UFC 168: Resultaten en discussie

3
772

anderson-silva-broken-leg-ufc-168

Gisteravond werd in Las Vegas de laatste kaart van het jaar gevochten en het jaar werd op deze wijze voor MMA fans goed afgesloten. Maar liefst twee titelgevechten die tegelijk ook beiden rematches waren. Een avond waar nog lang over gesproken zal worden.

Ronda Rousey vs. Miesha Tate
Het is niemand onbekend dat Ronda Rousey en Miesha Tate grote rivalen van elkaar zijn in de UFC. Na beiden gecoached te hebben in ‘The Ultimate Fighter 18’ was deze ‘vriendschap’ niet bepaald sterker geworden. Het eerste gevecht tussen de dames resulteerde in een armbar voor Rousey in de eerste ronde, zoals tot nog toe al haar fights eindigden. Rousey is de onverslagen women’s bantamweight champion van het moment.

Het gevecht begon, zoals iedereen verwachtte, zonder het vriendschappelijke aantikken van de handschoenen. Gelijk gingen de dames met elkaar op de vuist en lieten geen moment onbenut. Van het uitwisselen van harde stoten werd er afgewisseld met grondgevechten. Rousey liet haar superieure judo throws zien die niet alleen effectief waren maar ook spectaculair oogden. Tate had geen antwoord op deze throws en eenmaal op de grond vocht ze voornamelijk om niet gesubmit te worden. Verschillende keren leek het erop alsof Rousey het gevecht zou winnen maar Tate is niet iemand die gauw opgeeft. De eerste ronde was zeer vermakelijk en een goede afwisseling tussen grondwerk en het uitwisselen van stoten op de voet. Toen de eerste ronde werd afgeblazen ging Rousey een nieuw scenario in. Nooit eerder had ze een tweede ronde gevochten en veel MMA fans waren dan ook benieuwd hoe zij zich hierin staande zou houden.

Gezegd mag worden dat Rousey hierin niet teleurstelde. Ronde twee ging verder met hetzelfde tempo als waarin ronde 1 werd gevochten. Naast het grondvechten en staand vechten werd er ook veel geclinched en eindelijk konden we meer zien van de vaardigheden van Rousey. Tate nam haar mee in diep water en kon zichzelf staande houden in ronde 2.

Zowaar kwam er geen einde aan het gevecht in ronde 2 en mochten de dames het voortzetten in een derde ronde. Na wat clinch werk tegen de kooi maakte Rousey weer een takedown en dit keer leek een armbar onvermijdelijk. Zodra Tate’s arm dan ook werd gestrekt tapte ze het gevecht af en Werd Rousey wederom tot winnaar uitgeroepen.

Ronda Rousey verslaat Miesha Tate via submission (armbar) – Ronde 3

Chris Weidman vs. Anderson Silva
De rematch der rematches. De eerste keer dat Silva en Weidman tegenover elkaar stonden was Silva de kampioen en was dit al jaren. Hij had nog nooit verloren in de UFC en scheen met gemak iedere tegenstand neer te sabelen. Maar toen kwam Weidman daar om de hoek en knockte de legendarische Silva uit nadat deze zijn dekking omlaag had gedaan en aan het ‘spelen’ was geslagen. De meningen over Weidman’s overwinning waren verdeeld en sommige MMA fans noemden het een lucky shot. De rematch van gisteravond zou eindelijk licht werpen of Weidman nu echt de gekroonde middleweight kampioen is.

De eerste ronde begon vrij rustig, beide vechters tasten wat af maar al gauw ging Weidman voor een takedown en haalde Silva neer. Silva stond direct weer op en ze clinchten tegen de kooi. Weidman die altijd zegt dat niemand beter clincht dan hijzelf bewees dit weer door Silva neer te slaan vanuit de clinch. Een déja vu ontstond en Silva leek out te zijn maar klemde Weidman op de grond en hield het hoofd koel. Weidman liet hem niet rusten en landde flinke stoten vanuit Silva’s guard. Stoten en ellebogen regenden op Anderson Silva en deze leek, net als in de eerste fight, geen antwoord te hebben op Weidman’s groundgame. Toch liet ‘The Spider’ het hier niet bij zitten en probeerde tegen het einde van de ronde van onderaf stoten en ellebogen te landen tegen Weidman en met succes. Niet kort daarna zagen we dat Weidman een snee had en dat Silva’s aanvallen effect hadden. Ondanks zijn tegenaanval kon Silva over het algemeen alleen maar overleven totdat de bel ging.

