Talk-Jitsu 09

0
596

We hebben er alweer twee maanden op zitten in 2014. Gelukkig genoeg blijft de MMA-wereld ons verassen met opzienbarend nieuws en mooie gevechten.
In februari bracht alleen de UFC, als een van de grotere organisaties, ons evenementen: UFC 169, UFC Fight Night 36: Machida vs. Mousasi en UFC 170. Het goede nieuws voor fans van vechters die voor Nederland uitkomen, is dat Overeem tegen Frank Mir een winst op zijn naam heeft weten te zetten. Een wedstrijd die hij ‘voorzichtig’ vocht, maar met genoeg dominantie om bij niemand een twijfel achter te laten. Het slechte nieuws is dat Mousasi een verliespartij tegen Machida draaide. “The Dragon” was, zoals Mousasi zelf in een interview beaamde, hem steeds net een stapje voor. Toch neem ik mijn petje af voor zijn incasserings- en doorzettingsvermogen.

De Nova União-broeders en kampioenen Jose Aldo en Renan Barao hebben hun titel weten te verdedigen tijdens UFC 169. Ditzelfde geldt voor Ronda Rousey die nog steeds kampioen is na haar gevecht tijdens UFC 170. Rousey is een oud-olympisch Judoka die haar titel verdedigde tegen Sara McMann, die eveneens een olympisch atleet was, maar dan als worstelaar. De verwachtingen waren hoog, maar het gevecht was snel en in mijn ogen te vroeg beëindigd na een knie op het lichaam van McMann.

Het opmerkelijkste gevecht, of in ieder geval de totstandkoming ervan, in februari vond ik Daniel Cormier vs. Pat Cummings. Cormier zou aanvankelijk vechten tegen Rashad Evans, maar die moest afzeggen vanwege een blessure. Cormier had bijna zijn plek op de kaart verloren, totdat de UFC het nieuws naar buiten bracht een vervanger te hebben gevonden. Die vervanger was Pat Cummings, een relatief onbekende MMA-vechter die een verleden heeft met Cormier. Hij was een van de sparringpartners geweest van Cormier tijdens zijn worsteldagen voor de Olympische Spelen. Cummings speelde zichzelf bij de UFC en media in de kijker met een opmerkelijk verhaal. Zijn verhaal was dat hij Cormier, na een intensieve sparringsessie, tot huilen zou hebben gebracht. Hoewel Cummings een sparringpartner was voor de sterworstelaar Cormier , zou hij “DC” hebben gedomineerd tijdens die sparringsessie, waarna Cormier in tranen zou zijn uitgebarsten. Hij vertelde daarbij niet dat Cormier ook tegen andere sparringpartners had gevochten en niet lang voor die tijd zijn dochter had verloren. Cormier was op zijn zachts gezegd behoorlijk ongelukkig over het feit dat Cummings dit verhaal naar buiten bracht. ‘Wat op de mat gebeurt, daar praat je niet over,’ is zijn credo. Cummings had daar duidelijk een ander idee over en dacht Cormier in de octagon, net zoals in de bewuste sparringsessie, te gaan domineren. Het resultaat was een kort maar krachtig optreden van Cormier die met relatief weinig moeite korte metten maakte met “Durkin”.

Cummins haalt het bloed onder de nagels van Cormier voor en tijdens de persconferentie voor UFC 170

De uitkomst was geen schock, maar waar ik wel van schrok was het nieuws dat lichtgewicht vechter Gilbert Melendez zou hebben getekend bij Bellator. Melendez vocht zijn eerste partij in de Octagon in april 2013. Hij was de laatste titelhouder in het lichtgewicht van Strikeforce en werd toen al gezien als een van de beste lichtgewicht vechters van de wereld. Momenteel staat hij op een derde positie in de ranglijst van Sherdog. Zijn eerste gevecht in de UFC was een titelgevecht tegen de toenmalige kampioen Benson Henderson. Hij verloor die partij, maar vele fans en media vonden dat “El Nino” gewonnen had. Het was in ieder geval een competitief gevecht. Zijn tweede gevecht voor de UFC was tegen de veteraan Diego Sanchez. Dit was misschien wel een van de mooiste gevechten die ik ooit gezien heb en die hij in mijn ogen terecht had gewonnen. Na dit gevecht bleek zijn contract over te zijn en iedereen verwachtte dat er snel een nieuw contract getekend zou worden. UFC-president Dana White liet onlangs weten dat de onderhandelingen stroef verliepen en het daaropvolgende nieuws was dat Melendez naar Bellator zou zijn overgestapt. Hier schrok ik van.

De UFC was hier stil over, maar zijn coaches en de media niet. Ik was wel benieuwd naar gevechten tussen Melendez en de enige twee Bellator lichtgewicht vechters die ook tot de top van de wereld behoren: Eddie Alvarez en Michael Chandler.
Maar het nieuws had nog niet eens echt kunnen bezinken of de UFC kondigde aan dat Melendez toch bij de UFC had getekend. Hij zal de ‘The Ultimate Fighter 20’ gaan coachen tegenover de huidige kampioen Anthony Pettis. Hierna volgt uiteraard een nieuwe kans op het kampioenschap in een gevecht tegen Pettis. Ook dit is een gevecht waar ik naar uitkijk.

Melendez is net als voormalig kampioen Benson Henderson allround en sterk voor de gewichtsklasse. Ik denk dat hij mogelijk meer incasseringsvermogen heeft dan Henderson en misschien zelfs een iets betere worstelaar is. Henderson ging in het eerste gevecht het Tae Kwon Do-gevecht met Pettis aan. Iets waar hij in het laatste gevecht niet aan toekwam, maar misschien was dat niet de juiste strategie. Ik ben geen coach en mogelijk zie ik het verkeerd, maar ik denk dat Melendez tijdens zijn kans goed gebruik moet maken van zijn worstelachtergrond.

Of 2014 een nieuwe lichtgewicht kampioen zal voortbrengen kan alleen de tijd ons vertellen. We weten wel zeker dat we over een maand een nieuwe weltergewicht kampioen hebben, (hoewel blessures uiteraard nog steeds kunnen gebeuren). De titel, die Georges St-Pierre heeft afgestaan, wordt gegeven aan de winnaar tussen Johny Hendricks en Robbie Lawler op UFC 171. Een van de grote en belangrijke gevechten waar we volgende maand naar uit gaan kijken!

Have fun!