UFC 158: Resultaten en discussie

4
502


De UFC kwam gisteravond voor de eerste keer in 2013 in Canada. Montreal was dit keer de bestemming en wat voor een event werd het. Hoewel de main event misschien teleurstelde, was het de co-main event die de show stal. Carlos Condit en Johny Hendricks zorgde voor een steengoed gevecht en kregen terecht de 50.000 dollar voor Fight of the Night. De rest van het event leverde geen submissions op, maar wel vijf voortijdige eindes in de vorm van knockouts of TKO’s. Voor de Canadezen was het ook geen slechte avond: vijf wonnen er voor hun thuispubliek, terwijl er twee verloren.

Carlos Condit vs. Johny Hendricks
Vooraf was de tactiek van “Big Rig” bekend: raak Condit met zijn harde linkerhand. Tien seconde in het gevecht paste Hendricks al die linkerhand toe, maar Condit kon ontwijken. Het luidde het begin in van een wild gevecht. Hendricks kwam opnieuw op dezelfde manier met zijn linkerhand in, maar Condit kon opnieuw ontwijken waarna Hendricks de takedown kon doen. Condit ging gelijk voor een submission, maar Hendricks liep snel weg en liet Condit weer staan. Hendricks drukte Condit naar achter en leek erop gebrand zijn linkerstoot te raken. Condit counterde met veel verschillende stoten en trappen en leek hier succes mee te hebben. Hendricks kwam opnieuw wild naar voren wat voor een spectaculair gevecht zorgde. Opnieuw kon hij Condit tegen de kooi krijgen en hem op de grond gooien om in de half guard te komen. Condit kon weer staan en rolde snel voor een submission waardoor Hendricks in guard kwam. Hendricks ging weer staan om vervolgens weer vol voor de knockout te gaan. Condit moest weer naar achter om het te ontwijken waardoor Hendricks opnieuw voor de takedown ging. Condit rolde eruit om weer te gaan staan. Condit was duidelijk de actievere vechter staand, terwijl Hendricks het echt moest hebben van opvliegingen met zijn linkerhand. Condit kon Hendricks naar achter drukken en probeerde een springende knie. Het eindigde in een clinch waaruit Hendricks weer losging met zijn linkerhand waarna Condit dit voorbeeld volgde. Condit kon het gevecht naar de grond krijgen en naar de rug van Hendricks gaan. Hendricks kon staan met Condit op zijn rug waarna Condit er snel vanaf ging. Hendricks kon nog een paar stoten gooien en een takedown scoren tot het einde van de eerste ronde.

In de tweede ronde begon Condit met meer afstand en kon hij zo de stoten van Hendricks beter zien aankomen. Hendricks kwam opnieuw in en drukte Condit weer naar achter. Condit ging weer naar zijn springende knie waardoor er opnieuw een wild gevecht uitkwam. Hendricks kon, via de kooi, opnieuw een takedown scoren en vanaf de guard aan het werk gaan. Condit kon snel weer staan en met een paar trappen Hendricks naar achter brengen. Hendricks laadde echter weer op en kwam weer hard naar voren met zijn bekende linkerstoot. Een paar keer raakte hij de kin van Condit, maar knockout ging “The Natural Born Killer” niet. Opnieuw eindigde het gevecht tegen kooi waaruit Hendricks een takedown kon scoren. Condit stond weer snel weer op en werkte Hendricks van zich af. De explosiviteit leek eruit bij Hendricks waardoor Condit meerdere strikes kon plaatsen. Hendricks verdedigde met een takedown en eindigde in half guard. Het was erg indrukwekkend dat Condit steeds weer opnieuw Hendricks van zich af kon werken en steeds weer opnieuw het gevecht op de voeten bracht. Keer op keer deed hij het en moest dat opnieuw doen met nog een minuut te gaan. Hendricks kon Condit echter weer op de grond krijgen na kort staand te hebben gevochten en kon hem daar met moeite tot het einde van de ronde houden.

