UFC 165: Resultaten en discussie

3
942

UFC 165 Jones Gustafsson

UFC 165 begon misschien niet al te spannend, maar naarmate de card langer duurde werden de gevechten, op Francis Carmont vs. Costa Phillipou, beter tot het einde van de avond waar Jon Jones en Alexander Gustafsson een klassiek gevecht neerzetten. Het publiek in de Air Canada Centre in Toronto zagen een waar gevecht die de strijdkracht en vaardigheden van beide vechters testten. De Amerikaan en Zweed stalen de show op een avond die drie knockouts, een TKO en twee submissions opleverde. Opnieuw was het ook een avond die gekenmerkt werd met vraagtekens bij de jury. Hoewel de meerderheid waarschijnlijk vindt dat de rechtmatige winnaars hebben gewonnen, waren er toch drie split decisions en zal ook niet iedereen het eens zijn met de beslissing in de main event.

Renan Barao vs. Eddie Wineland
Wineland sprak vooraf aan dit titelgevecht over ‘coming full circle’. De eerste WEC bantamweight champion vocht na zeven jaar weer eens voor een titel. Tegenstander Renan Barao was vanaf het begin alert op het gene wat Wineland weer een titelgevecht heeft gebracht: zijn vuisten. In de eerste minuut deelde Barao alleen twee legkicks uit en moest hij de tweede bekopen met een harde stoot van Wineland. Barao hield de afstand en deelde vooral trappen uit, terwijl Wineland vaak vooruit kwam om zijn bekende harde stoten uit te delen. De Amerikaan was hier in de eerste ronde echter niet zo succesvol mee in de eerste ronde. Met nog een halve minuut in de ronde deelde beide vechters harde stoten uit, maar kwamen ze niet in gevaar en kwam geen vervolgactie. Vanwege het gebrek aan vervolgacties in de eerste ronde werd het geen spannend begin.

De tweede ronde begon actiever met Wineland die meer stoten uitdeelde en Barao die dichterbij stond. Een spectaculaire spinning backkick van Barao schampte het gezicht van Wineland en de Amerikaan ging neer. Barao wilde het vervolgens snel afmaken met ground-and-pound en sprintte op zijn tegenstander af. Na vijf stoten zag Yves Lavinge genoeg en stopte hij het gevecht.
Renan Barao verslaat Eddie Wineland via knockout, 35 seconde in de tweede ronde en blijft de interim UFC Bantamweight Champion

Jon Jones vs. Alexander Gustafsson
Gustafsson, ook weleens vergeleken met teamgenoot Dominick Cruz, opende actief en gooide veel trappen. Jones opende daarentegen relaxed en liet de Zweed in de eerste minuut komen en gooide niet veel trappen of stoten. Een paar trappen maakten wel contact, maar veel schade deden ze niet. Jones maakte veel gebruik van frontleg sidekicks en waren lastig voor Gustafsson. Een rechterstoot van Gustafsson kwam aan en de Zweed liet in de eerste ronde zien staand niet bang te zijn voor Jones. “Bones” bleef desondanks alles kalm en bleef trappen uitdelen. Met nog een minuut te gaan scoorde Gustafsson een takedown en werd hij de eerste vechter in de UFC die een takedown landde tegen Jones. De Amerikaan kwam echter snel weer op zijn voeten en het publiek liet van zich horen. Een vinger in het oog van Gustafsson zorgde echter voor een abrupte pauze. Na een kleine onderbreking ging het gevecht weer door tot het eindsignaal van de eerste ronde waar niet zo veel meer gebeurde.

