UFC 167: Resultaten en discussie

0
678
© USA Today
© USA Today
© USA Today

De UFC vierde afgelopen weekend het 20-jarig jubileum die werd afgesloten met UFC 167. Een event vol gesprekspunten met knock-outs, submissions en veel decisions, iets waar UFC-fans na een lange periode van goede events weer aan moeten wennen. Acht van de twaalf gevechten gingen naar een beslissing van de jury waarbij de laatste ongetwijfeld het meeste stof hebben doen opwaaien, hoewel er over de laatste twee misschien ook wel wat discussie kan zijn. Desondanks was het event niet slecht met een erg sterke main event die iedereen wel een tijd zal bijblijven.

Rashad Evans vs. Chael Sonnen
Een gevecht met jarenlang opscheppen op het spel. FOX Sports-analisten Chael Sonnen en Rashad Evans vechten tegen elkaar in de co-main event voor een belangrijke positie in de light heavyweight rankings. Zo gebruikelijk komt Sonnen gelijk naar voren en moet Evans afwijken. Sonnen probeert gelijk een takedown die Evans tegen de kooi aanduwt, maar niet naar de grond krijgt. De vechters draaien elkaar om de beurt tegen de kooi aan tot Evans een harde rechterstoot landt. Het gevecht blijft in de clinch, maar “Suga” is degene met initiatief. Hij krijgt de takedown en belandt in half guard waar hij met moeite controle houdt en schade doet. Evans gaat naar de rug van Sonnen en gooit nog meer stoten en ellebogen die Sonnen in de problemen brengen. Na nog meer stoten breekt Sonnen en neemt Evans het helemaal over op de rug Sonnen met nog meer ground-and-pound. Nog meerdere onbeantwoorde stoten stopt scheidsrechter Herb Dean het gevecht.
Rashad Evans verslaat Chael Sonnen via TKO, 4:05 in de eerste ronde,

Georges St-Pierre vs. Johny Hendricks
De twee beste welterweights in de UFC vechten het uit in de main event. Na een korte periode van aan elkaar wennen gooit Hendricks een bekende harde linkerstoot die direct wordt ontweken en door St-Pierre en gelijk een takedown doet. Hendricks kan na een korte stoeipartij weer opstaan en met “Rush” in de clinch belanden, waarna hij de huidige kampioen tegen de kooi drukt. St-Pierre kan ontsnappen en gooit knieën tot scheidsrechter Mario Yamasaki de vechters uit elkaar haalt. Een linker opstoot van Hendricks wordt weer gecounterd door een takedown die St-Pierre niet kan voltooien. Dit moet hij bekopen met stoten van Hendricks, hoewel hij de Amerikaan wel tegen de kooi kan drukken. Vanaf hier kan Hendricks alsnog ellebogen gooien en zelfs counteren door St-Pierre tegen de kooi te zetten. Hendricks kan zelfs een takedown krijgen, maar St-Pierre staat snel weer op naar dezelfde positie en Hendricks weer loslaat. Beide vechters belanden weer in de clinch waar ze allebei knieën naar het lichaam gooien tot ze uit elkaar gaan. Als beide mannen weer staand verdergaan worden de intenties van Hendricks nogmaals duidelijk: een harde stoot raken voor de knock-out. St-Pierre is daarentegen gooit meer stoten en trappen op halve kracht tot het einde van de eerste ronde.

St-Pierre opent de tweede ronde actief, maar moet alert blijven voor de harde stoten van Hendricks. Een opstoot van Hendricks komt aan en brengt St-Pierre in de problemen. “Big Rigg” gaat op St-Pierre af en geeft hem de volle laag. St-Pierre kan nog counteren met de clinch, maar moet desondanks veel stoten eten van Hendricks. Een korte pauze doordat Hendricks zijn mondbescherming verliest is dan ook welkom voor de Canadees. Hierna gaat de Amerikaan verder waarmee hij afsloot, maar kan St-Pierre meer de controle behouden en overnemen met stoten en trappen die Hendricks afremmen. Aan het gezicht van GSP is duidelijk af te lezen dat hij het lastig heeft met zijn tegenstander, hoewel Hendricks kalm en rustig blijft. Zelfs na een trap tegen het hoofd blijft Hendricks kalm en schudt hij dit snel van zich af. De totale strikes liggen dicht bij elkaar, terwijl de vechters in de clinch de ronde afsluiten.

De derde ronde opent Hendricks met een glimlach, maar verdwijnt die lach als St-Pierre hem raakt met meerdere stoten en trappen. Hendricks vecht daarentegen ook gevarieerder met knieën en stoten naar het lichaam wat voor een goed staand gevecht oplevert tussen de twee beste welterweight vechters in de UFC. Desondanks krijgt Hendricks het moeilijker naarmate het gevecht vordert en raakt hij vermoeid. GSP daarentegen blijft met dezelfde volume trappen en stoten gooien, maar moet en blijft alert op de harde stoten van Hendricks. Na drie minuten in de ronde heeft St-Pierre het gevecht overgenomen en kan hij Hendricks naar achter laten lopen. Desondanks raakt hij niet in gevaar en probeert hij in de laatste minuut nog een takedown waardoor St-Pierre met zijn rug tegen de kooi wordt gedrukt. Na een kleine twintig seconden krijgt Hendricks St-Pierre alsnog tegen de grond en doet hij kleine schade. St-Pierre kan counteren en weer gaan staan en de derde ronde eindigt zoals de tweede: in de clinch.

