UFC 152: Resultaten en discussie

1
606

Het tweede Canadese UFC event van het jaar heeft zijn voorganger duidelijk overtroffen. Geen grote verassingen, maar wel een nieuwe kampioen in de kleinste divisie van de UFC, een paar hele goede finishes en een fantastisch gevecht tussen TJ Grant en Evan Dunham. Het Canadese publiek kon deze keer wel tevreden naar huis.


Michael Bisping vs. Brian Stann
De troste Brit tegen de troste Amerikaan, één van de twee zou dichterbij een titelgevecht, terwijl de ander die voorlopig uit zijn hoofd kon gaan zetten. Het publiek had er zin in, maar de sfeer ging er een beetje uit toen het gevecht begon met een strijd tegen de kooi aan. De vechters zouden weer naar het midden van de octagon gaan waarbij Stann een paar goede stoten kon uitdelen en de takedowns van Bisping kon stoppen. Stann kon hier aan het einde van de eerste ronde van profiteren en sloeg met een harde rechtse toe waarbij Bisping toch even knikkende knieën kreeg. Aan het begin van de tweede ronde kon Bisping wel snel een takedown uitvoeren, maar Stann kon hier snel uitkomen. “The All-American” werd wel afgeremd door een vermeende duim in het oog, maar scheidsrechter Josh Rosenthal liet het gevecht doorgaan. “The Count” kon punten scoren om aan het einde met een slam de ronde veilig te stellen. In het begin van de derde ronde kon Bisping opnieuw een takedown krijgen doordat Stann zichtbaar vermoeid raakte. De Engelsman kon hierdoor de ronde veilig stellen en daarmee de unanimous decision. Een titelgevecht lijkt dichtbij, maar of Silva hier nou bang voor moet worden is een ander verhaal.
Michael Bisping verslaat Brian Stann via unanimous decision (3X 29-28)

Demetrious Johnson vs. Joseph Benavidez
Het eerste UFC flyweight titelgevecht tussen de twee voormalig bantamweight contenders. Het gevecht maakte de verwachtingen waar met veel snelle bewegingen en explosieve takedowns. Benavidez was de favoriet voorafgaand aan het gevecht, maar Johnson had hier geen boodschap aan en kon met behulp van zijn snelheid veel problemen geven aan Benavidez. “Mighty Mouse” moest wel uitkijken voor de knock-out power van “Joe B-Wan Kenobi”, maar kon deze in de eerste ronde goed ontwijken waardoor de ronde naar zich toe kon trekken. De tweede en derde ronde leken veel op de eerste ronde, maar Benavidez had deze rondes meer succes met zijn handen. Het scoren van het gevecht werd hierdoor lastig en een de vierde en vijfde ronde moesten uitkomst brengen. Benavidez kwam dichtbij de overwinning toen hij “Mighty Mouse” in de bekende Guillotine Choke positie kreeg en de submission defence van Johnson testte. Johnson kwam eruit en stopte Benavidez in een heel hook positie, maar leek nooit in gevaar te komen. De laatste ronde was een duidelijke prooi voor de frissere Johnson die meerdere takedowns kon doen en leek hiermee het gevecht te hebben beslist in zijn voordeel.
Demetrious Johnson verslaat Joseph Benavidez via split decision (48-47,47-48,49-46) en kroont zich hiermee de eerste UFC flyweight champion

Jon Jones vs. Vitor Belfort
Het gevecht waar het meest om te doen is geweest de afgelopen weken. Zou de ‘oude leeuw’ het kunnen winnen van de ‘jonge leeuw’? Heeft Belfort het nog in zich om voor een enorme verassing te zorgen? Of zou Jones nog een overwinning op zijn CV kunnen schrijven als UFC light heavyweight champion?

In de eerste ronde leek alles volgens plan te verlopen voor “Bones”. Belfort lag op zijn rug en moest al de ground-and-pound van Jones vangen. Maar alles leek in een ogenblik anders te kunnen zijn met een armbar poging van Belfort die heel dichtbij de overwinning leek te komen. De armbar zat erin en Jones leek te moeten aftikken of Belfort zou zijn arm breken. Jones werkte zich eruit en moest verder met een geblesseerde arm. Vanaf dit punt was het de kampioen die het gevecht overnam. De Braziliaan kon niet meer in gevecht komen en moest ook verder met een verwond oog door één van de bekende ellebogen van Jones. Een harde sidekick van Jones in de derde ronde leek het einde te zijn van het gevecht: Belfort viel op de grond en de overwinning leek voor het grijpen. “The Phenom” kon in het gevecht blijven en haalde het tot de vierde ronde. Het zou de laatste ronde zijn van het gevecht met de superieure Jones die het kon afmaken via een Americana. Belfort moest aftikken en Jones kon de overwinning en een extra ‘Submission of the Night’ bonus bijschrijven ter waarde van 65.000 dollar.
Jon Jones verslaat Vitor Belfort via submission (Americana), 00:54 in de vierde ronde

De volledige resultaten
Main Card
Jon Jones verslaat Vitor Belfort via submission (Americana) in de vierde ronde
Demetrious Johnson verslaat Joseph Benavidez via split decision (48-47,47-48,49-46)
Michael Bisping verslaat Brian Stann via unanimous decision (3X 29-28)
Matt Hamill verslaat Roger Hollett via unanimous decision (2X 30-27, 1X 29-28)
Cub Swanson verslaat Charles Oliveira via KO in de eerste ronde

Prelims op FX
Vinny Magalhães verslaat Igor Pokrajac via submission (armbar) in de tweede ronde
TJ Grant verslaat Evan Dunham via unanimous decision (3X 29-28)
Sean Pierson verslaat Lance Benoist via unanimous decision (3X 29-28)
Marcus Brimage verslaat Jimmy Hetets via unanimous decision (3X 29-28)

Prelims op Facebook
Seth Baczynski verslaat Simeon Thoresen via KO in de eerste ronde
Mitch Gagnon verslaat Walel Watson via submission (rear-naked choke) in de eerste ronde
Kyle Noke verslaat Charlie Brenneman via KO in de eerste ronde

Andere hoogtepunten/dieptepunten
Vinny Magalhães, wat een BJJ skills heeft hij zeg! Fantastisch om te zien dat hij zijn ADCC ervaring ook in MMA kan laten zien.

Verrast dat Benavidez en Johnson geen Fight of the Night bonus kregen? De kijkers die Evan Dunham vs. TJ Grant hebben gezien zijn dat waarschijnlijk niet, echt een topgevecht.

Voor de Facebook kijkers: was Charlie Brenneman vs. Kyle Noke te vroeg gestopt?

Het is mij een raadsel waarom er mensen floten tijdens Benavidez vs. Johnson…

De powerlevel van Marcus Brimage heeft grote sprongen gemaakt. Vooraf dacht ik dat Jimmy Hettes een snelle submission zou scoren, maar de TUF 14 veteraan kon het gevecht in zijn voordeel beslissen. Nu is het tijd om ‘white girl wasted’ te worden.

Bonus awards goed voor 65.000 dollar
Fight of the Night: TJ Grant vs. Evan Dunham
Knockout of the Night: Cub Swanson
Submission of the Night: Jon Jones

1 COMMENT