UFC 166: Resultaten en discussie

1
646
Velasquez vs. Dos Santos op UFC 166
© msn.foxsports.com
© msn.foxsports.com

Wow… Dat heb ik onderhand wel vaker gezegd na een UFC-event dit jaar, maar niet zo hard zoals na deze. Wow, wat een event. UFC 166 in Houston begon goed, had een goed middenstuk en eindigde erg sterk met opnieuw een sterk titelgevecht tussen Cain Velasquez en Junior dos Santos. Het had alles: knockouts, een submission, drama, sterke optredens en genoeg momenten waarop je alleen ‘wow’ kan zeggen. Van de dertien gevechten eindigden er zeven voor het eindsignaal. Het enige minpuntje van het goede event is, helaas, opnieuw het slechte optreden van de jury. Maar als iedereen die weg kan denken en met puur naar de gevechten zelf kijkt kan men zeggen dat het misschien wel het beste event ooit was.

Daniel Cormier vs. Roy Nelson
Na een kleine minuut aftasten doet Cormier de eerste poging om het gevecht naar de grond te brengen. Hij komt terecht in half guard, maar Nelson verweert zich goed en voorkomt dat de voormalig Olympiër controle kan krijgen. Veel schade doen beide mannen niet waardoor het gevecht niet erg spectaculair wordt. Na drie minuten zijn de vechters nog steeds aan het vechten om positie die door Cormier lijkt gewonnen. Nelson staat met zijn rug tegen de kooi en moet veel knieën naar het lichaam ontvangen van Cormier tot er een onderbreking komt vanwege een knie in het kruis. Na een korte onderbreking gaan de vechters staand verder. “DC” gebruikt veelal zij snelheid om meer stoten te raken maar moet uitkijken dat er geen bekende rechterstoot van Nelson terugkrijgt. Met nog een half minuut te gaan kan Cormier zelf twee goede combinaties plaatsen, maar blijft hij alert voor de rechterhand van “Big Country”. Cormier ontwijkt met nog acht seconden te gaan een laatste harde stoot in de ronde die hij wint 10-9.

De tweede ronde gaan de vechters gelijk op. Cormier blijft desondanks actiever en laat zijn verbeterde staande spel zien. Na een nieuwe goede combinatie drukt hij Nelson opnieuw tegen de kooi aan en kan hij opnieuw harde stoten uitdelen. Cormier heeft het gevecht duidelijk onder controle vanaf dit punt door een snelheid en tempo aan te houden die teveel is voor Nelson. Na anderhalf minuut krijgt “Big Country” ruimte en gaat het gevecht in het midden van de octagon verder. Desondanks kan hij de kin van Cormier niet testen en is hij duidelijk vermoeid. De ronde gaat hierdoor duidelijk naar Cormier.

Nelson krijgt een duidelijke boodschap mee voor de derde ronde: “Knock him out.” Cormier krijgt de boodschap om gewoon lol te maken en zijn klasse te laten zien. Het gevecht verliest zijn tempo in de laatste ronde en een klein deel van het publiek begint zelf te joelen. Cormier is op weg om ook deze ronde in zijn zak te gaan steken en ongeslagen te blijven. “DC” blijft desondanks kalm en gooit verschillende trappen. Een harde frontkick komt aan, maar Nelson gaat niet neer en geeft zoals verwacht niet op. Hij blijft zijn bekende stoten gooien, maar kan maar geen doel vinden op de kin van de snellere Cormier. “DC” gooit er nog een takedown uit, maar Nelson staat vervolgens snel weer op en om weer op zoek te gaan naar die ene stoot. In de laatste minuut hoopt hij nog met uitdagen dat Cormier probeert toe te slaan, maar daar trapt de Olympiër niet in en vecht het gevecht uit tot het eindsignaal.
Daniel Cormier verslaat Roy Nelson via unanimous decision (3X 30-27)

