UFC 134 Rio: resultaten en discussie

12
681


De terugkeer van de UFC in Rio de Janeiro was niet alleen voor de UFC een succes (naar verluid hebben zo’n 30 miljoen huishoudens in Brazilië gekeken) maar ook voor veel braziliaanse vechters. Anderson Silva, Mauricio ‘Shogun’ Rua, Minotauro Nogueira, Rousimar Palhares en Edson Barbosa werden door het publiek gedragen en lieten zien waarom Braziliaanse vechters tot de beste van de wereld behoren. Het publiek leek op momenten uit het WK voetbal te komen met gezang waar Mike Goldberg amper bovenuit kwam. Zo hoort MMA te zijn!

Anderson Silva vs. Yushin Okami
Anderson Silva, de man die wij kennen als de pound for pound beste vechter ter wereld blijkt in Brazilië ook nog eens God te zijn. Wat een onthaal kreeg deze man. En ja, stel je voor dat hij een Nederlander had geweest, hoe trots waren wij dan wel niet? Als main event sloot dit gevecht de avond en met wie kan je dit beter doen dan ‘The Spider’. Het was in principe een rematch tussen beide heren maar zoals Yushin Okami zei: “Het is eigenlijk een voortzetting van ons vorig gevecht dat vroegtijdig werd afgebroken.” Die voortzetting mocht niet lang duren, want het was een klassiek Silva gevecht: 1. Silva bestudeert in ronde 1 de bewegingen van zijn prooi en kijkt hoe deze reageert op counters, schijnbewegingen en korte aanvallen. Hij slaat iedere beweging op in zijn brein. 2. Silva danst wat heen en weer op hoge snelheid om zijn prooi te verwarren. 3. Silva slaat toe met een stoot die zijn prooi vloert. 4. Silva gaat naast zijn tegenstander zitten, kijkt nogmaals goed wat zijn tegenstander doet om zichzelf te verdedigen, zegt vervolgens boe! en slaat zijn prooi KO. Helaas voor Yushin Okami was hij in dit geval Silva’s prooi, werd gedomineerd en ge TKO’ed in de 2e ronde. De feestsfeer die volgde deed carnaval in Rio doen verbleken. Anderson Silva blijft de Champ!
Anderson Silva verslaat Yushin Okami in ronde 2

Mauricio Rua vs. Forrest Griffin
Nog een rematch die plaatsvond tijdens UFC 134 was het gevecht tussen Shogun Rua en Forrest Griffin. Tijdens UFC 76 verloor Shogun van Griffin door een rear-naked choke. Shogun gaf aan dat hij het gevecht destijds niet serieus genoeg had genomen en was tevens herstellende van een knie blessure. Ditmaal had hij het anders voor ogen en eerlijk gezegd leken de rollen tijdens de rematch wel omgekeerd. Forrest Griffin was er totaal niet bij en tijdens het kijken kreeg ik een deja vu van zijn gevecht tegen Anderson Silva. Het duurde dan ook niet lang of hij werd gevloerd door Rua met een flinke rechtse stoot in ronde 1 en hij kroop in elkaar. Een snelle finish dus die wederom werd omarmt door het Braziliaanse publiek.
Mauricio Shogun Rua verslaat Forrest Griffin via TKO in ronde 1

Antonio Rodrigo Minotauro Nogueira vs. Brendan Schaub
Voor een knock-out artist is het leven niet gemakkelijk, vraag dat maar aan Brendan ‘The Hybrid’ Schaub. Het ene moment KO je kneiterhard een legende (Crocop) en het andere moment sta je zelf aan de verkeerde kant van een vuist. Nogueira, die net hersteld is van een blessure waar chirurgie bij nodig was, maakte zijn comeback en toonde nog mee te kunnen met de jongere generatie. Wat een harde knock-out maakte hij. Het gevecht ging ook niet verder dan ronde 1. Nogueira zag er erg scherp uit en bestookte Schaub met harde stoten. Schaub, die redelijk het tempo kon volgen, leek ook in goede conditie. Tot het moment kwam dat Nogueira naar voren vloog, Schaub naar achter liep met zijn rug tegen de kooi en Nogueira een klassieke combo vol op de kaak van Schaub lande. De enige uitgang voor Schaub was naar beneden en hij ging gestrekt. Nogueira bezegelde Schaub’s lot met nog een stoot op de grond maar de scheidsrechter had genoeg gezien. Het publiek went apeshit, zoals ze dat in Amerika zo mooi kunnen zeggen. Nogueira werd gekroond en wie het opviel, op de achtergrond ging JDS uit zijn dak als een kind die te horen kreeg dat hij naar Disneyland Parijs zou gaan. Gruwelijk!
Minotauro Nogueira verslaat Brendan Schaub via KO in ronde 1

