TUF 26 Finale: Nicco Montano eerste UFC-vlieggewichtkampioene

0
700
Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty Images

Nicco Montaño heeft zich gekroond tot de allereerste UFC-vlieggewichtkampioene. De Amerikaanse versloeg Roxanne Modafferi, die Sijara Eubanks verving, in het finalegevecht van de TUF 26 Finale.

Vanaf het startsignaal zocht Modaferri het gevecht en bepaalde ze het tempo. Daarmee vocht The Happy Warrior haar beste ronde, hoewel Montaño duidelijk niet voor haar onderdeed.

Montaño kwam er naarmate het gevecht vorderde beter in omdat ze simpelweg meer benzine had en meer schade uitdeelde. Ze scoorde punten met stoten, haar clinchwerk en dominante posities bovenop en bleef daarbij uit de problemen te van submissies die Modaferri probeerde. Ook kwam Montaño nog dichtbij de winst met een triangle choke aan het einde van de tweede ronde, die gestopt werd door het eindsignaal.

In de vierde ronde was de schade op het gelaat van Modaferri te zien, die een bebloede neus had. Montaño stond toen voor op de scorekaarten en dus kon ze het uitzingen in de laatste ronde, maar daarin moest ze alsnog nog hard werken. Modaferri pakte in de slotseconden namelijk nog een armklem vanaf haar rug, maar Montaño verdedigde goed om minuten daarna tot winnares uitgeroepen te worden.

Montaño is dus de eerste vlieggewichtkampioene van de UFC en was erg emotioneel naderhand. “Ik voel me geweldig. Ik heb er geen woorden voor. Ik kan mijn coaches niet genoeg bedanken”, aldus de 28-jarige Amerikaanse.

Tegenstandster Modaferri nam het verlies erg sportief op, zoals de MMA-wereld gewend is van de routinier. “Nico is geweldig. Ze is zo getalenteerd. Ik kan niet genoeg over haar zeggen. Ik gaf alles en was in vorm”, aldus The Happy Warrior.

O’Malley zegeviert in officiële UFC-debuut
Sean O’Malley won zijn officiele UFC-debuut. De zelfverzekerde jongeling (23) versloeg Terrion Ware via unaniem jurybesluit: 3x 29-28.

O’Malley won de eerste ronde dankzij zijn sierlijke trappen en stoten. Hij hield de afstand groot voor zijn kleinere opponent om veel verschillende aanvallen te proberen, waaronder veel draaitrappen. Ware kwam wel naar voren, maar kreeg Sugar niet waar hij wilde. In de tweede ronde was dat anders, toen hield Ware de afstand minimaal en zette hij de lieveling van Dana White’s Tuesday Night Contender Series onder grote druk met zijn stoten. Hierdoor trok hij de stand gelijk voor de laatste ronde.

Daarin kwam O’Malley weer in zijn ritme en vocht hij op zijn afstand. Hij vocht niet meer zo sierlijk als in de eerste ronde, maar deelde wel de stoten uit die ertoe deden. Ware kon zelfs op de grond geen grip op Sugar krijgen, dus was de slotronde, en dus de winst, duidelijk voor O’Malley.

Murphy wint met minimale voorbereiding
Lauren Murphy had amper 24 uur om zich voor te bereiden voor Team Alvarez-teamgenote Barb Honchak, na de stoelendans in de hoofdpartij. Dit pakte goed uit met een discutabele overwinning via verdeeld jurybesluit: 2x 29-28, 1x 28-29.

In de eerste ronde was het Murphy die de actie maakte door naar voren te gaan. Honchak sneeuwde echter niet onder en dat zorgde voor actie over en weer. Murphy raakte de betere stoten en leek daardoor de winnares van de eerste vijf minuten, die erg vermakelijk waren. De tweede ronde was voor de voormalig Invicta FC-kampioene, die net iets sneller was met haar aanvallen. Maar, net zoals Honchak eerder, bleef Murphy goed in het gevecht. In de slotminuut van het tweede bedrijf kon Murphy ook nog op de rug van Honchak komen na een takedown en probeerde ze nog een armklem.