Het beeld van de eerste twee rondes vervolgde in de derde ronde. Hendricks opende opnieuw met zijn linkerstoot, maar kon geen doel vinden. Condit kon punten scoren met stoten en trappen totdat Hendricks voor de takedown ging. Met moeite kon hij, met zijn negende takedown, het gevecht naar de grond brengen. Vanaf half guard kon hij niet veel schade doen en kon Condit zich er weer uitwerken. Staand kon hij weer stoten en trappen uitdelen tot Hendricks weer ging meppen. De schade bleef beperkt en Condit kon opnieuw met stoten en trappen schade doen. Hendricks pakte Condit vast en duwde hem tegen de kooi aan. De explosiviteit die Hendricks in zijn eerdere takedowns had was weg, waardoor hij opnieuw veel moeite had om Condit naar de grond te krijgen. Ook op het moment dat hij Condit op de grond kreeg kon hij opnieuw niet veel schade brengen. Condit profiteerde hiervan en kon snel weer staan. Hendricks was moe en moest de rest van het gevecht te zien overleven. Met nog een minuut te gaan kon Hendricks nog twee takedowns doen waar Condit twee keer uit ontsnapte. De laatste zoomer ging en het publiek van Montreal ging staan om zijn waardering te laten horen. Wat een gevecht.
Johny Hendricks verslaat Carlos Condit via unanimous decision (3X 29-28)

Georges St-Pierre vs. Nick Diaz
Na de knallende co-main event ging bij de entrées van de main event ging het dak er opnieuw af. Georges St-Pierre en Nick Diaz stonden eindelijk tegenover elkaar in de octagon. Het gevecht begon vrij voorspelbaar: St-Pierre scoorde een takedown. Vanaf de open guard kon de Canadees niet veel doen waarna Diaz eruit kon rollen. St-Pierre kon naar de rug van Diaz en kon daar wel een scoren. Het had weer alle tekens van een typisch GSP gevecht: dominant op de grond met veel ground and pound. Met nog 1:05 in de ronde te gaan kwam de meest toonaangevende statistiek in beeld: Top position time: St-Pierre, 3:40. Diaz kon het gevecht staand maken met nog iets meer dan een half minuut te gaan, maar kon St-Pierre niet van zich afschudden en werd weer op de grond gesmeten. De tweede ronde begon met een staande wisseling, waarna St-Pierre weer de takedown kon scoren. St-Pierre had veel moeite om positie te krijgen door Diaz, maar kon, net zoals in de eerste ronde, scoren. Met nog een minuut te gaan werd het gevecht weer staande en mocht Diaz het vanaf daar proberen. Met ‘fuck you Diaz’ geroep vanuit het publiek kon hij echter in de laatste minuut niet veel scoren en raakte hij duidelijk gefrustreerd.

In ronde 3 leek Diaz staand aan zijn spel te mogen beginnen met veel trashtalk en uitdagen, maar St-Pierre had ook staand het betere van het gevecht. Diaz kon een takedown ontwijken, maar lag een klein ogenblik erna weer op zijn rug. Opnieuw kon Diaz het weer staand maken, maar St-Pierre was ook staand de betere. Na weer een mislukte takedown poging kon Diaz het gevecht staand langzaam overnemen en drukte hij zijn tegenstander naar achter. Hierdoor probeerde St-Pierre weer een takedown en kon hij deze wel krijgen. Voor de vierde ronde was de boodschap van St-Pierre’s hoek duidelijk: pak zoveel mogelijk de benen. Dit probeerde hij dan ook na veertig seconde, maar opnieuw kon Diaz de takedown tegenhouden en het gevecht staand laten uitvechten. Hierbij ging het gelijk op en ging het gevecht naar de kooi en de clinch. Diaz liep zelfs een halve minuut met zijn armen naar beneden rond St-Pierre, waarna het niet lang duurde voordat de Canadees weer een takedown scoorde, zijn zesde in het gevecht. Ronde 5 begon met St-Pierre die Diaz tegen de kooi drukte. Een headkick poging van Diaz mislukte door een legkick van St-Pierre waardoor Diaz uitgleed en de Canadees het vanaf de rug weer kon overnemen. Van hieruit kon hij opnieuw punten scoren, maar had hij moeite met Diaz op de grond houden. Met nog twee minuten in het gevecht kon Diaz eruit rollen en moest hij alles op alles zetten om het gevecht vroegtijdig te beëindigen. Diaz kon echter niet veel schade staand en vanuit de clinch maken en St-Pierre kon wel punten scoren. In de laatste veertig seconde scoorde St-Pierre zijn achtste en laatste takedown van het gevecht. De laatste zoomer ging en Diaz stond snel op om zijn meerdere te erkennen in de Canadees.
Georges St-Pierre verslaat Nick Diaz via unanimous decision (3X 50-45)

