Talk-Jitsu 08

0
624

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en er zijn al genoeg gebeurtenissen geweest in de wereld van MMA. Voor wat betreft de grootste organisatie, de UFC, is het jaar rustig begonnen. Dat wil zeggen: we zijn wel drie evenementen verder, maar de wedstrijden waren niet voor titels en hebben tot nog toe niet geleid naar titelgevechten. Dat gezegd hebbende: bijna elke winst is voor een vechter belangrijk voor een stap vooruit. Inderdaad: bijna elke winst.

Benson Henderson won 25 januari in Chicago, Illinois, tijdens UFC on Fox 10. Hij vocht in het hoofdgevecht tegen Josh Thomson. Henderson is een voormalig WEC en UFC lichtgewicht kampioen en is naar eigen zeggen: gefocust op het terugwinnen van zijn titel. Thomson, een voormalig Strikeforce lichtgewicht kampioen, is voor niemand in de divisie een makkelijke tegenstander. Dat dit voor geen van beiden een makkelijke opgave was, kon men van te voren voorspellen. Henderson won, maar de jury was verdeeld. Online waren fans en pro’s het over het algemeen niet eens over de beslissing. Het lijkt wel of bijna niemand Henderson die met hakken over de sloot behaalde overwinningen gunt.

Pettis met de trap naar het lichaam die de takedown van Henderson opzette
Pettis met de trap naar het lichaam die de takedown van Henderson opzet.

Het is waar dat Henderson (te) vaak gevechten op het nippertje heeft gewonnen. Maar het publiek, en daarom ook de UFC brass, wil overtuigende kampioenen zien. Gezien het niveau van de competitie is dat ongelooflijk moeilijk. Wanneer we kijken naar dominante vechters in de UFC, en MMA in het algemeen, zijn deze vechters vaak heel goed in één bepaald aspect van the game. Daarnaast zijn ze allround, maar juist dat ene aspect, iets wat de andere vechters vaak nog zien aankomen ook, is vaak zo goed ontwikkeld dat het leidt tot (spectaculaire) winsten. Dit kan variëren van enerzijds het grond of anderzijds het staande gevecht in het algemeen. Tot juist een linker hoek, takedown ability of een guillotine choke die nagenoeg altijd succesvol zijn. Henderson lijkt vooralsnog zo’n signature move te ontberen. De huidige kampioen in zijn gewichtsklasse Anthony Pettis, die helaas met een blessure op de bank zit, lijkt sinds zijn verlies tegen Clay Guida zijn stand up, en vooral zijn traptechnieken, naar een hoog level te hebben gebracht. Henderson en Pettis vochten tweemaal tegen elkaar. Het eerste gevecht vochten 25 minuten en is legendarisch vanwege de showtime kick op het einde van Pettis waarmee hij de laatste WEC titel. In de UFC vochten zij wederom voor de titel die op dat moment in handen van Henderson was. In het laatste gevecht tussen hen versloeg Pettis Henderson met een armklem, maar het waren de trappen naar het lichaam die de toon van het gevecht veranderde. Ik denk dat iedereen in de divisie nu weet dat Pettis zal aanvallen met die ronde trappen naar het lijf en hoofd. De vraag is: kan men ze verdedigen?

WSOF 8
De UFC was niet de enige (grote) organisatie die al een evenement in 2014 op naam heeft. WSOF, ofwel World Series of Fighting, had op 18 januari in Hollywood, Florida WSOF 8 georganiseerd. Het hoofdgevecht was een titelgevecht voor de lichtgewicht titel. Deze bout vond ik persoonlijk interessanter als Gesius Cavalcante niet geblesseerd was geweest. Justin Gaethje, die tegen Cavalcante zou vechten, kreeg daardoor een andere tegenstander: Richard Patishnock. Uiteindelijk was het een kort maar krachtig gevecht. Beide vechters hadden een moment maar Gaethje won via TKO.

