UFC 161: Resultaten en discussie

4
587

UFC 161 Evans Henderson
Zo makkelijk waren de vechters voor de jury vorige week, zo moeilijk maakten zij hun werk deze week. UFC 161 zette de jury hard aan het werk met veel gevechten die de volle 15 minuten gebruikten. Het was een wisselvallig event met een aantal leuke gevechten, Delorme vs. Figueroa, Jabouin vs. Pague, en een aantal plas pauzes zoals Ryan Jimmo vs. Igor Pokrajac. Zoals vooraf werd verwacht zou het geen top event worden, mede door de card zelf, maar meer een card die er wel mee door kan. Dit was ook het niveau dat gehaald werd met negen gevechten uitmondend in een decision, een knockout en een submission.

Stipe Miocic vs. Roy Nelson
Vooraf aan het gevecht voorspelden velen hetzelfde: een snelle knockout voor Roy Nelson, waarschijnlijk met een overhand right. Miocic was hier vanaf het begin alert op en had een duidelijk plan waar hij het hele gevecht aan zou houden. Na de elke trap of stoot bewoog hij gelijk naar rechts om het zo moeilijk te maken voor Nelson om de stoot te raken. Nelson had hier vanaf het begin moeite mee maar probeerde toch veel te raken waardoor Miocic veel naar achter moest. Na anderhalf minuut kreeg Miocic de tactiek door en kon hij goed counteren en Nelson nog meer verwarren met takedown pogingen erbij. Na twee en een half minuut kwam de voormalig Golden Gloves bokser goed door en kon hij vele stoten achter elkaar raken waardoor Nelson moest counteren met een takedown die Miocic goed kon ontwijken. Een harde jab van Miocic zou weer aankomen en Nelson was aangeslagen. Miocic profiteerde met veel stoten en knieën, maar Nelson, bekend om zijn granieten kin, overleefde opnieuw een serie aanvallen. Nadat Nelson de clinch opzocht en zo de aanvallen kon stoppen was de eerste ronde voorbij. De hoek van Nelson was zichtbaar erg gefrustreerd met het werk van Nelson en gaven de instructie om te stoppen met jagen en Miocic af te snijden.

De tweede ronde was echter meer van hetzelfde met een zichtbaar vermoeide Nelson die nog meer stoten moest vangen. Miocic bleef zijn tegenstander raken met korte en snelle combinaties die zichtbaar effect hadden. Opnieuw kon Miocic goed doorkomen na een combinatie en kon hij opnieuw voor de knockout gaan na iets meer dan een minuut. Nelson kon weer de schade beperken en overleven. De takedowns van Miocic hadden niet zoveel succes, maar het leek erop dat die deel waren van het plan om Nelson nog meer te verwarren. De derde ronde gaf hetzelfde beeld van de eerste twee en waren de laatste vijf minuten van de grootste overwinning in de loopbaan van Miocic. Om niet te verliezen was het plan voor Nelson duidelijk: maak het af. De overhand rights bleven gegooid worden, maar de erg frisse Miocic kon deze makkelijk ontwijken en doorgaan met het uitvoeren van zijn plan. Na drie minuten kon Miocic een takedown doen, maar kon hij Nelson niet op de grond houden. Hierdoor werd er naar de kooi uitgeweken waarna de vechters uit elkaar werden gehaald. Met een laatste combinatie kon Miocic zijn tegenstander nog steeds niet neer krijgen, maar was de beslissing door de jury snel gemaakt.
Stipe Miocic verslaat Roy Nelson via unanimous decision (3X 30-27)

Dan Henderson vs. Rashad Evans
Het must-win gevecht voor beide vechters. Wil een van beide heren nog een kans maken op een UFC light heavyweight titelgevecht, was een overwinning in dit gevecht een vereiste. In de eerste minuut was het vooral de kat uit de boom kijken. Na iets meer dan een minuut was het Evans die als eerste vooruitkwam met een explosieve aanval die niet veel schade deed. Henderson wilde snel wat terugdoen, maar Evans kon alles door zijn snelheid ontwijken. “Suga” zag er snel uit en leek daarop het gevecht te moeten winnen van de langzamere Henderson. “Hendo” moest daarentegen van zijn bekende “H-bomb” hebben om Evans zo alert te houden voor de knockout. Na een halve ronde probeerde Evans een takedown te scoren, maar Henderson kon deze makkelijk opvangen, waarna Evans naar de kooi ging. Vanaf daar werd ook niet veel schade gedaan, waardoor het gevecht geen spannend eerste ronde had. Af en toe kwam er wel een stotenwisseling, maar veel stoten vonden geen doel. Met nog 1:08 te gaan kon Henderson Evans eindelijk goed raken met een harde jab waardoor Evans op de grond belandde . Henderson ging gelijk op jacht en Evans moest herstellen. Henderson gleed echter uit waardoor Evans weer in controle kwam en Henderson van zich afwerkte.

