UFC 159: Resultaten en discussie

8
626

Jones Sonnen UFC 159
UFC 159 was de laatste van vier UFC events in vier weken. Het zou een aparte avond worden die Joe Rogan zelfs ‘cursed’ durfde te noemen. Er waren twee technical decisions door vingers in ogen en een gebroken duim die voortijdig een einde maakte aan een gevecht. Dit gebeurde allemaal nadat Nick Catone zich na de weigh-in moest afmelden van het event vanwege uitdrogingsverschijnselen. Desondanks waren de meeste gevechten niet slecht en waren er nog een paar leuke knockouts en submissions. Ook was er opnieuw een Strikeforce vechter die voor een verassing zorgde en zich een contender maakte in de lightweight divisie van de UFC.

Michael Bisping vs. Alan Belcher
Voordat het gevecht begon gebeurde er al iets opvallend. Normaal gesproken vecht Alan Belcher altijd met enkeltape, maar dit keer werd deze voor het gevecht begon eraf geknipt. Heel veel invloed zou het niet hebben, maar toch is het apart. De eerste minuut van het gevecht was erg aftastend. Belcher plaatste een paar trappen, maar veel schade deden ze niet. Desondanks was het Belcher die naar achter moest en onder druk bleef gezet worden door Bisping. Belcher kwam alleen naar voren de vele trappen die hij gooide, maar Bisping was alert en probeerde ze op te vangen. Na drie minuten kwam het gevecht iets meer los met Bisping die meer strikes gooide en Belcher die ook iets meer naar voren kwam. Met een goede rechterstoot van Bisping eindigde de ronde die nog niet voor heel veel vuurwerk zorgde. De tweede ronde begon Belcher met druk zetten en gooide hij meer stoten. Waar hij in ronde 1 zijn handen bij zijn heupen liet hangen, hield hij zijn handen meer hoog. Bisping kwam ook meer los en kon een paar goede stoten raken. Na ongeveer twee minuten ging het dan ook weer hetzelfde als de eerste ronde met Bisping die achter Belcher aan ging en meer strikes gooide. Hierdoor kon Belcher niet in zijn spel komen en bleef hij gedwongen naar achteren gaan. Met nog iets minder dan 30 seconde te gaan probeerde Belcher een takedown, maar Bisping kon deze simpel ontwijken. Aan het einde van de ronde plaatsten beide vechters nog een paar goede stoten, maar gevaarlijk werd het niet. Belcher had iets drastisch nodig om het gevecht te winnen en begon de derde agressief. Dit zorgde voor openingen voor Bisping, die het gevecht snel kon overnemen. Belcher hield het sterke het niet lang vol waardoor het gevecht erg hetzelfde werd als de eerste twee rondes. Bisping was de fittere en snellere vechter en hield een te hoog tempo voor Belcher om bij te benen. Belcher deed nog een poging tot een takedown maar die werd makkelijk opgevangen door zijn tegenstander die hem gelijk met zijn rug tegen de kooi drukte. Met nog dertig seconde te gaan kwam er nog een vinger van Bisping in het rechteroog van Belcher, hetzelfde oog die Belcher zestien maanden lang aan de kant hield. Het oog bloedde hevig en het gevecht zat erop. Een tweede technical decision op de avond gaf Bisping alsnog de overwinning.
Michael Bisping verslaat Alan Belcher via technical decision (2X 30-27, 1X 29-28)

Jon Jones vs. Chael Sonnen
Chael Sonnen opende sterk en liet vanaf het begin merken dat hij niet geïntimideerd was door Jon Jones. Jones had na tien seconde al een takedown, maar Sonnen kon snel opstaan zonder enige schade op te lopen. Sonnen gooide veel stoten en knieën vanaf de clinch, maar veel schade liep Jones hierdoor niet op. De vechters scheidde waarna Sonnen achter Jones aan bleef gaan. Jones counterde met een tweede takedownpoging waarbij hij Sonnen tegen de kooi aan drukte. Hier kon Sonnen opnieuw schade maken vanaf de clinch, maar Jones maakte hier snel een einde aan met een takedown. Sonnen kon snel opstaan en tegen kooi gedrukt worden. Veel schade richtte Jones niet aan vanaf deze positie omdat hij meer bezig was met een goede positie krijgen. Jones had eindelijk zijn gewenste positie en kwam hard in met een spinning elbow zoals alleen hij die kan. Jones kon pas bij een derde takedown echt goede ground-and-pound doen met ellebogen en zijn lange armen. Sonnen kon erg nog uitrollen maar Jones rook bloed en bleef op Sonnen’s huid (en een gebroken teen hielp ook niet mee). Een knie naar het lichaam van Sonnen was het begin van het einde. Jones maakte het snel af met nog meer ground-and-pound waardoor de scheidsrechter er snel tussen dook.
Jon Jones verslaat Chael Sonnen via TKO, 4:33 in de eerste ronde

