UFC 160: Resultaten en discussie

4
1202

UFC 160 Velasquez Silva
UFC 160 bewees opnieuw de klasse van de toptwee zwaargewichten in de UFC. Cain Velasquez en Junior dos Santos waren opnieuw oppermachtig waardoor een rubber match aanstaande lijkt voor beide heren. Naast deze twee vechters waren er nog genoeg andere uitblinkers te noemen op deze card. Het event gaf ons zes gevechten die niet het eindsignaal haalden en zes gevechten die dat wel deden. Soms waren de beslissingen controversieel, maar al met al kan UFC president Dana White terugkijken op opnieuw een goed event.

Mark Hunt vs. Junior dos Santos
Hunt nam vanaf het begin het midden van de octagon in en opende met een harde legkick. Junior dos Santos was duidelijk de snellere vechter en gebruikte deze snelheid om vlugge aanvallen uit te voeren om vervolgens de reactie van de kleinere Hunt te ontwijken. Hierdoor moest Hunt achter de Braziliaan aan, maar kon hij niet veel stoten en trappen uitdelen. Na anderhalf minuut had Hunt succes met twee linkerstoten. Dos Santos overleefde de stoten gemakkelijk en reageerde verwoestend. Met een snoeiharde rechterstoot belandde Hunt op de grond en ging “Cigano” voor de kil. Hunt, bekend om zijn granieten kin, kwam snel naar zijn voeten en kon de stoten die volgde overleven. De rest van de ronde kon Dos Santos controleren en nog een paar stoten en trappen uitdelen. Hunt deed veel pogingen om nog iets uit delen, zoals een spinning backfist, maar veel schade kon hij niet aanbrengen.

Aan het begin van de tweede ronde spatte het vuurwerk er weer vanaf. Beide vechters deelden harde stoten uit, maar Dos Santos was constant de snellere. Hierdoor kon Hunt niet die ene stoot uitdelen om het gevecht te eindigen. Na anderhalf minuut kon Hunt nog wel een paar goede stoten uitdelen, maar Dos Santos nam het gevecht snel weer over met een aantal rake stoten op het lichaam en hoofd van zijn tegenstander. Hunt kon na drie minuten in de ronde zijn tegenstander tegen de kooi zetten. Een linkerstoot kwam goed aan en Dos Santos was aangeslagen. Hunt deelde nog meer rake stoten waardoor Dos Santos er alles aan moest doen om uit de benaderde situatie te komen. Een wilde stoot van Hunt miste en Dos Santos kon wegkomen naar het midden van de octagon. Hunt volgde en moest twee jabs eten waarna Dos Santos een takedown deed en in half guard kwam (tot groot ongenoegen van de fans). Na een paar rake stoten een ellebogen ging Dos Santos naar side control. Vanaf daar deed hij nog een paar ellebogen en probeerde door te gaan naar de mounted crucifix, oftewel de Salaverry. Hierdoor kon Hunt ontsnappen en weer gaan staan, waarna de zoomer ging voor het einde van de ronde.

Hunt moest alles op alles zetten om het gevecht te beëindigen in de derde ronde en begon agressief. Hierdoor moest Dos Santos vooral ontwijken en lopen waardoor hij na anderhalf minuut nog geen echte schade had uitgedeeld. Hierna kon hij het gevecht langzaam maar zeker overnemen en een harde trap naar het lichaam doen van Hunt. “The Super Somoan” was moe, maar was nog niet uitgevochten en bleef achter zijn tegenstander aan gaan. De harde mokerslag die hij nodig had om Dos Santos uit te schakelen raakte echter nooit door de snelheid en activiteit van zijn Braziliaanse tegenstander. Een harde linker hook van Dos Santos raakte en Hunt was aangeslagen. Beide vechter trapten nog een keer het gaspedaal in om een einde te maken aan het gevecht. Het publiek, met opvallend veel Braziliaanse fans, ging achter Dos Santos staan en de Braziliaan reageerde. Een wheel kick van Dos Santos trof doel en Hunt ging neer. Een stoot die volgde van Dos Santos was genoeg om een einde te maken aan het gevecht.
Junior dos Santos verslaat Mark Hunt via KO, 4:18 in de derde ronde

Cain Velasquez vs. Antonio Silva
364 dagen na de eerste ontmoeting kwamen Cain Velasquez en Antonio “Bigfoot” Silva elkaar op tegen in de octagon. Dit keer stond er een titel op het spel, maar het resultaat zou niet anders zijn. Vanaf het begin van het gevecht nam Silva het midden van de octagon in, maar vroeg moest hij al naar achter door een naar voren komende Velasquez. Twee vroege takedown pogingen van Velasquez konden door Silva worden ontweken, waardoor de Amerikaan het staand moest oplossen. Een harde legkick van Velasquez raakte waarna hij de counter van Silva kon ontwijken. Even later viel Silva opnieuw aan en kwam hij hard in, maar op dat moment zette Velasquez een combinatie in die Silva raakte. De Braziliaan kwam hard in op de rechterhand van Velasquez waardoor hij naar de grond zakte. Velasquez capituleerde snel en maakte het met harde ground-and-pound snel af. Silva protesteerde na het gevecht nog over een vroege beëindiging van het gevecht, maar scheidsrechter op Mario Yamasaki was niets aan te merken.
Cain Velasquez verslaat Antonio Silva via TKO, 1:21 in de eerste ronde

