TUF 27 Finale: Israel Adesanya dominant van begin tot eind

0
570
Foto: James Law, GLORY Sports International

Israel Adesanya heeft zijn derde overwinning in de UFC geboekt. The Stylebender klopte Brad Tavares in de hoofdpartij van de TUF 27 Finale via jurybesluit: 2x 50-45, 1x 49-46.

Na 25 minuten was er geen twijfel over de winnaar. Vanaf het startsignaal had Adesanya de touwtjes in handen met zijn staande vaardigheden waar hij Tavares mee op afstand hield. De Nieuw-Zeelander benutte zijn lange armen en benen optimaal om aan te vallen terwijl Tavares constant mistastte dankzij de lengte en verdediging van The Stylebender.

In de eerste ronde had Tavares nog enigszins succes door ook te clinchen en grappelen, maar vanaf de tweede ronde ging het gevecht compleet naar Adesanya (op de eerste minuut van de vierde ronde na). De Nieuw-Zeelander was constant aan het kijken naar openingen om stoten, ellebogen, knieën en trappen te geven of van positie in de kooi te veranderen.

Tavares, die in de vierde ronde een lelijke snee boven zijn rechteroog opliep door een spatzuivere elleboog, deed niets anders dan volgen, waardoor Adesanya ook tijd voor wat uitdagende gebaartjes had om het publiek te vermaken. In gevaar kwam hij daarmee niet.

Adesanya bleef dus ongeslagen in zijn derde UFC-partij, wat ook zijn eerste hoofdpartij van vijf ronden in ‘s werelds grootste MMA-organisatie was. Nu staat hij nog niet op de UFC-middengewichtranglijst, maar met een zege op de nummer acht is hij vanaf volgende week ongetwijfeld een gerangschikte vechter.

Trizano blijft ongeslagen met TUF 27-zege
In het co-main event won Mike Trizano het 27ste seizoen van The Ultimate Fighter. Trizano won het seizoen voor ongeslagen vechters door Joe Giannetti te kloppen via verdeeld jurybesluit: 2x 29-28, 1x 28-29.

Deze partij had van alles wat. De eerste ronde was voor Giannetti die effectief stoten en trappen uitdeelde met zijn flegmatieke stijl en op de grond ook goed punten scoorde. De ronde sloot hij wel af in een triangle choke van Trizano. De tweede was voor Trizano, die grotendeels scoorde op de grond. Hij scoorde af en toe vanuit vreemde posities bovenop Giannetti, maar won wel.

De slotronde was dus doorslaggevend en daarin was Trizano simpelweg agressiever. Het cliché: ‘hij wilde het meer’ was wel op z’n plek, want Giannetti gaf met zijn flegmatieke stijl niet de impressie dat hij Trizano knock-out wilde krijgen. Trizano zette constant druk en moest uitkijken voor de stijlvolle trappen en stoten van Giannetti, maar kwam wel steeds naar voren en liet zich niet van de wijs brengen. Hierdoor won hij de partij.

Katona wint TUF 27 overtuigend
Brad Katona won het 27ste seizoen van The Ultimate Fighter voor vedergewichten door Jay Cucciniello overtuigend te kloppen. De Canadees, die in Dublin bij SBG traint, was vijftien minuten in controle om door de jury tot winnaar uitgeroepen te worden: 3x 30-26.

Katona was op elk facet beter. Staand stuurde hij Cucciniello meerdere malen naar het canvas en ook op de grond kwam hij in goede posities om punten te scoren. Cucciniello zette daar een granieten kaak tegenover die hem meer dan eens redde, maar zijn verdediging was niet goed en daardoor scoorde hij niet genoeg.

Katona kwam hierdoor ook geen moment in gevaar. In de slotfase leek hij nog dichtbij een submissie of knock-out te komen toen hij bovenop Cucciniello’s rug zat, maar dat kwam er niet meer van. Desondanks heeft de Canadees een perfecte start in de UFC gemaakt.

Caceres knokt zich langs Bravo met minimale zege
Alex Caceres heeft zijn negentiende UFC-gevecht gewonnen. Bruce Leeroy klopte Martin Bravo in een lastig gevecht via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29) en nam daarbij ook de bonus voor ‘Fight of the Night’ mee naar huis.