Cain Velasquez vs. Junior dos Santos
De rubbermatch voor alle knikkers. De twee beste zwaargewichten in de UFC staan in de main event van UFC 166 voor de derde keer tegenover elkaar en vechten niet alleen voor de UFC Heavyweight Championship, maar ook voor de titel ‘beste zwaargewicht in de geschiedenis van de UFC’. De vechters winden er geen doekjes omheen en zoeken elkaar van het beginsignaal in het midden van de kooi op. Dos Santos deelt rake klappen uit die Velasquez vol de op kin moet nemen. De Amerikaan blijft desondanks staan en zet druk. Hij duwt Dos Santos tegen de kooi, maar de Braziliaan duwt hem van zich af en kan opnieuw een harde stoot uitdelen. Het gevecht is nog maar 50 seconden jong en Velasquez duwt Dos Santos nu wel met succes tegen de kooi. Het tempo blijft desondanks hoog en er vallen aan beide kanten rake klappen. Velasquez doet veel schade met knieën en stoten tegen de kooi en na ruim twee minuten ligt Dos Santos op de grond met de Amerikaan in zijn half guard. Dos Santos verweert zich goed en geeft Velasquez veel moeite om in controle te komen. Een minuut later staat hij weer, maar Velasquez houdt de druk hoog en doet opnieuw schade tegen de kooi. Dit doet hij tot het einde van de ronde waarin hij ruim vijftig strikes uitdeelt tegenover vijftien van Dos Santos.

De tweede ronde begint weer in een hoog tempo waarin Velasquez naar voren komt. Opnieuw doet hij zijn tegenstander schade toe te brengen via de kooi en brengt hij het tempo omlaag. Na anderhalf minuut worstelt Dos Santos zich goed vrij van de kooi, maar kan hij niet voorkomen dat Velasquez hem kort daarna weer tegen de kooi drukt. Na drie minuten heeft Dos Santos een antwoord gevonden op de druk tegen de kooi van Velasquez en gooit hij zijn tegenstander met een heupworp op de grond. Direct gaat hij via de rug van zijn tegenstander weer staan, maar opnieuw blijft Velasquez de druk hoog houden en wordt hij weer tegen de kooi gedrukt. Hier houdt Velasquez zijn tegenstander de rest van de ronde die hem nog in de slotseconden een elleboog en stoot geeft, maar niet in gevaar brengt.

De derde ronde is meer van hetzelfde. Dos Santos opent de ronde met een goede stoot, maar opnieuw komt hij met zijn rug tegen kooi. Velasquez deelt weer rake stoten uit en dat begint zich langzaam maar zeker te tonen op het gezicht van Dos Santos. Twee minuten in de ronde worstelt Dos Santos zich weer los, maar duurt het weer dertig seconden tot Velasquez hem weer tegen de kooi drukt. Dit keer krijgt “Cigano” hem makkelijker van zich af en lijkt hij ruimte te hebben gevonden. De Braziliaan deelt harde stoten uit waar Velasquez door heen loopt, tot Velasquez een eigen harde stoot uitdeelt die erg lijkt op de stoot waarmee hij knockout ging in het eerste gevecht van de twee. “Cigano” gaat neer waarna Velasquez het wil afmaken. Ground-and-pound volgt en scheidsrechter Herb Dean staat op het punt om in te grijpen, maar Dos Santos grijpt zich vast aan het been van Velasquez. Een guillotine choke van Velasquez volgt, maar de Amerikaan laat los en de Braziliaan valt opnieuw neer. Dos Santos overleeft opnieuw ground-and-pound, maar bevindt zich opnieuw tegen de kooi aan met nog een lange minuut te gaan. Hier kan Velasquez opnieuw rake klappen uitdelen en het gevecht beëindigen, maar Dos Santos blijft wonderbaarlijk staan en overleeft de ronde.

De dokter bevindt zich tussen de derde en vierde ronde in de hoek van Dos Santos, maar laat het gevecht, gelukkig, doorgaan. Velasquez daarentegen is nog fris en heeft nog bijna geen schrammetje schade. De vierde ronde is meer van hetzelfde en Dos Santos moet opnieuw rake klappen vangen tegen de kooi aan. Na een halve minuut laat Velasquez de Braziliaan even los en gooit hij een spervuur aan stoten om het af te maken, maar Dos Santos blijft nog steeds staan en geeft zich weer niet gewonnen. Desondanks krijgt hij geen tijd en ruimte om te counteren. Naarmate de ronde langer duurt en Velasquez stoten en ellebogen blijft uitdelen, gaat het linkeroog van Dos Santos verder dicht. Het bloed vloeit rijkelijk en met nog tachtig seconden te gaan pauzeert Herb Dean het gevecht om de dokter naar het dicht gezwollen oog van Dos Santos te laten kijken. Het gevecht mag door en begint weer in het midden van de octagon. “Cigano” gooit er een wilde stoot uit die makkelijk wordt ontweken door Velasquez en de Amerikaan duwt zijn tegenstander weer tegen de kooi aan. In het slot van de ronde vindt Dos Santos wel succes met ellebogen, maar in gevaar komt Velasquez niet en wint hij ook de vierde ronde.