Voor ronde 2 kreeg Evans de opdracht om voor de takedown te gaan. Na dertig seconde kon hij Henderson met een takedown op zijn zij krijgen, maar de voormalig Olympisch worstelaar kon snel weer opstaan. Evans hield wel de controle tegen de kooi aan, maar Henderson deed meer schade met knieën en stoten naar het lichaam. Evans brak het op, waarna hij stoten kon plaatsen en Henderson liet verdedigen. Een poging tot een takedown werd door Henderson met een harde knie en opstoot in de clinch weggewerkt. Opnieuw kon Henderson een aanval van Evans simpel van zich afwerken, maar veel schade kon hij niet doen. Dit was een beetje het beeld van de tweede ronde: de trekker kon niet definitief worden overgehaald. De kleine light heavyweights hielden constant veel afstand van elkaar waardoor een goede stoot of trappen uitdelen moeilijk werd. Dit was in het voordeel van Evans die met zijn snelheid en schijnbewegingen nog aanvallen kon forceren. De takedown pogingen van Evans bleven echter geen succes. Nadat Henderson in het slot van de tweede ronde opnieuw een takedown ontweek deed hij een poging om aan te vallen, maar opnieuw was het de snelheid van Evans die hem redde. Nadat die aanval ontweken werd stonden beide vechters nog vijftien seconde oog in oog met elkaar in het midden van de octagon tot het slot van de ronde.

De eerste twee rondes waren niet simpel om te scoren. Beide vechters kregen dan ook de instructie om de ronde binnen te halen. Aan het begin van de ronde kon Evans goed doorkomen met een rechterstoot. Hierop volgden nog meer stoten en kon hij Henderson even in moeilijkheden brengen. Nadat Henderson weer op zijn voeten stond profiteerde Evans echter weer niet. Evans drukte Henderson vervolgens weer met zijn rug tegen de kooi. Opnieuw was het toch Henderson die meer schade toebracht met knieën naar het lichaam van Evans, terwijl Evans meer bezig was met positie behouden. Nadat het even kort werd opgebroken, drukte Evans zijn tegenstander opnieuw tegen de kooi aan. Hier bloedde het gevecht langzaam aan dood, tot de laatste tien seconde. Toen kwam er een kleine opleving van beide mannen waarbij harde stoten werd gegooid. Een knockout bracht het niet waardoor er een beslissing van de jury aan te pas moest komen. Deze was met minimaal verschil voor Evans via split decision.
Rashad Evans verslaat Dan Henderson via split decision (2X 29-28, 1X 28-29)

http://youtu.be/GWl2DMlvGgU

De volledige resultaten:
Main Card:
Rashad Evans verslaat Dan Henderson via split decision (2X 29-28, 1X 28-29)
Stipe Miocic verslaat Roy Nelson via unanimous decision (3X 30-27)
Ryan Jimmo verslaat Igor Pokrajac via unanimous decision (3X 30-27)
Alexis Davis verslaat Rosi Sexton via unanimous decision (2X 29-28, 1X 29-27)
Shawn Jordan verslaat Pat Barry via TKO in de eerste ronde

Prelims op FX:
Jake Shields verslaat Tyron Woodley via split decision (2X 29-28 1X 27-30)
James Krause verslaat Sam Stout via submission (guillotine choke) in de derde ronde
Sean Pierson verslaat via Kenny Robertson majority decision (2X 29-28, 1X 28-28)
Roland Delorme verslaat Edwin Figueroa via unanimous decision (3X 29-28)

Prelims op Facebook/Youtube:
Mitch Clarke verslaat John Maguire via unanimous decision (3X 29-28)
Yves Jabouin verslaat Dustin Pague via split decision (2X 29-28, 1X 28-29)

Andere hoogtepunten/dieptepunten
Wat een kast van een vent is Woodley.

Een aparte decision tussen Woodley en Shields. Het was de vijftiende keer in de UFC geschiedenis dat een verliezende vechter een 30-27 kreeg van de jury. Had jurylid Chris Lee het als enige goed?

Was de derde ronde tussen Sean Pierson en Kenny Robertson een 10-8 of 10-9?

Roy Nelson brak het record voor de meeste strikes vangen zonder knockout te gaan in de heavyweight division: 437. Toch iets om trots op te zijn…

Arme Pat Barry. “HD” ging als enige knockout op UFC 161 en kan hierdoor niet meer fatsoenlijk zijn neus snuiten.

http://youtu.be/gp6eJzCS1GM

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Knockout of the Night: Shawn Jordan
Submission of the Night: James Krause
Fight of the Night: James Krause vs. Sam Stout

4 COMMENTS

  1. Ik neem mijn woorden van de afgelopen weken terug. Ik had Roy Nelson hoger in mijn verwachtingen staan.
    Hij heeft de afgelopen paar keer niet verder hoeven vechten na de first round.. Maar dat is volgens mij ook zijn enigste kans om te winnen.
    Miocic heeft wel echt een mooie partij laten zien, goede combinaties, goed voet werk en snelheid.

  2. Het kan ook zijn dat Roy niet juist voorbereid was en Stipe wel. Misschien had Nelson Miocic wel onderschat. Tegelijkertijd, ik denk wel dat Miocic Nelson een beetje heeft ‘geexposed’. Wat Evans betreft hoop ik dat hij door deze winst de zin en zelfvertrouwen terugwint en zich naar de top werkt. Hoewel een rematch tegen Jones een zware opgaaf zal zijn. Je weet het nooit natuurlijk. Gustafsson is volgens mij sowieso kansloos en ik denk dat Jones nog wel even aan de top blijft hangen