De volledige resultaten:
Main Card:
Jon Jones verslaat Chael Sonnen via TKO in de eerste ronde
Michael Bisping verslaat Alan Belcher via technical decision (2X 30-27, 1X 29-28)
Roy Nelson verslaat Cheick Kongo via knockout in de eerste ronde
Phil Davis verslaat Vinny Magalhaes via unanimous decision (2X 30-27, 1X 29-28)
Pat Healy verslaat Jim Miller via submission (rear-naked choke) in de derde ronde

Prelims op FX:
Rustam Khabilov verslaat Yancy Medeiros via TKO in de eerste ronde
Ovince St. Preux verslaat Gian Villante via majority technical decision in de derde ronde (30-28, 29-29, 30-29)
Sarah McMann verslaat Sheila Gaff via TKO in de eerste ronde
Bryan Caraway verslaat Johny Bedford via submission (guillotine choke) in de derde ronde

Prelims op Facebook/Youtube:
Cody McKenzie verslaat Leonard Garcia via unanimous decision (2X 30-27, 1X 29-28)
Steven Siler verslaat Kurt Holobaugh via unanimous decision (3X 29-28)

Andere hoogtepunten/dieptepunten
Wat was de tactiek van Sheila Gaff? Het was in ieder geval niet slim om op een olympische worstelaar in te rennen.

Wat een chaos bij Villante en St. Preux. De communicatie was duidelijk niet goed van Kevin Mullhall waardoor het gevecht eindigde in een ‘majority technical decision’. Na een duim van St Preux in het oog van Villante, maakte Mullhall er direct een einde aan zonder te communiceren. Eerst leek het erop dat St. Preux de overwinning kreeg via TKO, maar uiteindelijk werd het dus een ‘majority technical decision’ in het voordeel van St. Preux.

En op het moment dat je denkt dat alle gekheid op een stokkie voorbij is, komt het gevecht van Yancy Medeiros en Rushlam Khabilov. Dat gevecht moest na 2 minuut 32 al stoppen vanwege een gebroken van Yancy Medeiros. Erg zuur voor iemand die voor het eerst weer vecht na drie jaar blessureleed. De duim zit onderhand weer op de plek waar hij hoort.

Wil iemand nog zien hoe Jon Jones zijn teen breekt? Zie het hier (niet voor mensen met een zwakke maag)

Ook is er een status update van Alan Belcher in de vorm van een foto.

Opnieuw een Strikeforce vechter die een UFC lightweight verslaat. Na Josh Thomson die vorige week Nate Diaz versloeg, was het de beurt aan Pat Healy die Jim Miller liet aftikken in een erg goed gevecht.

Bonus awards goed voor 65.000 dollar:
Fight of the Night: Pat Healy vs. Jim Miller
Knockout of the Night: Roy Nelson
Submission of the Night: Pat Healy

8 COMMENTS

 1. Haha en ook een mooi hoogtepunt bij Miller vs Healy aan het eind toen Healy won, Bruce Buffer: And the winner is, Jiiiim Milleeeeeer! O wait, I’m sorry, I mean Paaaaat Heeealyyyyyy. En dat Miller hem toen nog een box gaf haha!
  Verder erg weirde kaart.

 2. Het schijnt rond 2.15m te zijn gebeurd, de gebroken teen van Jones.
  Dit betekent dat hij de meeste damage heeft gedaan, terwijl zijn teen omgekeerd stond. Fucking sick, if you’d ask me.

  Erg veel mazzel dat niemand het eerder opmerkte, want dan zouden we nu Chael Sonnen als champ hebben.. :O

 3. De Slow-motion beelden staan al op youtube!

  Ben wel teleurgesteld in Cheal. De afgelopen paar jaar hebben wij hem in title shots zien vechten.
  Hij moet zich nu echt opnieuw gaan bewijzen ipv voor te dringen in de rij.

  Roy Nelson met een GEWELDIGE KO.
  Voor dat het bekend gemaakt werd dat Mark Hunt zou gaan vechten tegen JDS, hoopte ik eigenlijk dat Roy Nelson dit mocht gaan doen..
  Helaas… misschien zijn volgende pot tegen 1 van de 2 verliezers van 160?

  Bisping is een goede vechter! mag vermeld worden. Shot at the title zal nog wel komen….
  Davis ook trouwens 🙂

 4. Was een van de vreemdste ufc’s die ik gezien heb.
  Ik had gehoopt dat Belcher sterker uit de de hoek zou komen, maar helaas. Zijn oog zag er trouwens ook nasty uit… net zoals de teen van Jones en de hand van Medeiros.

  Naast dat deze ufc vol zat met diverse situaties, zaten er zeker een aantal toffe partijen tussen.

  Ik vind de dames partijen trouwens tot nu toe ook allemaal (3 stuks) sterk. Is zeker een goede toevoeging naar mijn mening.