UFC 142 resultaten en discussie

6
478

DAMN! Het was weer eens genieten. De UFC trakteerde ons MMA-fans op een geweldig evenement. Van de Main Card ging er geen enkel gevecht naar de judges. Er was zelfs maar één gevecht op de UFC 142 main card dat doorging na de eerste ronde.

Hoogtepunten:

Jose Aldo versloeg Chad Mendes via een verpletterende knie en met nog 1 seconde op de klok sprong de scheidsrechter tussenbeide. Aldo was zo blij dat hij de kooi uit sprong en recht het publiek in rende. Er was even sprake van wat verwarring, want hoe moesten de mensen van de security die gekke Braziliaan nou weer in de ring krijgen? Gelukkig liet Aldo zich uiteindelijk meevoeren naar de juiste plek.

– Vitor Belfort won zijn partij tegen Anthony Johnson via een rear naked choke in de eerste ronde. De Braziliaanse superster kreeg in de eerste minuut redelijk wat stoten te verduren, maar Johnson vocht als een heavyweight die een jaar lang geen conditie getraind heeft. Dat is niet gek als je kijkt naar wat er vlak voor het gevecht allemaal met Johnson aan de hand was. Het lukte de Amerikaan niet om het vereiste gewicht te bereiken voor dit gevecht en daarom vocht hij meer dan vijf kilo boven de limiet. Dana White liet al weten dat Johnson op zoek mag naar een nieuwe werkgever.

– Een hoogtepunt in de negatieve zin was de beslissing die scheidsrechter Mario Yamasaki nam in het gevecht tussen Erick Silva en Carlo Prater. Silva raakte Prater met een harde knie op het lichaam en gaf hem nog een flinke draai om de oren onderweg naar de grond. Na een aantal strikes op de duidelijk overrompelde Prater stopte Yamasaki het gevecht en diskwalificeerde Silva wegens strikes op het achterhoofd van Prater. Een curieuze beslissing, want officieel hoort een vechter eerst een waarschuwing te krijgen voor strikes naar het achterhoofd, maar omdat Prater overduidelijk niet verder kon besloot Yamasaki voor de DQ te gaan. Wat mij betreft zwaar onterecht. Laat in de comments weten hoe jij hier over denkt!

– Voor zijn briljante KO overwinning op Terry Etim krijgt Edson Barboza maar liefst twee bonussen. Zowel KO of the night als Fight of de Night. Rousimar Palhares krijgt voor zijn heelhook (hoe kan het ook anders) overwinning op Mike Massenzio de submission of the night bonus. Dat is $65.000 per bonus. Barboza gaat dus naar huis met $130.000 aan extra inkomsten.

Main card
Jose Aldo verslaat Chad Mendes via first-round KO
Vitor Belfort verslaat Anthony Johnson via submission (rear-naked choke)
Rousimar Palhares verslaat Mike Massenzio via submission (heel hook)
Carlo Prater wins via disqualification vs. Erick Silva (illegal head blows)
Edson Barboza verslaat Terry Etim via third-round KO

Preliminary card
Thiago Tavares verslaat Sam Stout via unanimous decision
Gabriel Gonzaga verslaat Ednaldo Oliveira via submission (rear-naked choke)
Yuri Alcantara verslaat Michihiro Omigawa via unanimous decision
Mike Pyle verslaat Ricardo Funch via first-round TKO
Felipe Arantes verslaat Antonio Carvalho via unanimous decision

6 COMMENTS

 1. Geweldige event! wat een knockouts van barboza en aldo! De DQ van Silva is jammer.. maarja het had best die ene stoot op het achterhoofd kunnen zijn die het licht uitdeed bij prater.. dus niet geheel onterechte beslissing.. sowieso stom van silva hij had hem ook anders kunnen finishen.

 2. Mario Yamasaki heeft verkeerd gehandeld. Er zijn twee definities van “op het achterhoofd”. Je hebt de zogenaamde Mohawk versie en de zogenaamde Koptelefoon versie. In het laatste geval dan sloeg Silva wel op het achterhoofd van Prater. Maar in dat geval had de scheids de wedstrijd moeten stil leggen, en een herstel periode voor Prater moeten inlassen. Vervolgens een punt bij Silva er af halen.

  Maar ik vind het niet alleen Yamasaki’s schuld aangezien de regels hier bijvoorbeeld niet eenduidig zijn. De een zegt wel op het achterhoofd de ander zegt van niet. Daarnaast neemt de scheidsrechter een beslissing op de plek zelf. De situatie werd nog wat erger gemaakt door Joe Rogan die Yamasaki op de plek vroeg zich te verantwoorden.

  Wie weet wordt de wedstrijduitslag nog veranderd naar een NC of zo.

  • in beide definities had het een DQ kunnen zijn. In princiepe heeft M.Y. niet verkeerd gehandeld. Misschien moeten de regels worden aangepast.

   Bedenk overigens wel dat je met een klap op het achterhoofd iets onder de schedel bijna rechtstreeks op de hersenstam slaat. Daar kan een klap tijdelijke verlamming tot de dood op volgen (veelveuldig medisch getest op primaten (apen) en er zijn gevallen bekend in de medische literatuur bij mensen, wel allemaal buiten MMA overigens).
   Ik ben dus niet geheel conservatief regels handhaven op dit punt.

 3. Wat een event weer! KO van Barboza, KO van Aldo, sub van Palhares, het publiek: allemaal prachtig. Ze mogen van mij veel vaker in Brazil een event houden want ik vond het, net als de vorige keer, weer echt nice.

 4. Het event was weer genieten van begin tot einde! Zoals ze vaak zijn tegenwoordig!

  Elk einde van het gevecht was puur genieten, maar erg jammer voor die DQ van Silva! wat voor 2 prachtprestaties had die man anders als debut! De beslissing is twijfelachtig, maar hoe goed Rogan ook is als commentator, het was niet erg slim om op die mannier aan te pakken.
  Wel prachtige timming van Rogan door KNOCKOUT te roepen na de heelkick van Barboza! :p