Tevens was UFC 134 een event waar een van de bizarste acties ooit plaatsvond. Rousimar Palhares vocht in de prelims tegen Dan Miller. Halverwege de eerste ronde sloeg Palhares Dan Miller naar de grond en volgde met flinke ground and pound. Na een paar stoten stond Palhares op, begon te juichen en jumpte op de rand van de kooi om zijn overwinning te vieren. Herb Dean keek verbijsterd toe want die had op geen enkel moment de indruk gegeven dat het gevecht gestopt werd. En iedereen die Dan Miller kent weet dat hij dan ook nog nooit gefinished is. Palhares moest van de kooi afkomen en hem werd uitgelegd dat hij niet gewonnen had en door moest vechten. Vervolgens werd Palhares direct gedropped door Miller en ging het slugfest verder. Wat een held. Uiteindelijk antwoorde hij op de vraag van KenFlo wat er nou precies gebeurde en waarom hij dacht dat hij gewonnen had: “Ik ben erg blij dat ik hier mocht vechten, dank jullie wel.” Dus… hopelijk wordt hij snel beter ;).

Volledige resultaten:

MAIN CARD
Anderson Silva verslaat Yushin Okami via TKO (punches) – Ronde 2
Mauricio “Shogun” Rua verslaat Forrest Griffin via KO (punches) – Ronde 1
Edson Barboza verslaat Ross Pearson via split decision
Antonio Rodrigo Nogueira verslaat Brendan Schaub via KO (punches) – Ronde 1
Stanislav Nedkov verslaat Luiz Cane by TKO (punches) – Ronde 1

PRELIMINARY CARD
Thiago Tavares verslaat Spencer Fisher via TKO (punches) – Ronde 2
Rousimar Palhares verslaat Dan Miller via unanimous decision
Paulo Thiago verslaat David Mitchell via unanimous decision
Raphael Assuncao verslaat Johhny Eduardo via unanimous decision
Erick Silva verslaat Luis Ramos via TKO (punches) – Ronde 1
Yuri Alcantara verslaat Felipe Arantes via unanimous decision
Yves Jabouin verslaat Ian Loveland via split decision

12 COMMENTS

 1. Op een paar fights na was dit geen geweldige event om te zien.
  Silva was natuurlijk wel bijzonder om te aanschouwen, maar de overige fights… mwah mwah.

  Ook wel bizar als je bedenkt dat er in Brazilë, met vrijwel elke fight minstens 1 Braziliaan, geen enkele submission is geweest. Daar ga je dan met je BJJ 😀

  Overigens was Forrest Griffin weer bedroevend om te zien. Zijn style ziet er altijd wel raar uit, maar wanneer hij zo hard verliest als dit, ga je je echt afvragen of hij uberhaupt wel kan vechten. Want zo zag het er niet bepaald uit. Misschien moet ie maar weer een boek schrijven, iets over vaderschap ofzo?

 2. forrest heeft al een boek geschreven lol
  ach zijn vrouw staat op het punt om te bevallen dan ga je toch niet vechten…..

  verder vond ik rio een gaaf event
  maar ik heb helemaal geen pre lims gezien alleen de main card

 3. Ik vond het wel een tof event. Ook tof om te zien dat het publiek daar weer anders reageerd dan in de States. Een aantal partijen sprongen er inderdaad wel uit. Silva bracht het ook weer als kinderspel… behandelde okami als een speeltje. Misschien moet Silva maar snel overwegen om te veranderen van gewichtsklasse… nieuwe uitdagingen!

  Organisatie voelde wel rommelig. Ik zie Kenny Florian ook liever zelf in de ring staan als vechter, want presenteren is niet voor hem weggelegd. Geef mij maar Joe.

  Ik zou zeggen: op naar Jones – Rampage 🙂

 4. Ik heb stiekem het meeste genoten van het publiek. Was net alsof ik een voetbalwedstrijd zat te kijken, prachtig! (Ik hoopte dat Schaub won maar toen Minotauro won en het publiek zo uit hun dak ging vond ik de uitslag ook wel prima haha). Verder heb ik ook van de fights genoten, niks mis mee.

  Silva moet denk ik nu maar direct over stappen naar een andere gewichtsklasse of een gevecht met GSP aangaan. Hij mag dit wel snel gaan doen want hij raakt nu wel een beetje op leeftijd.

 5. Jammer dat okami hem niet weer tegen het hek kreeg, ik zou z’n koppie graag een keer beschadigd zien. een beetje iig. man wat is ie irritant goed. ik kan alleen niet tegen die arogante houding (die een boel amerikanen ook hebben).

  Ik zou graag Alistair nog op dit evenement hebben gezien en ik had tyrone spong nu ook wel eens in het mma willen zien.. the groundgame leert hij van evans, dus dat moet goed komen