TUF 28 Finale: Usman maakt indruk tegen Dos Anjos

0
507
Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images

Kamaru Usman heeft zijn grootste zege tot nu toe geboekt. The Nigerian Nightmare won zijn negende gevecht op rij door Rafael dos Anjos in de hoofdpartij van de TUF 28 Finale in Las Vegas te kloppen. Usman werd na 25 minuten vechten tot winnaar uitgeroepen met duidelijke cijfers: 50-43, 49-45, 48-47.

Usman was in elk facet beter dan de voormalig UFC-kampioen. Zijn kracht en grootte speelde een grote rol om de controle in handen te nemen en Dos Anjos constant in zijn achteruit te zetten. De pupil van Henry Hooft mixte zijn stoten en takedowns goed om met zijn specialiteit, worstelen, flink te scoren op het canvas.

Vooral in de tweede en derde ronde deed Usman flinke schade. Hij verdedigde de submissie-pogingen van Dos Anjos, die dankzij een Kimura kon opstaan, en gaf harde klappen bovenop. Daardoor kreeg de Braziliaan een flinke snee in zijn gezicht.

In de laatste twee ronden kwamen de takedowns nog makkelijker voor Usman en zong hij het gevecht professioneel en dominant uit. In die laatste tien minuten drukte hij dan ook zijn stempel om naderhand een titelgevecht te vragen.

Juan Espino eerste Spaanse TUF-winnaar
Juan Espino won het 28ste seizoen van The Ultimate Fighter voor zwaargewichten. De Spanjaard was in een ronde klaar met Justin Frazier, die afklopte vanwege een straight armlock.

Espino begon perfect met een takedown na acht seconden en was daarna twee volle minuten in controle. Hij peperde Frazier in met stoten van verschillende posities en wilde het snel afmaken met een rear-naked choke van Fraziers rug, maar dat mislukte. Hierdoor kon Frazier opstaan, maar niet lang daarna lag hij weer onder de Spanjaard.

Met zijn tweede takedown kwam Espino in side control om naar mounted crucifix te gaan. Daar probeerde hij direct een submissie te doen met Fraziers linkerarm en dat lukte. Na onder meer een keylock-poging, moest Frazier kloppen vanwege een straight armbar na drie minuten en 36 seconden vechten.

Chiasson wint TUF 28 voor vedergewichten
In de andere TUF 28-finale won Macy Chiasson het seizoen voor vrouwelijke vedergewichten. De Amerikaanse klopte Pannie Kianzad via submissie door rear-naked choke in de tweede ronde.

Chiasson was de veel grotere vechtster en die grootte buitte ze goed uit tegen de kooi. Kianzad, die normaliter op bantamgewicht vecht, werd na veertig seconden tegen de kooi gedrukt en moest ze veel incasseren. In het slot van de eerste ronde kwam Kianzad even los en probeerde ze een takedown die Chiasson fantastisch counterde door direct op de rug van de Zweedse te komen. Daar ging de Amerikaanse direct voor een verwurging, maar Kianzad werd gered door de bel.

In de tweede ronde was dat niet het geval. Chiasson scoorde weer goed tegen de kooi en vloerde de Zweedse in de eerste minuut met een stoot. Hierna kwam de Amerikaanse bovenop in full guard waar ze scoorde ground-and-pound, tot Kianzad via een triangle een diepe armklem deed. Deze moest Chiasson met man en macht verdedigen om weer op de rug van Kianzad te komen. Ditmaal had ruim ze drie minuten om het gevecht te beslissen en dat deed ze ook.

Munhoz snel klaar met Caraway
Pedro Munhoz had iets meer dan een halve ronde nodig om Bryan Caraway weg te zetten. De Braziliaan won via TKO, hoewel Caraway niet tevreden was met de, in zijn ogen, vroege stop.

De bantamgewichten startten erg agressief met stoten en trappen over en weer. Vooral het volume aan beentrappen was hoog aan Munhoz’ kant en deze hadden ook impact, maar ze waren niet doorslaggend. Dat waren de trappen naar de lever van Caraway.

