Trainen in het UFC Performance Institute: paradijs of hel?

0
975
Foto:"YouTube

UFC-president Dana White mag dan gierig zijn, hij heeft wel speciaal voor zijn vechters het UFC Performance Institute gebouwd. Elke UFC-vechter mag daar gratis gebruikmaken van alle trainingsmogelijkheden. Een mooie geste, maar is dat wel zo?

Het UFC Performance Institute (UFC PI) is een gigantisch trainingscomplex in Las Vegas ter waarde van $14 miljoen dollar. Het beschikt over de bekende octagon, een boksring, kracht- en cardioruimtes, een grapplingruimte, een mediaruimte voor 65 personen, een vergaderkamer voor 100 personen, een atletiekbaan, een kantine, een lounge, slaapruimtes, kamers voor licht-, warmte- en koeltetherapie, zwembaden, sauna’s, en als futuristisch extraatje een röntgenapparaat van $100.000 dat naast botten ook vet- en spierweefsel registreert.

Dat klinkt toch geweldig? Zolang je bij de UFC vecht, krijg je gratis en onbeperkt toegang tot alle faciliteiten. Een salarisverhoging is leuk, maar hier hebben vechters echt wat aan, moet White gedacht hebben.

De meest opvallende namen die hun trainingskamp daar afwerkten, zijn Conor McGregor, die zich er voorbereidde op zijn kaskraker tegen bokskampioen Floyd Mayweather, en zwaargewicht Francis Ngannou, die er onder andere trainde voor zijn titelgevecht tegen Stipe Miocic. Ook TJ Dillashaw en onze eigen Gökhan Saki zweetten er flink op los in dit hightech sportparadijs.

Waarom zou je er ook niet komen trainen? Nou ja, ten eerste is het in Las Vegas. Als je als vechter in een ander deel van Amerika of nog verder weg, in Europa, woont, zul je je trainingskamp moeten verhuizen naar de gokstad. Dat is prijzig en niet voor iedereen weggelegd.

En stel dat je het geld wel hebt? Wat nou als Stipe Miocic ook had besloten om zijn kamp te doen bij het UFC PI terwijl tegenstander Ngannou daar op hetzelfde tijdstip trainde? Schema’s omgooien? Krijgt Miocic als kampioen voorrang op faciliteiten? En hoe houd je de strategie en tactieken geheim? Stel er komen meer vechters trainen, hoe stemt de UFC dit dan af?

Zo’n situatie is vooralsnog niet voorgekomen, maar het lijkt een kwestie van tijd voordat meer vechters besluiten dat een trainingskamp bij het UFC PI goedkoper is dan elders. Ome White betaalt al niet veel, dus dan compenseren ze het op deze manier een klein beetje.

Over White gesproken, dat brengt me bij het volgende: de UFC-vechters trainen uiteindelijk op kantoor bij de baas. Daar is op zich niets mis mee natuurlijk. Ware het niet dat UFC-baas Dana White nogal een klootzak is.

Uriah Hall haalde vorige maand om onduidelijke reden de weging voor zijn partij tegen Vitor Belfort op UFC Fight Night 124 niet. Later bleek dat hij 48 uur in het ziekenhuis werd gehouden nadat hij naar eigen zeggen een mini-hartaanval had gehad en meerdere keren bewusteloos raakte.

Ook Hall had zich bij het UFC PI voorbereid op zijn gevecht. Wie dat nog niet wist, kwam daar snel achter nadat White hem tegenover verslaggevers voor rotte vis uitmaakte. “De jongens bij het UFC Performance Institute zeiden dat hij het niet serieus nam”, aldus White. “Hij neemt zijn training niet serieus en doet niet wat mensen van hem vragen. Hij doet zijn eigen ding.”

Dat White zijn vechters te kijk zet, zijn we inmiddels wel gewend. Maar dat het UFC Performance Institute, dat staaltje van technisch vernuft, dat miljoenencomplex met hypermoderne faciliteiten, dat dit instituut niet over iets simpels als privacy beschikt, is best schokkend.