De volledige resultaten:
Main Card:
Georges St-Pierre verslaat Nick Diaz via unanimous decision (5X 50-45)
Johny Hendricks verslaat Carlos Condit via unanimous decision (3X 29-28)
Jake Ellenberger verslaat Nate Marquardt via KO in de eerste ronde
Chris Camozzi verslaat Nick Ring via split decision (29-28, 28-29, 29-28)
Mike Ricci verslaat Colin Fletcher via unanimous decision (3X 30-27)

Prelims op FX:
Patrick Cote verslaat Bobby Voelker via unanimous decision (3X 29-28)
Darren Elkins verslaat Antonio Carvalho via TKO in de eerste ronde
Jordan Mein verslaat Dan Miller via TKO in de eerste ronde
John Makdessi verslaat Daron Cruickshank via unanimous decision (3X 29-28)

Prelims op Facebook:
Rick Story verslaat Quinn Mulhern via TKO in de eerste ronde
TJ Dillashaw verslaat Issei Tamura via KO in de tweede ronde
George Roop verslaat Reuben Duran via unanimous decision (2X 29-28, 1X 30-27)

Andere hoogtepunten/dieptepunten
Een twijfelachtige beslissing van Yves Lavinge om het gevecht van Darren Elkings en Antonio Carvalho te stoppen. Gevecht te vroeg gestopt of niet?

Jordan Mein heeft op 23-jarige leeftijd al 35 gevechten op zijn record. Mein is de eerste vechter die Dan Miller binnen de tijdslimiet stopt, klinkt veel belovend.

Jake Ellenberger denkt number 1 contender Johny Hendricks makkelijk te verslaan. Ondertussen heeft hij de tweet verwijderd.

Camozzi wint via split decision van Nick Ring. Terecht?

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Fight of the Night: Johny Hendricks vs. Carlos Condit
Knockout of the Night: Jake Ellenberger
Submission of the Night: geen

4 COMMENTS

 1. Ondanks dat Condit zijn laatste 2 gevechten verloren heeft, vind ik het echt wel een van de beste vechters in de UFC.
  Condit vs Hendricks was met kop en schouders de beste partij van de avond! Het liefst zag ik geen van beide mannen verliezen.
  Hendricks gaat zeker nog veel moois brengen in de octagon !

  GSP vs Diaz was vermakelijk. GSP is een geweldige vechter, Al zou ik hem wel eens willen zien winnen voor dat de 5 ronde’s afgelopen zijn.
  Ik zou het bijna ‘weinig verassing’ willen noemen 😛

  Double thumbs up voor de Knockout van Jake Ellenberger.

 2. Condit vs Hendricks was ziek! Hendricks zie ik echt wel GSP verslaan. GSP vs Diaz ging redelijk zoals verwacht, alleen had ik gehoopt dat Diaz meer in kon brengen. Sterke performance van GSP, wel weer erg saai.

 3. De takedowns van Hendricks hebben er puur voor gezorgd dat hij heeft gewonnen, Condit had over het algemeen wel de meeste controle en de meeste schade verzorgd.
  Wel een prachtig gevecht, GSP vs Diaz vond ik tegenvallen, door het voorspel had ik er te veel van verwacht denk ik, ben benieuwd hoe Hendricks tegen GSP presteert…