UFC 169: Dominick Cruz geblesseerd, Faber vs. Barao 2

3
606

Dominick Cruz  4

Dominick Cruz heeft zich geblesseerd afgemeld voor UFC 169 en zal worden vervangen door Urijah Faber. Dit heeft Dana White zojuist op ‘Sportcenter’ op ESPN bekend gemaakt. Hierdoor krijgt Renan Barao de titel ‘Undiputed UFC Bantamweight Champion’ en vecht Faber als number 1 contender voor deze titel.

Cruz hoopte op het event na tweeënhalf jaar afwezigheid terug te komen, maar kan niet vechten door een scheur in zijn lies. Eerder had “The Dominator” last van zijn knie waarvoor hij twee operaties nodig had en lange tijd aan de kant stond. In die tijd was hij de UFC Bantamweight Champion en was hij oorspronkelijk gepland om deze titel te verdedigen op UFC 148 tegen Urijah Faber. Maar door een blessure in training tijdens het filmproces van het vijftiende seizoen ‘The Ultimate Fighter’ werd deze rubbermatch uitgesteld. Renan Barao maakte toen plaats voor Cruz en versloeg “The California Kid” in de main event van UFC 149 voor de Interim UFC Bantamweight Championship via unanimous decision. Een gevecht met de interim kampioen werd na lange uitstel gepland voor UFC 169 nadat er lang gesproken werd over mogelijke opgave van de titel, maar door deze blessure is eindelijk de kogel door de kerk en is Cruz definitief kampioen af.

Renan Barao verdedigde de titel, die hij won door een overwinning op Faber, twee keer. Zijn eerste gevecht als interim kampioen won hij van Michael McDonald via arm-triangle choke in de vierde ronde. Hierna versloeg hij Eddie Wineland via TKO in de tweede ronde, maar was hij nog steeds de interim kampioen. Dit vond hij vervelend aangezien ‘interim kampioen’ niet zo aansprak als titel. Hierdoor maakte hij na zijn overwinning op Wineland duidelijk graag te willen vechten tegen Dominick Cruz voor de undisputed titel of dat Cruz zijn titel opgaf. Een gevecht tegen “The Dominator” moet dus toch wachten en een rematch tegen Urijah Faber voor de ‘echte’ titel is het volgende voor de Braziliaan.

Sinds UFC 149 vocht Urijah Faber vier keer, allemaal in 2013. Hierin versloeg hij Ivan Menjivar via rear-naked choke, Scott Jorgensen via rear-naked choke, Iuri Alcantara via unanimous decision en Michael McDonald via guillotine choke. Het gevecht tegen Barao zal het vijfde gevecht in elf maanden zijn voor de voormalig WEC-kampioen. Na zijn overwinning op McDonald was al snel duidelijk dat hij de winnaar van het gevecht tussen Barao en Cruz zou krijgen, maar door de blessure van Cruz gaat alles dus in stroomversnelling voor “The California Kid”.

UFC 169 vindt plaats op 1 februari in Newark, New Jersey. Er zullen nog steeds twee titels op het spel staan met Barao vs. Faber voor de Undisputed UFC Bantamweight Championship en Jose Aldo vs. Ricardo Lamas voor de Undisputed UFC Featherweight Championship. Ook Alistair Overeem zal ook op de card verschijnen tegen Frank Mir. De volledige card ziet er als volgt uit:

Main card (vanaf 04.00 uur):
Jose Aldo vs. Ricardo Lamas
Renan Barao vs. Urijah Faber
Frank Mir vs. Alistair Overeem
Ali Bagautinov vs. John Lineker
Abel Trujillo vs. Jamie Varner

Prelims op FOX Sports 1 (vanaf 02.00 uur):
John Makdessi vs. Alan Patrick
Chris Cariaso vs. Kyoji Horiguchi
Nick Catone vs. Tom Watson
Al Iaquinta vs. Kevin Lee

Prelims op UFC Fight Pass(vanaf 00.30 uur):
Andy Enz vs. Clint Hester
Rashid Magomedov vs. Tony Martin
Neil Magny vs. Gasan Umalatov

3 COMMENTS