UFC 130 resultaten en discussie

5
805

Toen bekend werd dat Frankie Edgar en Gray Maynard beide geblesseerd waren en dat Rampage Jackson niet tegen Thiago Silva zou vechten maar tegen Matt Hamill, waren MMA fans over de hele wereld niet blij. Toch lukte het de UFC om de massa enthousiast te krijgen voor UFC 130. Helaas waren vannacht het main event en de co-headliner niet de meest entertainende gevechten. Begrijp me niet verkeerd. UFC 130 was zeker niet saai. Maar het had een stuk beter gekund.

Rampage Jackson vs. Matt Hamill
Vanaf de eerste minuut was het duidelijk waar dit gevecht heen zou gaan. “The Hammer” probeerde Rampage naar de grond te brengen en Rampage beantwoorde dit door Hamill in zijn gezicht te stompen. Dit was eigenlijk al de opsomming van het hele gevecht. Hamill kreeg Rampage niet naar de grond en het lukte Rampage niet op Hamill uit te schakelen. Na 15 minuten resulteerde dit in een unanimous decision overwinning voor Rampage. Na het gevecht gaf Rampage toe dat hij in de voorbereiding voor dit gevecht een ernstige blessure aan zijn hand had opgelopen. Mogelijk is hij voor een tijdje uitgeschakeld.

Frank Mir vs. Roy Nelson
Één ding is in ieder geval duidelijk. Hoe cool Roy Nelson’s buik ook is, hij moet er af. Dit gevecht leek in de verste verte niet op de grapple wedstrijd die hij jaren geleden had met Frank Mir. Zijn conditie speelde hem parten en Mir gooide hem alle kanten op. Vooral de Judo worp in de eerste ronde was daar een goed voorbeeld van. Mir domineerde zowel staand als op de grond. Vooral vanuit de Muay Thai clinch wist Mir er veel rake knieën uit te gooien. Nelson nam veel, maar zijn kin bleek wederom erg sterk te zijn. Mir wint dit gevecht via een unanimous decision en de roep dat Nelson naar light heavyweight moet verkassen wordt alsmaar sterker.

Travis Browne vs. Stefan Struve
We proberen bij MMAplanet altijd zo neutraal mogelijk te blijven, maar als er een Nederlander in de octagon staat blijkt dit toch lastig te zijn. De hele Nederlandse vechtsportscene zal dan ook geschrokken zijn van de uitkomst van dit gevecht. In de eerste minuut verging het Struve niet slecht. Hij raakte Browne met goede trappen en blokte een harde lowkick van Browne die hij nog zeker een tijdje zal voelen. Helaas ging het snel bergafwaarts. Browne bleek de sterkere striker en het lukte Stefan niet om het gevecht naar de grond te krijgen. Met nog één minuut op de klok wierp Browne hem zelfs naar de grond, maar hij besloot om weer op te staan. Dit was een slimme zet, want niet lang daarna raakte hij Struve met wat rake stoten. Struve kwam toch weer naar voren, maar Browne raakte hem precies op zijn kin met een keiharde supermanpunch en won hiermee dit gevecht via KO.

Rick Story vs. Thiago Alves
Na twee verliespartijen tegen Georges St. Pierre en Jon Fitch was Thiago Alves net weer begonnen aan een nieuwe win-streak door John Howard te verslaan bij UFC 124. Helaas is vannacht die win-streak alweer verbroken. Het hele gevecht door werd hij gedomineerd door de sterke worstelaar Rick Story. Story drukte Alves in het begin van de eerste ronde tegen de kooi en raakte hem met alle mogelijke technieken. Vooral de strikes tegen zijn bovenbenen zagen er erg pijnlijk uit. De rest van de partij was Alves vooral bezig met achteruit lopen. Af en toe raakte hij Story toch nog hard, maar het mocht niet baten. Rick Story verslaat Thiago Alves via unanimous decision.

Brian Stann vs. Jorge Santiago
Niet lang geleden was Jorge Santiago nog de Sengoku middleweight kampioen, maar hij besloot deze titel op te geven zodat hij voor de UFC kon gaan vechten. Zijn eerste tegenstander werd Brian Stann. De voormalige WEC light heavyweight kampioen die onlangs nog Chris Leben wist te verslaan via TKO. Staand was Stann duidelijk de sterkste en hoewel Santiago in het bezig is van een BJJ blackbelt, domineerde Stann ook op de grond. Nadat Santiago in de eerste twee rondes veel rake klappen te verwerken kreeg, liep hij aan het eind van de tweede ronde, met nog 40 seconden op de klok, tegen een rechtse stoot van Stann. Hij viel op de grond en Stann dook bovenop hem op het gevecht snel af te maken. Dit leverde Stann de TKO overwinning op.

UFC 130
Hoewel UFC 130 zeker geen saaie avond opleverde, blijft het gevoel hangen dat het zoveel beter had kunnen zijn. De twee belangrijkste gevechten bleken niet wat de fans wilde zien en Frankie Edgar en Gray Maynard waren de grote afwezigen. Snel door naar de TUF 14 finale met Clay Guida en Anthony Pettis in het main event.

De volledige resultaten

Main card
Quinton “Rampage” Jackson verslaat Matt Hamill via unanimous decision
Frank Mir verslaat Roy Nelson via unanimous decision
Travis Browne verslaat Stefan Struve via KO (Superman Punch) in de eerste ronde
Rick Story verslaat Thiago Alves via unanimous decision
Brian Stann verslaat Jorge Santiago via TKO (punches) in de eerste ronde

Preliminary Bouts
Demetrious Johnson verslaat Miguel Torres via unanimous decision
Tim Boetsch verslaat Kendall Grove via unanimous decision
Gleison Tibau verslaat Rafaello Oliveira via submission (rear-naked choke) in de tweede ronde
Michael McDonald verslaat Chris Cariaso via split decision
Renan Barao verslaat Cole Escovedo via unanimous decision

Check ook nog even deze highlight van de pers conferentie na afloop van de gevechten. Dit zijn de highlights van Rampage Jackson.

5 COMMENTS

  1. er waren maar weinig gevechten die echt heel erg interessant waren. ik had er in eider geval een stuk meer van verwacht, en het gevecht van Struve vs Brown was gewoon jammer voor Struve maar een geweldige knock out voor Brown. al denk ik wel dat het gevecht heel anders was gegaan als het naar de 2e of 3e ronde gegaan zou zijn.

    gelukkig hoeven we niet lang te wachten op nieuwe gevechten, Pettis vs Guida is al onderweg 😀 (hopelijk word dit niet weer een teleurstelling)

  2. wat een saai event. De beste partij vond ik nog van Brian Stann, die ik overigens als zeer geschikte toekomstige nr.1 contender zie. Struve had gewoon pech, over het algemeen was ie namelijk beter. Hopelijk krijgt ie nog genoeg kansen. Roy Nelson had ik toch wel wat meer van verwacht maar na de 1e ronde leek het wel een dronken viking. Niet vreemd trouwens na al die stoten die hij incasseerde maar zijn cardio en gewicht kan niet meten met de topklasse. En dan nog Hammill vs Rampage. Ik had gehoopt dat Hamill won maar eigenlijk waren het 2 verliezers, ontzettend saaie partij. Op naar Guida (the ADHD carpenter vs Pettis (the karate kid). Dat wordt vast een mooie partij!