Aan het begin van de vijfde ronde komt er opnieuw een dokter om het oog van Dos Santos te bekijken. Die laat het gevecht doorgaan, wat betekent dat de Braziliaan nog een ronde heeft om het gevecht te winnen. Met harde stoten vanaf het begin probeert hij het snel af te maken, maar Velasquez legt hem op de grond en komt in full guard. Dos Santos komt snel weer op zijn voeten terecht tussen de kooi en Velasquez. De Amerikaan houdt ook in de vijfde ronde het gaspedaal ingedrukt en blijft vele, harde stoten raken. Na drie minuten in de ronde probeert Dos Santos uit wanhoop nog een guillotine choke, maar Velasquez rolt hier simpel uit en de vechters gaan beide naar de grond. Velasquez staat het eerst op en gooit drie harde stoten naar de weerloze Dos Santos waarna Herb Dean er een einde aan maakt.
Cain Velasquez verslaat Junior dos Santos via TKO, 3:09 in de vijfde ronde en blijft UFC Heavyweight Champion

http://youtu.be/BahAFeUm4Oo

De volledige resultaten:
Main Card:
Cain Velasquez verslaat Junior dos Santos via TKO in de vijfde ronde en blijft UFC Heavyweight Champion
Daniel Cormier verslaat Roy Nelson via unanimous decision (3X 30-27)
Gilbert Melendez verslaat Diego Sanchez via unanimous decision (2X 30-27, 1X 29-28)
Gabriel Gonzaga verslaat Shawn Jordan via knockout in de eerste ronde
John Dodson verslaat Darrell Montague via knockout in de eerste ronde

Prelims op Fox Sports 1:
Tim Boetsch verslaat C.B. Dollaway via split decision (2X 30-26, 1X 27-29)
Hector Lombard verslaat Nate Marquardt via knockout in de eerste ronde
Jessica Eye verslaat Sarah Kaufman via decision (2X 29-28, 1X 28-29)
K.J. Noons verslaat George Sotiropoulos via unanimous decision (2X 29-28, 1X 30-27)

Prelims op Facebook/YouTube/UFC.com:
Adlan Amagov verslaat T.J. Waldburger via knockout in de eerste ronde
Tony Ferguson verslaat Mike Rio via submission (D’Arce choke) in de eerste ronde
Andre Fili verslaat Jeremy Larsen via TKO in de tweede ronde
Kyoji Horiguchi verslaat Dustin Pague via TKO in de tweede ronde

Andere hoogtepunten/dieptepunten
T.J. Waldburger was echt helemaal buiten bewustzijn na zijn gevecht met Adlan Amagov. Er moest zelfs een brandcard aan te pas voor hem komen…

De vrouwen blijven goede gevechten neerzetten. Eye vs. Kaufman was een erg goed gevecht. Maar zat de jury hier wel aan het goede eind?

En wat was de jury aan het doen tijdens Dollaway vs. Boetsch?

Hector Lombard zette de welterweight divisie op scherp in zijn gevecht. Ondanks dat hij een gewichtsklasse lichter vecht is hij geen schrijntje kracht verloren.

Wat een gevechten, maar Gilbert Melendez vs. Diego Sanchez topte ze allemaal, wow!

De president van de UFC was ook razend enthousiast over de main event tussen Cain Velasquez en Junior dos Santos, maar vond dat het gevecht gestopt moest worden.

Desondanks maakt de voormalig kampioen het goed.

Opnieuw eindigt een gevecht in de vijfde ronde. Met nog 1 minuut 51 te gaan maakte Cain Velasquez een einde aan Junior dos Santos. Het is echter geen record, die bijft op naam staan van Demetrious Johnson vs. John Moraga met 1 minuut 17 resterend en ook Anderson Silva op UFC 117 ook nog een seconde sneller.

Bonus awards goed voor 60.000 dollar (dankzij Tim Boetsch):
Knockout of the Night: John Dodson
Submission of the Night: Tony Ferguson
Fight of the Night: Gilbert Melendez vs. Diego Sanchez

1 COMMENT