Talk-Jitsu 07

1
578

Het afscheid van GSP en The Spider

Johny Hendricks en Chris Weidman kunnen zich mogelijk tot in lengte van dagen afvragen of ze een rematch tegen een dominante kampioen kunnen winnen. Johny krijgt niet voorlopig de kans tegen GSP, terwijl Weidman de rematch won door een blessure van Silva. Ik weet het wel, Chris zei dat het kwam door de check van de low kick, wat technisch klopt, maar een dergelijke blessure komt niet zomaar en het is geen winst door ‘skill’.

Het jaar 2013 bleek een belangrijk jaar voor de UFC en de sport MMA. We hebben nu vrouwen in de UFC, drie dominante kampioenen hebben gevochten tegen waardige tegenstanders en we hebben een aantal epische battles voorbij zien komen. Voor een gedeelte is het de wisseling van de wacht wat mij het meest zal bijblijven van 2013. Want de carrières van Anderson ‘The Spider’ Silva en George ‘Rush’ St-Pierre, die lijken voorlopig beëindigd.

Einde loopbaan van twee legendes?

Het moest er natuurlijk een keer van komen, maar ik kan niet zeggen dat de carrières van beide vechters op een bevredigende wijze zijn beëindigd. GSP won met de hakken over de sloot van Johny Hendricks terwijl een meerderheid de winst aan “Bigg Rigg” leek te geven. Een rematch zou ‘closure’ kunnen geven aan beide vechters, fans en de UFC. Maar GSP hing een aantal weken na afloop van het gevecht zijn handschoenen in de wilgen. Hij heeft er genoeg van, voorlopig althans. Hij sluit niet uit terug te komen. Maar of dit gaat gebeuren en of hij dan nog steeds dezelfde vechter is die we kennen, zullen we voorlopig niet weten. Zijn titel heeft hij teruggegeven aan de UFC en Hendricks mag daar tegen Robbie Lawler voor strijden.
GSP is gestopt op zijn hoogtepunt, met zijn laatste gevecht, zij het controversieel, als winst op zijn record.

Voor Anderson Silva was 2013 een stuk dramatischer afgelopen. Afgelopen zomer verloor hij zijn titel door iets te gevaarlijk met zijn prooi te spelen. Hierbij liep hij tegen een vuist op die hem zijn titel kostte. Vervolgens kreeg hij de kans om de titel terug te winnen, maar in de rematch op de 28e van december brak hij zijn been op een vreselijke wijze tegen de knie van Weidman. Het was een afschuwelijk tafereel wat in mijn ogen nog wel wat afschuwelijker leek door de vreugde van Weidman. Hij was zijn winst niet overdreven aan het vieren, maar toen Silva viel en het uitschreeuwde van de pijn, ging bij Weidman de vuist omhoog. Dat vond ik persoonlijk ongepast.
Hij lijkt nu in zijn nopjes en wijdt zijn winst aan zijn kunde om low kicks te checken, maar vroeg of laat zal hij zich afvragen of het resultaat hetzelfde zou zijn als hij het gevecht tegen Silva had moeten uitvechten. Natuurlijk: hij was dominant in de eerste ronde en hij heeft het zeker in huis om te kunnen winnen. Maar als Silva in zijn ritme raakte of maar een opening vond, was het misschien wel afgelopen voor Weidman. We zullen het voorlopig niet weten omdat ik denk dat Anderson Silva de komende tijd niet, en misschien nooit meer, terugkomt.

Met GSP en Anderson Silva ‘uit de picture’ vallen er twee belangrijke iconen weg. Een leegte die voorlopig niet zal worden opgevuld door de kampioenen die we de komende tijd zullen zien. Het positieve hiervan is dat dit misschien kansen biedt aan een nieuwe generatie vechters om in de spotlights te gaan staan. Iets wat de UFC kan gebruiken, want vooral GSP maar ook Anderson Silva zorgden voor de PPV-cijfers. De UFC speelt hier al op in met de introductie van een nieuw digitaal product. We zullen moeten afwachten of dat groots gaat aanslaan. Men kan van alles verzinnen, maar de fans kijken en betalen alleen in grote getalen voor gevechten die ze willen zien. Uiteindelijk heeft de UFC charismatische kampioenen en uitdagers nodig waar de mensen iets om geven.

Niet alleen GSP en Anderson Silva zijn voorlopig verdwenen. We zien langzamerhand steeds meer vechters van de ‘oude garde’ of heel weinig vechten of verdwijnen. BJ Penn komt straks weer terug, maar heeft hij nog genoeg over voor een ‘second run’? Ook Chris Leben, een van de laatste kandidaten van TUF 1 die nog steeds actief is in de UFC. Hij vocht 28 december en moest zijn gevecht tussen ronde 1 en 2 opgeven. Uriah Hall was gewoon te snel en te sterk. Zal hij nog terugkomen? Ik kan het niet anders formuleren, we zien een wisseling van de wacht. Dat doet pijn, bij mij in ieder geval, maar het biedt nieuwe perspectieven. Mijn pet gaat af voor al die vechters en voor GSP en Anderson Silva maak ik speciaal een diepe buiging.

Osu!

1 COMMENT

  1. Leuk stuk allereerst en ik voel hetzelfde wat betreft het afscheid van twee legends. Maar ik wordt wel een beetje moe van mensen die nog altijd skeptisch zijn over Weidman. Een ‘officiële’ finish betekent niet dat het dan duidelijker is wie er gewonnen heeft. Anders had je Silva vs. Sonnen II ook kunnen bestempelen als: Sonnen had niet die rare spinning backfist moeten proberen want nu werd hij daardoor gedropt :P. Of Zombie had niet van Hominick gewonnen want die 6 second KO was misschien ook wel een lucky punch. ‘Anything can happen in MMA’ en ‘anything could have happend’. Maar kom op een win is een win, zeker twee keer achter elkaar.

    Ik denk dat potentie en groei ook erg belangrijk is. Weidman checkte 0 legkicks in de eerste fight en is dus onlangs pas begonnen met die te trainen en in de rematch een aantal maanden later checkte hij vrijwel alle legkicks van de legende. Dat zegt heel veel over het leer en aanpassingsvermogen van een jonge vechter. Tevens is hij de enige geweest die Silva vanuit diens thai clinch heeft kunnen vloeren wat, hoe je het ook wend of keert, meer dan impressive is. Laten we de onverslagen kampioen die in 2013 twee keer van Silva won eens de credit geven die hij verdient en vooral genieten van zijn komende gevechten tegen bv Belfort of Machida. En laten we wensen dat Silva goed hersteld en wie weet ooit nog terugkeert. En zo niet laten we hem dan alsnog herinneren als ‘de beste vechter ooit’.

    Zo ik schrijf nooit hele verhalen maar moest dit even van het hart. Ga zo door met je stukken want die zijn leuk om te lezen 🙂