Een spannende slotronde was wat restte. Beide vrouwen hadden nog genoeg in de tank en het was Murphy die opnieuw een takedown deed. Honchak was actiever op de voeten, maar moest in de verdediging op haar rug en dat deed uitstekend met submissies. Een armklem en triangle choke waren echter niet genoeg om Murphy te dwingen tot afkloppen, die het leuke gevecht eindigde op Honchaks rug en dus won.

Meerschaert trapt zich naar winst op Spicely
Gerald Meerschaert sloeg de BJJ-aanval van Eric Spicely af om via TKO te winnen in de tweede ronde. The Machine won via een ferme trap tegen de ribbenkast.

In de eerste ronde moest Meerschaert in de verdediging. Na een minuut had hij Spicely op z’n rug, die levensgevaarlijk is met zijn BJJ-vaardigheden. Toch liet Meerschaert zien dat hij ook erg begaafd is op het canvas, wat ook wel op z’n cv te zien is met negentien overwinningen via submissie, om het vier minuten uit te houden.

In de tweede ronde bleef het gevecht op de voeten. Daar profiteerde Meerschaert van met meerdere aanvallen naar de lever van Spicely. Uiteindelijk hadden deze effect: na een harde trap zakte Spicely door z’n hoeven en was het gevecht voorbij.

Melinda Fabian verrast DeAnna Bennett
TUF-deelneemsters Melinda Fabian en DeAnna Bennett kwamen niet verder dan een remise. De Hongaarse won bijna via knock-out in de eerste ronde, maar de Amerikaanse bleef in het gevecht om zich naar een gelijkspel te worstelen.

Fabian, een staande vechtster, werd door Bennett direct gedwongen tot worstelen tegen kooi, waardoor negen van de eerste tien minuten bestond vechten tegen het gaas. De Amerikaanse kon alleen geen takedown krijgen en week ook niet van haar plan af. Dat kwam het gevecht niet ten goede. Zo kreeg Fabian in de tweede ronde een punt aftrek wegens het vastpakken van het gaas.

Er waren wel momenten dat Fabian ruimte kreeg. In de slotseconden van de openingsronde won de Hongaarse bijna het gevecht met een perfecte linkertrap tegen het hoofd die Bennett op haar achterwerk zette, maar niet knock-out kreeg. Ook in de derde ronde kreeg ze meer ruimte om aan te vallen, hoewel Bennett ook haar momenten had. Na vijftien minuten waren er geen winnaars: beide vechtsters niet door het resultaat en het publiek niet met wat ze zagen.

Indrukwekkende Brett Johns snel langs Joe Soto
Het main card opende met een kort maar krachtig optreden van Brett Johns. De Welshman versloeg Joe Soto met een knee slicer in een halve minuut voor zijn vijftiende overwinning in vijftien gevechten.

Johns zette meteen druk vanaf het startsignaal, waardoor Soto voor een takedown ging. De Amerikaan greep naar het linkerbeen van The Pikey, die fabelachtige reageerde door naar zijn rug te rollen en zijn aangevallen been om het rechterbeen van Soto te wikkelen en ‘op slot te zetten’ in zijn knieholte. Daarna zette hij aan en klopte Soto af.

De volledige resultaten:
Main card:
Nicco Montaño verslaat Roxanne Modafferi via jurybesluit (2x 49-46, 1x 50-45)
Sean O’Malley verslaat Terrion Ware via jurybesluit (3x 29-28)
Lauren Murphy verslaat Barb Honchak via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Gerald Meerschaert verslaat Eric Spicely via TKO, 2:18 in ronde 2
Melinda Fabian vs. DeAnna Bennett eindigt in remise (2x 28-28, 1x 29-27 Bennett)
Brett Johns verslaat Joe Soto via submissie (knee slicer), 0:30 in ronde 1

Prelims:
Montana De La Rosa verslaat Christina Marks via submissie (armbar), 2:00 in ronde 1
Ryan Janes verslaat Andrew Sanchez via TKO (punches), 0:59 in ronde 3
Rachael Ostovich verslaat Karine Gevorgyan via submissie (armbar), 1:40 in ronde 1
Shana Dobson verslaat Ariel Beck via TKO (punches), 2:53 in ronde 2

Vroege prelim:
Gillian Robertson verslaat Emily Whitmire via submissie (armbar), 2:12 in ronde 1

Bonus awards:
Fight of the Night: Nicco Montaño vs. Roxanne Modafferi
Performance of the Night: Brett Johns & Gerald Meerschaert