De tweede ronde startte met Silva die legkicks gaf. Deze techniek had veel effect op Weidman in hun eerste gevecht en dit was Weidman natuurlijk niet ontgaan. Zoals hij al zei na afloop van het eerste gevecht dacht hij bij iedere legkick dat hij ze moest gaan checken. Hier had hij duidelijk op getraind want de eerste twee legkicks van de tweede ronde werden beiden door Weidman gechecked. En toen gebeurde hetgeen wat menig MMA fan waarschijnlijk deed opspringen uit zijn/haar stoel. Silva legde al zijn krachten in wederom een legkick en Weidman blockte de aanval met zijn knie. Zijn knie kwam in volle vaart in aanraking met de scheen van Silva en zijn been vouwde zich om Weidman’s been heen en Silva ging neer. Hij greep zijn rubber geworden been vast en was duidelijk in helse pijn. Het gevecht werd direct gestopt maar vol ongeloof zat iedereen te kijken. Een aantal seconden na die tergende knak was het doodstil en hoorde iedereen de echo die nooit meer ongehoord kon zijn. Het was een vreselijk gezicht om de legende pijn te zien lijden op deze manier. Weidman ging direct kijken hoe het met Silva was maar deze was onaanspreekbaar. Het was een akelige gebeurtenis maar het bracht wel een stempel op de gehele discussie of Weidman nu wel of niet de gekroonde nieuwe middleweight kampioen zou zijn. We kunnen allemaal stellen dat dit een volmondige ja is. Of dit het einde wordt van Silva’s carriere kan niemand momenteel vertellen. Er wordt gezegd dat hij na 6 maanden weer zal kunnen terugkeren en is direct na het gevecht geopereerd. Weidman daarnaast is en blijft de onverslagen kampioen en neemt officieel en met overtuiging het stokje van Silva over.

Chris Weidman verslaat Anderson Silva via TKO (injury) – Ronde 2

De volledige resultaten:
Main Card:
Chris Weidman verslaat Anderson Silva via TKO (injury) – Ronde 2
Ronda Rousey verslaat Miesha Tate via submission (armbar) – Ronde 3
Travis Browne verslaat Josh Barnett via knockout (knee and elbows) – Ronde 1
Jim Miller verslaat Fabricio Camoes via submission (armbar) – Ronde 1
Dustin Poirier verslaat Diego Brandao via TKO (punches) – Ronde 1

Prelims op Fox Sports 1:
Uriah Hall verslaat Chris Leben via TKO (doctor’s stoppage) – Ronde 1
Michael Johnson verslaat Gleison Tibau via knockout (punches) – Ronde 2
Dennis Siver verslaat Manny Gamburyan via unanimous decision (29-28, 29-28, 29-28) – Ronde 3
John Howard verslaat Siyar Bahadurzada via unanimous decision (30-27, 30-27, 30-27) – Ronde 3

Prelims op Facebook/YouTube/UFC.com:
William Macario verslaat Bobby Voelker via unanimous decision (30-27, 30-27, 30-27) – Ronde 3
Robert Peralta verslaat Estevan Payan via knockout (punches) – Ronde 3

Andere hoogtepunten/dieptepunten
– Na de main event is Anderson Silva direct naar een ziekenhuis vervoert en is daar geopereerd aan zijn been.

– In de postfight press conference gaf Weidman aan intensief te hebben getraind op het checken van legkicks. Een techniek die hij leerde was het checken van een legkick met je eigen knie, ook wel ‘The Destructor’ gedoopt door Weidman’s trainer, die zelf al eens iemands been brak met dezelfde techniek. Ik denk dat Weidman voorlopig geen legkicks meer zal ontvangen van tegenstanders..

– The fart heard around the world. Je hebt hem ongetwijfeld gehoord bij de match Howard vs. Baharduzada. Maar van wie was hij nou? Howard zweert dat het Siyar was :P.

– Chris Leben geeft op? Really? Tussen ronde 1 en 2 zei hij tegen de scheidsrechter “I’m done..” wat resulteerde in het staken van de wedstrijd waardoor Urijah Hall dan eindelijk een overwinning scoort.

– Wat een KO van Travis Browne!!

Bonus awards goed voor 75.000 dollar:
Fight of the Night: Rousey vs. Tate
Knockout of the Night: Travis Browne
Submission of the Night: Rousey

3 COMMENTS

  1. Kooigevecht???? Ik zie geen tralies en de bovenkant is niet dicht!!! Dit noemt men Octagon waar Martial Artists hun krachten en technieken met elkaar meten, net als in een ring bij het boksen en kickboksen!!!
    Maar dan alle vechtsport stijlen door elkaar heen. … MMA (mixed martial arts)
    Wel logisch (aangezien dit haast niet voorkomt)dat de @telegraaf nu dit meteen in hun krant zet!!! Als ze alle beenbreuken van alle voetballers in de krant moeten zetten dan hebben ze geen plek meer voor ander nieuws!!!
    Maar zo houdt je de UFC mooi uit Nederland!!! Bedankt @Telegraaf NOT!!!!!!!