Talk-Jitsu 10

0
604

Sinds GSP zijn UFC weltergewicht titel heeft inleverde, begon het speculeren wie deze titel als eerstvolgende zal claimen. Voor vele fans was de titel officieus in handen van Johny “Bigg Rigg” Hendricks die als laatste vocht tegen de Canadees. Hij verloor die wedstrijd, maar won de harten van vele fans, media en mensen in de industrie. Hij had volgens hen misschien niet de wedstrijd, maar wel het gevecht gewonnen.

Hendricks kreeg op 15 maart jl. een nieuwe kans op goud. Hij mocht vechten voor deze prestigieuze titel tegen Robbie Lawler. Dit gevecht vond plaats in de American Airlines Center in Dallas, de huidige woonplaats van Bigg Rigg. De Texaan was favoriet, maar American Top Team-vechter Robbie Lawler werd door niemand onderschat. “Ruthless” kwam in 2002 als jonge belofte de UFC binnen, hij was destijds net twintig. Helaas heeft hij die belofte toen niet weten te waar te maken met een titel en verliet de UFC in 2004. Sinds februari 2013 is hij terug en lijkt sterker dan ooit. Vooral in zijn laatste gevecht tegen de Canadees Rory MacDonald bewees hij bij de beste weltergewichten van de wereld te behoren. Zowel Lawler als Hendricks staan bekend om hun vermogen iemand met één stoot knock-out te slaan; dat belooft spektakel.

Hendricks en Lawler in de main event van UFC 171

De belofte kwam uit. Het gevecht bracht het nodige vuurwerk en was tot op het eind toe spannend. Ik heb het gevecht twee keer bekeken. Zo’n eerste keer kan ik mij niet concentreren. De spanning stijgt wanneer een vechter doorkomt met stoten of een sterke positie weet te bemachtigen; je zit op het puntje van je stoel. De tweede keer weet je de uitslag dus bekijk je het gevecht met hele andere ogen. Volgens commentator Joe Rogan waren de eerste twee ronden duidelijk voor Hendricks, maar ik vond ze erg ‘close’. Uiteindelijk heb ik beide ronden wel gescoord voor Hendricks. Wel overtuigend waren ronde drie en vier voor Robbie Lawler. Ik viel bijna van mijn stoel toen Lawler Hendricks in moeilijkheden bracht; Ik zag de knock-out elk moment aankomen. “Bigg Rigg” wist toch de ronden te overleven en beide vechters maakten zich op voor de laatste ronde. Hoewel de puf er een beetje uit was, bleven ze stoten en het was de Texaan die uiteindelijk voor een laatste keer goed doorkwam. Lawler was aangeslagen, maar niet zo heftig als Hendricks in de voorgaande ronden. Maar met nog een takedown in de laatste minuut en de ronde uitvechten‘on top’, kon je niet anders dan de ronde scoren voor Hendricks.

De spanning was van allebei hun gezichten af te lezen toen Bruce Buffer de nieuwe kampioen bekend ging maken. Het was Hendricks die de beslissing van de jury kreeg. Toen ik dit de eerste keer hoorde was ik niet verbaasd, maar ik had het gevecht eerst aan Robbie Lawler gegeven. Na de tweede keer kijken scoorde ik het met een heel klein verschil voor Hendricks.

En hiermee hebben we dan voor het eerst sinds 2008 een nieuwe UFC weltergewicht kampioen. Hendricks gelooft ongetwijfeld dat hij net als zijn voorganger een lange tijd zal vasthouden aan de titel; de tijd zal ons leren of dat gaat lukken. Ondertussen staan er genoeg weltergewicht ‘contenders’ ongeduldig klaar om als eerste de nieuwe kampioen uit te dagen. Enkele van hen stonden ook op dit evenement. Ik was het meest onder de indruk van Hector Lombard, die op een verstandige maar krachtige manier korte metten maakte met de altijd gevaarlijke Jake Shields.

Maar voor het zover is mag Hendricks nog even genieten van het moment waar hij zolang naar heeft uitgekeken en wie weet.. misschien krijgt hij zelfs nog een keer de kans deze titel te mogen verdedigen tegen een terugkerende GSP.
Have fun!