TUF: China Finale: Resultaten en discussie

0
615
Foto: Mitch Viquez/Zuffa LLC via Getty Images
Foto: Mitch Viquez/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images
Foto: Mitch Viquez/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

De eerste Ultimate Fighter: China finale vond afgelopen middag (Nederlandse tijd) plaats en zorgde voor een leuk event. Het gevecht die er duidelijk bovenuit sprong was het gevecht tussen Yui Chul Nam en Kazuki Tokudome, die hard hun best deden om Frankie Edgar en Gray Maynard na te doen van UFC 125. Een geweldig gevecht waarbij beide vechters geen fans verloren werd uiteindelijk toegewezen aan Nam, die één van mijn favoriete bijnamen in UFC heeft: “The Korean Bulldozer’. De minpunten waren ook duidelijk, en helaas komen die uit de gevechten waaraan dit event zijn naam aan draagt: TUF China. De drie gevechten op de card die deelnemers bevatten lieten duidelijk zien dat het niveau van de show erg laag moet zijn geweest. De weltergewicht-finale, en dus waarschijnlijk ook de twee beste weltergewichten van de show, Wang Sai en Lipeng Zhang konden duidelijk ook niet boeien en waren een schaduw over de rest van de main card die wel goed was. Hatsu Hioki vs. Ivan Menjivar was spannend, Matt Mitrione vs. Shawn Jordan eindigde zoals iedereen verwachtte en de main event tussen Dong Hyun Kim en John Hathaway was ook van zeer hoog niveau met een spectaculair einde. Ook over de verschrikkelijke juryleden hielpen niet mee. Over het algemeen dus een goed event met helaas veel minpunten.

Dong Hyun Kim vs. John Hathaway
Na anderhalf jaar stapt de Engelse John Hathaway weer de octagon in tegen de sterke Dong Hyun Kim in de main event. De twee vechters openen aggresief en wisselen harde stoten uit vanaf het begin, tot Hathaway het tempo snel naar beneden brengt via de kooi. “The Hitman” doet dit meerdere keren, maar Kim kan zich hier steeds goed uitwerken, waarna het gevecht staand weer vervolgt wordt met harde, wilde stoten van beide kanten. Hier is Kim duidelijk de betere en kan hij met anderhalf minuut te gaan Hathaway naar de grond slaan. Afmaken kan hij het hier niet, maar vanaf de guard kan Kim zijn bekende slopende spel spelen waarmee hij zich in de UFC bracht en de ronde voor zich winnen. Desondanks laat de Zuid-Koreaan wel zien dat hij zijn staande vaardigheden verbeteren per gevecht en dat ook wil laten zien. In de laatste dertig seconden laat hij Hathaway dan ook weer staan om door te gaan met slaan, maar beide vechters geen serieuze schade meer.

De tweede ronde laat Kim weer duidelijk zien staand gevecht te willen, maar Hathaway opnieuw wil daar niets van weten. De Engelsman zoekt vaak de clinch op waar “Stun Gun” zich dan uit kan werken om staand verder te vechten. Hathaway kan zich echter wel goed verdedigen staand en zelf ook uitdelen met ellebogen, knieën en stoten. Toch is het Kim die de betere is staand, maar de tegestand zorgt voor een leuk gevecht. Naarmate het gevecht verder gaat kan Hathaway wel steeds meer grip krijgen op Kim, maar “Stun Gun” countert hem in de laatste minuut met een heupworp waarmee hij neerkomt in side controle. Vanaf daar kan hij de rest van de ronde veel schade doen om ook de tweede ronde binnen te halen.

De derde ronde laat Kim weer duidelijk zien dat hij staand weer vechten, maar Hathaway kan zich weer goed verdedigen en Kim tegen de kooi werken. Na iets meer dan een minuut komt Hathaway in met een elleboog die Kim en countert met een eigen, staande elleboog die het gevecht in een klap afmaakt. Hathaway is compleet buiten westen na de vernietigende elleboog van Kim. Spectaculair is het beste woord om de deze knock-out te omschrijven. Jon Jones kan trots op “Stun Gun” zijn.
Dong Hyun Kim verslaat John Hathaway via knock-out, 1:02 in de derde ronde

De volledige resultaten:
Main Card:
Dong Hyun Kim verslaat John Hathaway via knock-out in de derde ronde
Zhang Lipeng verslaat Wang Sai via split beslissing (2X 29-28, 1X 27-30)
Matt Mitrione verslaat Shawn Jordan via knock-out in de eerste ronde
Hatsu Hioki verslaat Ivan Menjivar via unanieme beslissing (3X 29-28)

Prelims op UFC Fight Pass:
Yui Chul Nam verslaat Kazuki Tokudome via split decision (29-27, 29-28, 27-28)
Vaughan Lee verslaat Nam Phan via unanieme beslissing (2X 30-27, 1X 30-26)
Wang Anying verslaat Albert Cheng via TKO in de eerste ronde
Mark Eddiva verslaat Jumabieke Tuerxun via unanieme beslissing (3X 30-27)

Andere hoogtepunten/dieptepunten
Jumabieke Tuerxun vs. Mark Eddiva opende de card. Twee ongeslagen vechters, maar tegen wie zij hebben gevochten wil ik niet weten… Wat een baggermatch om te beginnen.

Dat oog van Cheng zat goed dicht… Au!

Vuaghan Lee staat niet bekend om zijn vaardigheden staand, maar tegen Nam Phan liet Lee duidelijk zien de betere vechter staand te zijn. Handen laag, verschillende combinaties en constante druk waren genoeg voor de unanieme beslissing.

Ik snap hoe “The Korean Bulldozer” zijn bijnaam heeft gekregen. Wat een eerste ronde en wat een geweldig gevecht tussen Nam en Tokudome! Fan-tas-tisch!

De jury weet het gevecht nog bijna te verkloten, maar desondanks heeft de terechte winnaar de beslissing mee gekregen.

Scheidsechter Jerin Valel, stop er alsjeblieft mee.

Ik heb nog nooit een TUF-winnaar zo uitgejoeld zien worden. Bedankt, jury!

Opnieuw, die knock-out van Kim was fantastisch.

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Fight of the Night: Yui Chul Nam vs Kazuki Tokudome
Performances of the Night: Matt Mitrione en Dong Hyun Kim