TUF 19: Penn en Edgar coaches, “Prodigy” keert terug op 145 pond

1
565

BJ Penn 10

Dat is een curve bal. BJ Penn en Frankie Edgar zullen het negentiende seizoen van The Ultimate Fighter coachen. Nadat het seizoen is afgelopen zullen Penn en Edgar voor de derde keer in hun loopbaan vechten, op featherweight. Dit zal het debuut zijn van “The Prodigy” op die gewichtsklasse en zijn eerste gevecht sinds 8 december 2012 toen de Hawaiiaan het op welterweight tegen Rory MacDonald opnam.

Dana White heeft dit bekend gemaakt tijdens UFC Tonight. Oorspronkelijk was het plan om Urijah Faber en Edgar tegenover elkaar te zetten, maar de twee konden niet overeen komen over een gewichtsklasse en White was geen voorstander van een gevecht op catchweight. De twee coaches zullen vervolgens in april tegen elkaar vechten. Penn en Edgar vochten al twee eerder tegen elkaar: op UFC 112 en UFC 118. Beide keren stond de UFC Lightweight Championship op het spel en won Frankie Edgar. In de eerste ontmoeting was Penn de kampioen en won “The Answer” de titel via unanimous decision, op UFC 118 verdedigde Edgar voor het eerst zijn titel in een directe rematch, ook via unanimous decision. Sindsdien vocht Penn niet meer op 155 pond en ging hij naar welterweight zonder succes.

De 34-jarige Penn overwoog een lange tijd om definitief met pensioen te gaan. Nadat hij in zijn eerste gevecht terug op welterweight Matt Hughes in zeventien seconde versloeg, won Penn geen gevecht meer. In de main event van UFC 129 vochten hij en Jon Fitch naar een majority draw en was “The Prodigy” klaar met MMA na zijn gevecht met Nick Diaz op UFC 137. Penn had geen zin meer om met zoveel blauwe plekken en verwondingen thuis te komen bij zijn gezin. Rory MacDonald kon daarentegen wel zijn aandacht weer krijgen en de twee vochten op UFC on FOX 5 tegen elkaar op welterweight. De veel grotere Canadees domineerde Penn echter en won via unanimous decision.

Of Penn opnieuw met pensioen zou gaan was de vraag, maar een ding was duidelijk: hij zal niet meer vechten op welterweight. Een gevecht op featherweight is voor Penn, die zelfs een keer tegen Lyoto Machida vocht in PRIDE, een onverwachte beslissing. De vraag was altijd of “The Prodigy” nog wel genoeg motivatie had om (helemaal) naar lightweight te gaan en in te wegen op 155 pond, maar Edgar geeft blijkbaar genoeg motivatie voor Penn om nog tien pond lichter te gaan vechten. Penn coachte eerder al een seizoen TUF: tijdens seizoen 5 coachte hij tegenover Jens Pulver en versloeg hij hem met gemak op de finale van dat seizoen via rear-naked choke in de tweede ronde.

Frankie Edgar verdedigde de titel die hij van zijn opkomende tegenstander won, een keer: tegen Gray Maynard op UFC 136. “The Answer” vocht het gevecht daarvoor ook met Maynard op UFC 125, maar dat gevecht eindigde in een split draw dus telt deze niet als een gewonnen titelgevecht. Daarna verloor hij de titel van Benson Henderson in Japan en verloor hij ook de rematch, beide via een controversiële beslissing.

Even was het de vraag wat de volgende stap van Edgar zou zijn, maar toen Erik Koch geblesseerd raakte kreeg de Amerikaan een mogelijkheid om te vechten tegen Jose Aldo voor de UFC Featherweight Championship in Brazilië. Maar toen Aldo ook geblesseerd raakte werd dit gevecht uitgesteld naar de main event van UFC 156. Aldo won via unanimous decision en Edgar vocht zijn volgende gevecht voor het eerst sinds april 2010 niet voor een titel. Oliveira werd verslagen in de zevende ‘Fight of the Night’ bonus voor de vechter uit New Jersey en lang deed Dana White geheimzinnig over ‘something big’ voor de voormalig kampioen. Geruchten over een gevecht met Urijah Faber en Cub Swanson gingen rond, maar coachen tegen BJ Penn voor het negentiende seizoen van TUF had niemand verwacht.

TUF 19 zal light heavyweights en middleweights bevatten. De serie zal in januari 2014 debuteren op FOX Sports 1.

1 COMMENT