De tweede ronde begon met een trap die gevangen werd door Gustafsson en Jones ging opnieuw neer, maar herstelde snel. Jones ging nu zelf voor de takedown en rende letterlijk achter zijn tegenstander aan, maar kon hem niet vastpakken. Een nieuwe poging voor de clinch werd ook ontweken door Gustafsson. De bewegelijke Zweed bleef ook in de tweede ronde goede stoten uitdelen en was ook op weg om de tweede ronde te winnen. Jones bleef desondanks kalm en bleef veel spinning backkicks gooien, zoals Barao dat ook deed in het gevecht ervoor. Halverwege de ronde kwam een trap van Jones goed aan op het hoofd van zijn tegenstander, maar kon hij dit niet vervolgen met meer schade. Een trap van Jones werd opnieuw gevangen door Gustafsson, maar “Bones” rolde zich er stijlvol uit en drukte “The Mauler” direct tegen de kooi. Gustafsson kon zich echter losmaken en de takedown verdedigen en het publiek ging er opnieuw achter staan. Gustafsson moest nog een trap eten aan het einde van de ronde, waarna de tweede ronde erop zat.

Jones bleef het been van Gustafsson aanvallen, maar de Zweed verloor zijn snelheid niet. De Zweed bleef de takedowns ontwijken en snelle stoten uitdelen. Halverwege de ronde kon Jones het gevecht een klein beetje overnemen. De trappen van “Bones” bleven desondanks komen en kwamen soms hard aan. Na drie minuten in de ronde kon Jones opnieuw een frontleg sidekick plaatsen, en leek in een klap de explosiviteit weg van Gustafsson. Vanaf dit punt kwam Jones meer naar voren en bleef hij met dezelfde volume zijn trappen gooien en schade doen. Een draaiende elleboog van Jones kwam half aan, maar Gustafsson counterde met de clinch en drukte Jones tegen de kooi waar hij snel losliet. Jones eindigde de ronde met een jab tijdens het eindsignaal.

In de eerste ‘championship round’ kon Jones nog steeds geen grip krijgen op Gustafsson. De Zweed bleef strikes uitdelen en hield het moeilijk voor Jones. De trappen van “Bones” bleven desondanks wel schade doen. In de tweede helft van de vierde ronde deed Gustafsson veel schade met zijn stoten waardoor Jones voor de clich ging. Opnieuw kon de kampioen geen takedown plaatsen en bleef het gevecht staand. Even later deed Jones een nieuwe poging om zijn eerste takedown te scoren, maar ontweek Gustafsson opnieuw goed. Jones ging over op ellebogen en kon tweede harde linkerellebogen plaatsen. Een harde draaiende elleboog kwam ook aan de Gustafsson was aangeslagen. Jones ging achter zijn tegenstander aan en kon met de Thai clinch een harde knie plaatsen. Gustafsson overleefde de aanslag en kon zijn tiende takedown ontwijken. Desondanks plaatste Jones nog een paar harde ellebogen, maar overleefde de Zweed de ronde.

Aan het begin van de vijfde ronde ging het enthousiaste Canadese publiek weer staan en lieten zij weer van zich horen. Gustafsson vertrouwde ook in de laatste ronde op zijn stoten, snelheid en counter, terwijl Jones vanaf het begin weer veel trappen en staande ellebogen uitdeelde. De ronde ging gelijk op toen Jones na twee minuten zijn eerste takedown van het gevecht kon scoren. Gustafsson kon via de kooi snel weer staan en een uitgeputte Jones liet snel los. Een harde headkick van Jones kwam weer aan, maar Gustafsson at deze zonder iets te laten merken. Met nog twee minuten te gaan toonde de Zweed zijn vermoeidheid en ging een hand even op zijn heup. Jones kwam naar voren en deelde opnieuw een harde trap naar het hoofd, maar “The Mauler” bleef opnieuw staan. Even later gebruikte hij zelfs een draaiende elleboog zoals zijn tegenstander dat alleen kan. In de laatste minuut ging het gelijk op en toonde het publiek opnieuw zijn waardering voor het goede gevecht. De twee zwaar vermoeide vechters deelden beide nog een paar stoten en trappen uit tot het eindsignaal. Jones eindigde de ronde met een springende knie naar de kin van Gustafsson, waarna de Zweed de clinch opzocht. Het eindsignaal ging en “Big” John McCarthy maakte een einde aan de ‘match of the year’ 2013 tot nu toe, waarna de jury uitslag moest bieden die beide kanten op kon gaan. De beslissing ging naar Jones die hiermee Tito Ortiz voorbij gaat als de titelhouder met de meeste titelverdedigingen van de UFC Light Heavyweight Championship.
Jon Jones verslaat Alexander Gustafsson via unanimous decision (2X 48-47, 1X 49-46) en blijft de UFC Light Heavyweight Champion