De volledige resultaten:
Main Card:
Cain Velasquez verslaat Antonio Silva via TKO in de eerste ronde
Junior dos Santos verslaat Mark Hunt via KO in de derde ronde
Glover Teixeira verslaat James Te-Huna via submission (guilotine choke) in de eerste ronde
TJ Grant verslaat Gray Maynard via TKO in de eerste ronde
Donald Cerrone verslaat KJ Noons via unanimous decision (2X 30-27, 1X 30-26)

Prelims op FX:
Mike Pyle verslaat Rick Story via split decision (29-28, 28-29, 29-28)
Dennis Bermudez verslaat Max Holloway via split decision (29-28, 28-29, 29-28)
Robert Whittaker verslaat Colton Smith via TKO in de derde ronde
Khabib Nurmagomadov verslaat Abel Trujilo via unanimous decision (3X 30-27)

Prelims op Facebook/Youtube:
Stephen Thompson verslaat Nah-Shon Burrell via unanimous decision (2X 29-28, 1X 30-27)
George Roop verslaat Brian Bowles via TKO in de tweede ronde
Jeremy Stephens verslaat Estevan Payan via unanimous decision (2X 30-26, 1X 30-27)

Andere hoogtepunten/dieptepunten
Het gehele event lagen er twee rode vlekken in de octagon. Deze komen uit het eerste gevecht van de avond tussen Estevan Payan en Jeremy Stephens. Stephens opende met een elleboog een snee boven het oog van Payan, waardoor het gevecht een bloedige boel werd.

Ook was er bloed bij het gevecht tussen KJ Noons en Donald Cerrone. “Cowboy” zette deze foto op Instagram.

Opnieuw een paar twijfelachtige beslissingen van de jury, waren deze allemaal juist?

Nu het toch over arbitrage gaat, waren Colton Smith en Antonio Silva te vroeg gestopt?

Nurmagomadov blijft maar winnen. In zijn twintigste overwinning boekte hij een UFC-record in takedowns. De Rus maakte 21 takedowns, vijf meer dan Sean Sherk deed in vijf rondes tegen Hermes Franca.

Maakt TJ Grant een kans tegen Benson Henderson?

Hierbij nog twee gifjes van het gevecht tussen Dos Santos en Hunt:

Waar komen opeens al die wheel kicks vandaan? Na Barboza voor het eerst aan het begin van 2012, opeens twee in een week.

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Fight of the Night: Junior Dos Santos vs. Mark Hunt
Knockout of the Night: TJ Grant
Submission of the Night: Glover Teixiera

4 COMMENTS

 1. Een erg mooie card maar met een aantal rare zaken. Allereerst die bonussen. Ik zou de knockout of the night zonder twijfel aan JDS geven. TJ had zeker een mooie, maar die van Junior was toch echt spectaculairder. Waarom ze Mike Tyson laten beslissen de bonus aan TJ te geven is mij een raadsel. Daarvoor in de plaats krijgt JDS fight of the night! Ik wil niet lullig doen maar ik vond het nou niet echt een spektakel dat gevecht. Cerrone vs Noons verdient deze bonus veel meer.

  Overigens heb ik al eerder gezegd dat ik het belachelijk vond dat Bigfoot een title shot kreeg en deze mening heeft hij alleen maar versterkt met zijn optreden. Niet alleen moet dit een van de meest kansloze pogingen ooit geweest zijn, hij gaat erna ook nog klagen over een vroege ingreep van de scheids en vele illegale stoten, terwijl hij toen hij al op de grond lag nog 11 stoten kreeg zonder zich te verdedigen, waarvan er maar 1 illegaal was en dat viel Cain niet te verwijten.

  De stoppage van Smith vs Whittaker is moeilijker, ik vond hem zelf wat aan de vroege kant, maar ik zou niet zeggen te vroeg.

  En wat betreft de jury, laat ik zeggen dat ik erg verbaasd was toen Bermudez dat gevecht won.

 2. Eens met mmatoday: Het was nog te vroeg om Bigfoot een title fight te laten vechten.

  Ik verwacht zelf dat als Roy Nelson as partij wint (in 159 nog gevochten !) hij ook wel in aanraking mag komen voor een hogere plek in de rang lijst.

  JDS vs Mark Hunt, Ik vind Mark Hunt een toffe gast. Hij had ook een paar erg mooie klappen uitgedeeld. (en ineens ook een spinning backfists :))
  JDS heeft echt laten zien dat hij nog makkelijk mee draait op kampioen niveau !

  • Mee eens, maar ik vind zelf dat ze hem iets te snel weer een title shot geven. Zou liever eerst nog een N.1 contendership gevecht willen zien, misschien tegen de winnaar van Overeem vs Browne?