TUF 25 Finale: Gaethje verslaat Johnson in waanzinnige thriller

0
859
Foto: Brandon Magnus/Zuffa LLC via Getty Images

Een affiche met Justin Gaethje is een garantie voor spektakel en dat weet het UFC-publiek nu ook. The Highlight won zijn UFC-debuut tegen Michael Johnson in een spectaculair gevecht met ups en downs via TKO in de tweede ronde. Dit was zaterdag het main event van de TUF 25 Finale in de T-Mobile Arena.

Makkelijk was het allerminst voor de 28-jarige Amerikaan. In de openingsminuten werd hij al op scherp gezet door The Menace, wat voor hem het signaal was om te knokken. Even later wankelde hij al door een rechterstoot en moest hij de bloedruikende pupil van Henry Hooft bedwingen. Dat lukte hem, waarna de spannende tweede ronde begon.

Dit was weer hetzelfde liedje: Gaethje raakte wel goede stoten en, onopvallend veel, beentrappen, maar het was Johnson die stoten gaf die er echt om deden. Gaethje moest weer in de verdediging, maar overkwam opnieuw een barrage. Uiteraard was dit tot grote tevredenheid van het publiek, die The Highlight enthousiast toejuichte naar de winst.

Deze kwam in het slot van de tweede ronde. Met nog anderhalf minuten te gaan kwam Johnson op rolschaatsen terecht door een linkeropstoot. Ditmaal kon Gaethje op jacht naar de knock-out en ging het aantal decibelen omhoog in de arena. Johnson moest in de verdediging en kwam meerdere malen met zijn schouderbladen op het canvas, maar Gaethje, die erg koel bleef, had allerminst interesse in een grondgevecht en liet The Menace steeds weer opstaan.

Eenmaal op de voeten ging het steeds verder bergafwaarts voor Johnson. Gaethje koos zijn stoten goed uit en haalde de winst binnen met een goede barrage op Johnsons hoofd tegen het gaas van de kooi. Het einde van een ware klassieker en een UFC-debuut dat niet snel vergeten zal worden.

Na de winst deed Gaethje zijn welbekende salto van bovenop de kooi, hoewel hem dat tweemaal mislukte, om vervolgens de reactie van het publiek op te nemen. Naderhand was hij duidelijk: “Wie is de volgende? Wie kan mij evenaren?”

Zie het gevecht HIER (via FOX Sports.nl) terug.

Taylor verlost zich van TUF-geesten en wint seizoen
Jesse Taylor heeft het 25ste seizoen van The Ultimate Fighter gewonnen door Dhiego Lima in de finale te verslaan. JT Money versloeg de Braziliaan via submissie door rear-naked choke in de tweede ronde.

Taylor won dankzij zijn specialiteit: worstelen. Vanaf het startsignaal gaf hij Lima geen ademruimte voor stoten en trappen, maar moest de Braziliaan direct in de verdediging tegen de sterke Taylor. Dit bleek succesvol: Taylor won de openingsronde overtuigend met zijn worstelvaardigheden, hoewel dat bleek geen garantie voor de rest van het gevecht bleek.

De tweede ronde startte namelijk compleet anders. Lima sloeg de inkomende Taylor naar de grond met een perfect getimede linkerstoot en wilde het vervolgens afmaken met een verwurging vanaf de rug, maar dat bleek een fout. De Braziliaan zat namelijk veel te hoog op Taylors rug, waardoor JT Money terugviel op worstelen en uit het dal klom om op Lima’s rug te klimmen. Hierna had hij nog een halve minuut nodig voor de winnende verwurging.

Achteraf was Taylor erg emotioneel. In zijn eerste Ultimate Fighter-avontuur in seizoen zeven, ruim negen jaar geleden, bereikte hij ook de finale, maar toen ging het mis vooraf. Toen Taylor zijn finaleplek in Las Vegas te uitbundig vierde, eindigde hij katjelam in een casino waar hij een enorme ravage achterliet en verwijderd moest worden door beveiliging. Ook trapte hij nog een raam van een limousine uit het kozijn. Ditmaal was er niets aan de winst van Taylor af te dingen en kan hij beginnen aan een nieuw UFC-avontuur met 290.000 dollar op zak.

Klose beëindigt Diakiese’s ongeslagen status
Ongeslagen Marc Diakiese was de ruime favoriet in zijn gevecht tegen Drakkar Klose, ook ongeslagen, maar daar had laatstgenoemde geen boodschap aan. Klose versloeg de Engelsman in een verhit duel met een minimaal verschil van de jury: 2x 29-28, 1x 28-29.

