
Clint Hester verslaat Andy Entz via unanieme beslissing (2X 30-27, 1X 30-26)
Rashid Magomedov verslaat Tony Martin via unanieme beslissing (3X 30-27)
Neil Magny verslaat Gasan Umalatov via unanieme beslissing (2X 30-27, 1X 29-28)

Andere hoogtepunten/dieptepunten
Kevin Lee is nog maar 21 jaar en is pas 2,5 jaar bezig met MMA. Indrukwekkend debuut onlangs een verliespartij tegen Al Iaquinta.

Jurylid Dave Tirelli had de eerste ronde 10-8 voor Iaquinta en een 10-8 in de tweede ronde voor Lee. Gekkenwerk…

Na het gevecht kan de discussie over takedowns en schade weer opgepoetst worden. Catone scoorde vijf takedowns, maar deed hij nou wel zoveel schade?

De eerste zeven gevechten eindigen in een beslissing van de jury, niet echt een manier om een event te starten.

Wat. Een. Gevecht. Trujillo vs. Varner was fan-tas-tisch met een snoeiharde knock-out om het af te maken!

Overeem won weer eens voor het eerst sinds december 2011. Een win is een win, maar spectaculair was het niet, helaas. Direct na zijn gevecht daagde hij Brock Lesnar uit voor een rematch. Ik gok dat hij nog een makkelijke overwinning wil, maar er is een Braziliaan die andere plannen heeftt.

Hoe effectief was Overeem? Volgens Fightmetric landde hij 139 van zijn 157 strikes, een percentage van 84 procent. Mir daarentegen kon vijf van 26 strikes landen, een percaentage van maar 13 procent.

Aan de gezichten van Lamas en Aldo te zien, was er geen gevecht.

Was Herb Dean te vroeg met het gevecht stoppen? Faber was duidelijk niet ‘out’, maar was ook niet actief terwijl Barao volop stoten plaatste (hoewel deze op de armen van Faber waren).

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Fight of the Night: Abel Trujillo vs. Jamie Varner (winnen beide 75.000 dollar)
Knockout of the Night: Abel Trujillo
Submission of the Night: Geen

1 COMMENT

  1. Vond het een redelijk geslaagd evenement! Faber had nog wel even door kunnen gaan. Aldo had wel iets meer gas mogen geven en Overeem deed het in mijn ogen heel goed. Hij was geduldig en dat had hij nodig. Eerst even winsten bij elkaar sprokkelen.