Hendricks opent de vierde ronde opnieuw met zelfvertrouwen en een lach. GSP kijkt geconcentreerd en blijft variëren met zijn trappen en stoten. De vermoeidheid bij Hendricks blijft groter worden, maar na een minuut kan hij St-Pierre tegen de grond duwen en in de guard komen. Vanaf daar kan hij schade doen met ground-and-pound, terwijl St-Pierre niets anders doet dan een minuut vasthouden tot hij weer kan opstaan. Op het moment dat hij gaat staan wordt duidelijk hoeveel schade St-Pierre in zijn gezicht heeft opgelopen in het gevecht tot nu toe. Een open wond onder zijn rechteroog en veel bloed op het gezicht laten zien hoeveel schade de stoten van Hendricks kunnen doen, terwijl Hendricks geen wondje heeft. (Dan vraag ik mij toch af hoeveel zijn baard daar een rol bij speelt.) St-Pierre probeert een takedown, maar Hendricks kan counteren deze opvangen en wordt tegen de kooi gedrukt. Na een halve minuut kan “Big Rigg” dit omdraaien en doet hij de laatste dertig seconden nog wat schade met knieën naar het lichaam.

St-Pierre opent de vijfde ronde met misschien wel zijn rug tegen de muur, terwijl Hendricks enorm relax zijn eerste vijfde ronde ooit ingaat. Na twintig seconden probeert “Rush” een takedown, maar blijft Hendricks in balans met zijn linkerbeen op de grond. Zelfs slepend krijgt St-Pierre hem niet op de grond, waarna Hendricks de clinch forceert en St-Pierre tegen de kooi drukt. In de laatste drie minuten doet St-Pierre een belangrijke takedown, maar kan Hendricks opnieuw ontsnappen en worstelen de twee tegen de kooi om en om verder. De twee worden even later opnieuw uit elkaar gehaald en moeten staand verder. Het publiek begint ‘GSP’ te scanderen, terwijl St-Pierre Hendricks nogmaals tegen de kooi drukt. Met veel moeite krijgt hij Hendricks weer tegen de grond, maar kan hij ook weer snel opstaan en St-Pierre tegen de kooi drukken tot het einde van het gevecht. Beide kampen zijn zelfverzekerd van de overwinning, maar het is St-Pierre die kampioen blijft via een minimale beslissing van de jury. St-Pierre geeft na het gevecht aan zich een tijd te willen gaan richten op zijn persoonlijke leven, maar een rematch lijkt al in de maak.
Georges St-Pierre verslaat Johny Hendricks via split decision (2X 48-47, 1X 47-48)

De volledige resultaten:
Main Card:
Georges St-Pierre verslaat Jonhy Hendricks via split decision (2X 48-47, 1X 47-48)
Rashad Evans verslaat Chael Sonnen via TKO in de eerste ronde
Robbie Lawler verslaat Rory MacDonald via split decision (2X 29-28, 1X 28-29)
Tyron Woodley verslaat Josh Koscheck via knock-out in de eerste ronde
Ali Bagautinov verslaat Tim Elliot via unanimous decision (2X 29-28, 1X 30-27)

Prelims op Fox Sports 1:
Donald Cerrone verslaat Evan Dunham via submission (triangle choke) in de tweede ronde
Thales Leites verslaat Ed Herman via unanimous decision (3X 30-27)
Rick Story verslaat Brian Ebersole via unanimous decision (3X 30-27)
Erik Perez verslaat Edwin Figueroa via unanimous decision (3X 30-27)

Prelims op Facebook/YouTube/UFC.com:
Jason High verslaat Anthony Lapsley via unanimous decision (3X 29-28)
Sergio Pettis verslaat Will Campuzano via unanimous decision (2X 30-27, 1X 29-28)
Gian Villante verslaat Cody Donovan via TKO in de tweede ronde

http://www.youtube.com/watch?v=r9B2XlGzLEA

Andere hoogtepunten/dieptepunten
Sergio Pettis heeft dezelfde bijnaam als Vitor Belfort, toeval?

Wat doet Kim Winslow nog in een MMA-kooi?

Thales Leites vs. Ed Herman, zzz zzz zzz.

De triangle choke van Donald Cerrone zorgde voor wat variatie na vijf decisions op een rij.

Tyron Woodley is sterk, erg sterk.

Iemand voor Evans versus Cormier?

Opnieuw een extreem close gevecht voor een dominante kampioen. Na Jones vs. Gustafsson, blijft Georges St-Pierre de UFC Welterweight Champion via een minimaal verschil van de jury. De ronde die de doorslag heeft gegeven is de eerste ronde. Was deze beslissing terecht?

De media in ieder geval niet.

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Fight of The Night: Georges-St Pierre vs. Johny Hendricks
Knockout of The Night: Tyron Woodley
Submission of the Night: Donald Cerrone