Het meest intrigerende gevecht op deze kaart was voor mij tussen Anthony Johnson en Mike Kyle. Beide veteranen van verschillende grote organisaties. Ik moet nog steeds wennen aan het feit dat Johnson zich nu beweegt in de licht zwaargewicht en, zelfs, zwaargewicht divisies, terwijl hij ooit een weltergewicht in de UFC was. Kyle daarentegen was altijd als een (licht) zwaargewicht. Ik voorzag in deze een winst voor Johnson. De man is sinds zijn cut van de UFC op stoom en hij verslaat sindsdien niet alleen tomato cans. Hij is de betere worstelaar en heeft iets om op terug te vallen als het knock-out slaan, iets waar beide vechters ongetwijfeld voor zouden gaan. Daarom zette ik mijn geld op Johnson en kreeg geen ongelijk. Johnson sloeg Kyle knock-out en het carrièrepad voor Johnson begint weer interessant te worden. Dat vind ik bijzonder knap, want Johnson is in 2012 op een niet fraaie wijze ontslagen uit de UFC. Hij vocht zijn laatste gevecht in de UFC tegen Vitor Belfort in de middengewichtsklasse (84 kilo). Helaas miste hij bij dat gevecht het vereiste gewicht, iets wat hem in de weltergewichtsklasse van 77 kilo al te vaak was gebeurd. Hierdoor was UFC-president Dana White pissed en nadat hij het gevecht had verloren, kreeg hij dan ook direct zijn ontslagpapieren. Dit heeft hem ongetwijfeld geen goed gedaan. De hele (MMA) wereld kijkt mee en online hij kreeg de meest nare verwensingen toebedeeld. Het is daarom zo indrukwekkend hoe deze vechter zich opnieuw in de schijnwerpers heeft weten te spelen.

Frank Mir vs. Alistair Overeem
Kortom, het jaar is nog maar net begonnen maar er zijn al weer genoeg gevechten geweest waarover te discussiëren valt. Maar de Nederlandse MMA-fans zitten uiteraard klaar voor het komende gevecht tussen Frank Mir en Alistair Overeem. Mir en Overeem vechten op vandaag in Newark, New Jersey op UFC 169. Ik voel langzaam de spanning opkomen voor de titelgevechten tussen Barao en Faber en Aldo en Lamas, maar voor Overeem zit ik straks op het puntje van mijn stoel. Het succes van “The Reem” leek tot een paar jaar terug niet stuk te kunnen. Het was dominant en overtuigend tot zijn gevecht tegen Fabricio Werdum in 2011. Hij won het gevecht, maar de overtuiging ontbrak. Er leek iets veranderd en kort daarop ging er meer mis. Hij werd ontslagen uit Strikeforce en brak met Golden Glory. Uiteindelijk debuteerde hij aan het einde van 2011 in de UFC en maakte in zijn eerste gevecht korte metten met Brock Lesnar. Was “The Demolition Man” terug? Het bleek van korte duur. Hij faalde een dopingtest waardoor hij negen maanden schorsing kreeg en zijn twee daaropvolgende gevechten ging hij zelf knock-out. Het waren gevechten waarin hij aanvankelijk goed vocht, maar uiteindelijk zijn dominantie niet kon vasthouden. Mist hij een goed trainingskamp? De juiste coaches en trainingspartners? Wie is zijn hoofdcoach? Was hij een Blackzillian of niet? Het zijn vragen die de MMA-wereld nu bezighouden en die ongetwijfeld in de loop van de tijd beantwoord zullen worden.

Mir en Overeem met de staredown na hun wegingen.

Ik kan niet anders dan hopen dat Alistair Overeem stabiliteit vindt bij een goed kamp en zichzelf terugvecht in de win column. Hij heeft alles in huis om van Mir te kunnen winnen. Mir is waarschijnlijk beter op de grond, maar Overeem kan de takedown van Mir verdedigen. Ik denk dat Overeem in het begin van het gevecht Mir zal raken met een goede trap of stoot en dat hij anders dan in zijn vorige gevecht de knock-out niet zal willen proberen te forceren. Hij heeft geleerd van zijn laatste gevechten en zal Mir langzaam breken. Pas als het echt duidelijk wordt dat Mir klaar is, deelt Overeem de genadestoot uit.

Dit is wat ik voorzie wat zal gebeuren in het gevecht tussen Overeem en Mir. Of ik gelijk ga krijgen zullen we snel genoeg weten. Het wachten is begonnen.
Have fun!