Klose won op basis van de eerste twee ronden met zijn grappling-vaardigheden op de grond en tegen het gaas van de kooi. Daarmee kon hij de spectaculaire Diakiese, enigszins, in toom houden, hoewel dat niet makkelijk was. Vooral in de eerste ronde had The Bonecrusher, die 183 pond woog op de wedstrijddag, zijn momenten met takedowns, zoals een wilde worp van achteren. Klose scoorde staand ook met effectieve beentrappen om Diakiese’s mokerslagen af te houden en de Engelsman ook een paar keer te vloeren, tot de derde ronde. Daarin was het dood of de gladiolen voor The Bonecrusher, hoewel dat tevergeefs was. Klose was te stug om neer te gaan en kon het gevecht uitzingen voor de winst.

Scherpe Cannonier maakt gehakt van invaller, daagt Gokhan Saki uit
Jared Cannonier domineerde Nick Roehrick. The Killa Gorilla won via TKO in de derde ronde en kwam geen enkele seconden in de problemen.

Cannonier was staand heer en meester met harde stootcombinaties. Vanaf het begin had Roehrick niets in de melk te brokkelen en kon hij alleen klappen opvangen. Dit kwam mede doordat de UFC-debutant, die het gevecht met een kleine week voorbereiding aannam, geen takedowns kon krijgen en daarmee al vroeg in de problemen zat. Mogelijk had Cannonier het gevecht eerder kunnen afsluiten, maar dat nam niets weg van zijn sterke optreden. Zoals gewoonlijk hield hij een paar keer zijn handen bij zijn heupen als de Terminator zonder schade op te lopen, wat het publiek waardeerde.

Na het gevecht daagde Cannonier Gokhan Saki uit voor een gevecht: “Ik wil hem verwelkomen in de Octagon. Het maakt mij niets uit of het in zijn achtertuin, de mijne of iemand anders achtertuin is, wat mij betreft vechten we nog op de maan, ik zal mijn stoten gooien en hopelijk win ik.”

Tavares wint strijd der TUF-veteranen
Brad Tavares boekte zijn tweede winst op rij. De Amerikaan versloeg TUF: Nations-winnaar Elias Theodorou via jurybesluit: 3x 29-28.

Tavares had een completer spel dan Theodorou, die staand niet verder kwam dan ineffectieve trappen en elke takedown gecounterd zag worden. Tavares deelde staand en in de clinch goede stoten uit, terwijl hij op de grond stond ook hij zijn mannetje stond. Zelfs al kreeg hij een takedown tegen, dan wist hij zich steeds in betere posities te wurmen. The Spartan kon simpelweg geen controle krijgen over zijn opponent. Daarbij was de Canadees op de voeten heel zwak en eenvoudig, waardoor hij vaak gecounterd werd.

Johnson wint UFC-debuut
Jordan Johnson heeft zijn UFC-debuut tegen Marcel Fortuna winnend afgesloten. De Amerikaan won na vijftien minuten vechten via unaniem jurybesluit: 3x 29-28.

De worstelaar en BJJ-specialist vochten het staand uit, zonder échte hoogtepunten te bezorgen. Johnson zette constant druk en scoorde in de eerste en tweede ronde flink met snelle takedowns en harde klappen erachter aan, maar Fortuna kon hij niet op het canvas houden. De Braziliaan was de snellere van de twee en bleef constant in beweging om zich een weg langs zijn drukzettende opponent te banen. Hierdoor werden het gelijkopgaande ronden die moeilijk te scoren waren. Volgens de jury won Johnson ronden een en drie, maar Fortuna had ook een goede kans op de zege van de slotronde.

De volledige resultaten:
Main card:
Justin Gaethje verslaat Michael Johnson via TKO, 4:46 in ronde 2
Jesse Taylor verslaat Dhiego Lima via submissie (rear-naked choke), 0:53 in ronde 2 en kroont zich tot TUF: Redemption-winnaar
Drakkar Klose verslaat Marc Diakiese via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Jared Cannonier verslaat Nick Roehrick via TKO, 2:08 in ronde 3
Brad Tavares verslaat Elias Theodorou via unaniem jurybesluit (3x 29-28)
Jordan Johnson verslaat Marcel Fortuna via unaniem jurybesluit (3x 29-28)

Prelims:
Angela Hill verslaat Ashley Yoder via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
James Krause verslaat Tom Gallicchio via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
C.B. Dollaway verslaat Ed Herman via unaniem jurybesluit (2x 29-27, 1x 29-28)
Tecia Torres verslaat Juliana Lima via submissie (rear-naked choke), 0:53 in ronde 2
Jessica Eye vs. Aspen Ladd AFGELAST, Ladd moest zich terugtrekken wegens ziekte

Vroege prelims:
Gray Maynard verslaat Teruto Ishihara via unaniem jurybesluit (3x 30-26)

Bonus awards:
Fight of the Night: Justin Gaethje vs. Michael Johnson
Performance of the Night: Justin Gaethje & Tecia Torres