Munhoz gooide in een kort tijdsbestek meerdere keren zijn tenen in Caraway’s lever en ze hadden allemaal effect. Hierdoor zakte Caraway in elkaar en rook Munhoz bloed, die vervolgens stoten bleef gooien tot de scheidsrechter tussen beiden kwam. Terwijl Munhoz de winst vierde, klaagde Caraway bij de scheidsrechter dat hij nog in het gevecht was en dat maakte hij ook nog aan Munhoz duidelijk toen de Braziliaan hem op zijn schouders nam.

Shahbazyan debuteert met zege op Stewart
Edmen Shahbazyan won voor het eerst een UFC-gevecht door Darren Stewart te kloppen. De 21-jarige Amerikaan met Armeense roots klopte de Engelsman dankzij zijn worstelvaardigheden via verdeeld jurybesluit: 2x 29-28, 1x 28-29.

Shahbazyan, die bijgestaan werd door Edmond Tarverdyan, had geen ingewikkeld strijdplan: niet staand vechten met Stewart. De Amerikaan probeerde zijn opponent vanaf het startsignaal op het canvas te krijgen, maar daar hij ontzettend veel moeite mee. The Dentist bleef namelijk goed in balans.

Dit leverde een frustrerend gevecht voor de kijkers op. Shahbazyan en Stewart vochten namelijk meer dan de helft van de tijd tegen het gaas van de kooi, waar Shahbazyan bleef proberen om het gevecht tegen de grond te krijgen. In de momenten dat Stewart ruimte had om zijn vuisten en benen aan het werk te laten gaan, ging het publiek er ook volop achterstaan. Maar daarvan waren er niet genoeg om alle juryleden te overtuigen.

Antonina Shevchenko wint UFC-debuut probleemloos
Antonina Shevchenko heeft haar eerste zege in de UFC geboekt. De zus van Valentina Shevchenko won vrij comfortabel van Ji Yeon Kim via jurybesluit door alle ronden te winnen: 3x 30-27.

Shevchenko vocht precies zoals haar jongere zus ook normaliter vecht: loerend op counters en clinchend bij moeilijkheden. Kim deed hard haar best om dichtbij de langere Shevchenko te komen voor stotenwisselingen, maar steeds als ze naar voren kwam, liep ze tegen stoot of trap aan en hoorde ze een ‘hey!’ schreeuwende Valentina Shevchenko, die zich bij elke aanval van haar zus liet horen.

Zo ging het van begin tot eind, dus het was ook geen verrassing dat Shevchenko alle ronden op haar naam schreef. Een knock-out hing alleen in de lucht toen Shevchenko in de slotronde een illegale knie tegen de kin van Kim gooide terwijl de Zuid-Koreaanse een knie op de grond had. Hiervoor trok scheidsrechter Yves Lavinge geen punt af.

De volledige resultaten:
Main card:
Kamaru Usman verslaat Rafael dos Anjos via unaniem jurybesluit (50-43, 49-45, 48-47)
Juan Francisco Dieppa verslaat Justin Frazier via submissie (straight armlock), 3:36 in ronde 1 en wint TUF 28
Macy Chiasson verslaat Pannie Kianzad via submissie (rear-naked choke), 2:11 in ronde 2 en wint TUF 28
Pedro Munhoz verslaat Bryan Caraway via TKO, 2:39 in ronde 1
Edmen Shahbazyan verslaat Darren Stewart via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Antonina Shevchenko verslaat Ji Yeon Kim via unaniem jurybesluit (3x 30-27)

Prelims:
Kevin Aguilar verslaat Rick Glenn via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Joseph Benavidez verslaat Alex Perez via TKO, 4:19 in ronde 1
Maurice Greene verslaat Michel Batista via submissie (triangle choke), 2:14 in ronde 1
Lean Letson verslaat Julija Stoliarenko via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)

Vroege prelims:
Roosevelt Roberts verslaat Darrell Horcher via submissie (guillotine choke), 4:50 in ronde 1
Tim Means verslaat Ricky Rainey via TKO (strikes), 1:17 in ronde 1
Raoni Barcelos verslaat Chris Gutierrez via submissie (rear-naked choke), 4:12 in ronde 2

Bonus awards:
Fight of the Night: Geen
Performance of the Night: Kamaru Usman, Juan Espino, Joseph Benavidez and Roosevelt Roberts