De volledige resultaten:
Main Card:
Jon Jones verslaat Alexander Gustafsson via unanimous decision (2X 48-47, 1X 49-46)
Renan Barao verslaat Eddie Wineland via TKO in de tweede ronde
Brendan Schaub verslaat Matt Mitrione via submission (D’arce choke) in de eerste ronde
Francis Carmont verslaat Constantinos Philippou via unanimous decision (2X 30-27, 1X 30-26)
Khabib Nurmagomedov verslaat Pat Healy via unanimous decision (3X 30-27)

Prelims op Fox Sports 1:
Myles Jury verslaat Mike Ricci via split decision (2x 29-28, 1X 28-29)
Wilson Reis verslaat Ivan Menjivar via unanimous decision (3X 29-28)
Stephen Thompson verslaat Chris Clements via knockout in de tweede ronde
Mitch Gangon verslaat Dustin Kimura via submission (guillotine choke) in de eerste ronde

Prelims op Facebook/YouTube/UFC.com:
John Makdessi verslaat Renee Forte via knockout in de eerste ronde
Michael Prezeres verslaat Jesse Ronson via split decision (2X 29-28, 1x 28-29)
Alex Caceres verslaat Roland Delorme via split decision (2x 29-28, 1x 28-29)
Daniel Omielanczuk verslaat Nandor Guelmino via TKO in de derde ronde

Andere hoogtepunten/dieptepunten
Wat een gevecht tussen Gangon en Kimura!

Hoe sterk is Nurmagomedov, wow…

Opnieuw was Francis Carmont niet heel erg spannend, zo vond Dana White.

Barao is een monster. Wat kan deze man vechten. De ‘spinning jump sidekick’ of een ‘spinning backkick to the face’ zoals Joe Rogan het noemde hoefde Wineland niet eens vol te raken neer te gaan.

Zijn jullie het eens met de beslissing van de main event? Om nog wat duidelijkheid te geven zijn hier wat cijfers van het gevecht, dankzij Fightmetric. Jones deed in totaal 134 significante strikes, terwijl Gustafsson er 110 deed. Beide vechters deden een takedown, terwijl Gustafsson er tien ontweek en Jones zeven. Jones landde 62 procent van zijn significante stikes en Gustafsson 38. In totaal raakte Jones 137 van zijn strikes in 220 pogingen, terwijl Gustafsson er 114 deed uit 294 pogingen.

De profs zijn het er niet helemaal over eens wie gewonnen heeft, maar het grotere deel vindt dat Gustafsson heeft gewonnen, terwijl het grootste deel van de media juist vindt dat Jones terecht heeft gewonnen.

Gustafsson liet zien duidelijk geen makkelijk gevecht te zijn voor Jones, hoewel dat vooraf wel werd gedacht. Ik heb al zin in de rematch!

Dana White liet via Twitter weten ook heel erg blij te zijn met dit gevecht en liet dat weten met veel uitroeptekens.

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Fight of The Night: Jon Jones vs. Alexander Gustafsson
Knockout of The Night: Renan Barao
Submission of the Night: Mitch Gagnon

3 COMMENTS

  1. Mijn broer en ik hebben nog nooit zo hard WAT! geschreeuwd. We waren ervan overtuigd dat als het naar een decision zou gaan, Gustafson zou winnen, omdat we allebei de eerste 3 rondes aan hem gaven. Hoe dan ook is dit in mijn opinie de favoriet voor fight of the year