Caceres’ boksvaardigheden gaven de doorslag. Bravo zette constant druk, maar dat nam niet weg dat Caceres effectiever was met zijn stoten. Caceres raakte zijn beste stoten op de momenten dat Bravo instapte, grotendeels met links.

Bravo gaf zich echter nooit gewonnen. De Mexicaan wilde zijn stoten gebruiken om grondgevechten aan te gaan, maar in de slotronde liet hij dat plan varen om een knock-out te forceren. Dit zorgde voor een harde en amusante knokpartij met goede momenten voor beiden in de slotfase. Hierdoor kreeg Caceres de zege, die doorslaggevender was en Bravo een paar keer op rolschaatsen zette, maar het niet afmaakte.

Modafferi overtuigt tegen Honchak
Roxanne Modafferi heeft haar eerste overwinning in de UFC geboekt. The Happy Warrior klopte Barb Honchak via TKO in de tweede ronde dankzij haar grondvaardigheden. Dit was een rematch van hun eerste gevecht in oktober 2011 die gewonnen werd door Honchak.

Staand was er niet zoveel significante actie tussen de vrouwen, maar op de grond drukte Modafferi haar stempel. De eerste ronde won ze duidelijk door flink punten te scoren met ground-and-pound na een geslaagde takedown, waarna ze het in de tweede ronde knap afmaakte.

Modafferi counterde een takedown van Honchak spectaculair om bovenop in mount te komen en los te gaan met stoten en ellebogen. Little Warrior deed haar best om Modaferri uit de benarde positie te krijgen, maar voorkwam niet dat The Happy Warrior zich steeds terugworstelde naar mount om ground-and-pound te geven tot scheidsrechter Marc Goddard de wedstrijd beëindigde.

Di Chirico trekt aan langste eind tegen Marquez
Alessio Di Chirico won het openingsgevecht van het hoofdkaart door Julian Marquez te kloppen via verdeeld jurybesluit: 2x 29-28, 1x 27-30.

Di Chirico startte beter. Staand werd hij van begin tot eind onder druk gezet, maar dat betekende niet dat de Italiaan meer schade deed in het begin. Dankzij Di Chirico’s diversiteit sprokkelde de Italiaan meer punten bij elkaar. Zo kreeg Marquez drie takedowns tegen, hoewel de Amerikaan de schade beperkt hield op de grond.

Marquez zette daar zijn stoten tegenover waarmee hij Di Chirico in de eerste ronde flink zeer deed. Naarmate het gevecht vorderde kreeg hij beter grip op het gevecht, waardoor de partij ook makkelijk naar Marquez kon gaan. De stoten en submissies die hij gebruikte om uit benarde situaties op de grond te komen bleken niet genoeg in de ogen van twee juryleden. Overigens was de jury het over geen enkele ronde unaniem eens.

De volledige resultaten:
Main card:
Israel Adesanya verslaat Brad Tavares
Mike Trizano verslaat Joe Giannetti via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29) en wint TUF 27 voor lichtgewichten
Brad Katona verslaat Jay Cucciniello via unaniem jurybesluit (3x 30-26) en wint TUF 27 voor vedergewichten
Alex Caceres verslaat Martin Bravo via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Roxanne Modafferi verslaat Barb Honchak via TKO, 3:32 in ronde 2
Alessio Di Chirico verslaat Julian Marquez via verdeeld jurybesuit (2x 29-28, 1x 27-30)

Prelims:
Montana De La Rosa verslaat Rachael Ostovich via submissie (rear-naked choke), 4:21 in ronde 3
Luis Pena verslaat Richie Smullen via submissie (guillotine choke), 3:32 in ronde 1
John Gunther verslaat Allan Zuniga via meerderheidsbesluit (2x 29-28, 1x 28-28)
Bryce Mitchell verslaat Tyler Diamond via meerderheidsbesluit (2x 29-28, 1x 28-28)

Vroege prelims:
Steven Peterson verslaat Matt Bessette via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Gerald Meerschaert verslaat Oskar Piechota via submissie (rear-naked choke), 4:55 in ronde 2

Bonus awards:
Fight of the Night: Alex Caceres vs. Martin Bravo
Performance of the Night: Israel Adesanya & Luis Pena