Talk-Jitsu 05

0
479

UFC, Bellator, WSOF, AXS TV, ONE FC, wie kan alle evenementen nog bijhouden? Elk weekend kun je genieten van MMA events. Daarbij kun je op dit moment op woensdag nog genieten van de ‘The Ultimate Fighter’ serie, die iedere week minimaal één gevecht bevat. Mixed Martial Arts groeit in de wereld en dus ook in Nederland.
Dat er op dit moment geen grote Nederlandse promoties zijn begrijp ik wel. Nederland heeft onder vuur gelegen wat betreft kickboks- en freestylegala’s en hoewel MMA in Nederland aan populariteit wint, is het nog niet zo groot als in Groot-Brittannië en andere delen van Europa.
Maar de populariteit wint wel. We zijn nog niet zover dat MMA op de Nederlandse televisie te zien is. Hoe mooi zou het zijn als een Nederlandse sportzender op zondag een Fox kaart uitzendt?
Daarvoor zijn we op dit moment te klein, maar het wordt misschien toch wel tijd dat een handige ondernemer online iets gaat aanbieden. Om te beginnen alleen UFC evenementen? Het grote probleem is natuurlijk het tijdsverschil, maar hoeveel Nederlanders blijven er ’s nachts op om een hele kaart te zien? Een online stream die een dag na de kaart een uitzending heeft, inclusief een interessante nabeschouwing? Misschien is de groep diehard fans er nog niet, maar mijn hoop is dat er in de komende tijd initiatieven op dit gebied aan gaan komen.

Ondertussen vliegen de kaarten voorbij alsof het niets is. Misschien is de meest prestigieuze titel in MMA de zwaargewichtkampioen in de UFC. Deze riem werd 19 oktober verdedigd door de huidige kampioen Cain Velasquez.
De uitdager was Junior Dos Santos. De man die in eerste instantie de titel een keer heeft gewonnen van Velasquez, maar ook weer had verloren van diezelfde Velasquez. Kortom, die werd hun derde treffen.
In het laatste gevecht overrompelde Velasquez Dos Santos door continu aan te vallen en dicht op hem te bleef zitten. Bovendien raakte hij hem een aantal keer behoorlijk hard in het begin van het gevecht en lukte het Dos Santos niet om controle te krijgen. Velasquez liet zien te hebben geleerd van hun eerste wedstrijd, want in die match bleef hij te lang stil staan voor Dos Santos. Dat bleek uiteindelijk fataal want “Cigano” wist hem toen te vloeren met een hoekstoot achter het oor en zo kon hij het gevecht snel beëindigen.

Opvallend in hun tweede gevecht was dat ondanks Velasquez continu druk op Dos Santos uitvoerde, de laatste zich toch aardig wist te verdedigen. Velasquez bleef tot op het eind toe moeite houden om Dos Santos op de grond te krijgen en kon hem daar niet voor heel lang vasthouden. Dit vond ik indrukwekkend van Dos Santos en ik zag daarom heel veel mogelijkheden voor wanneer zij elkaar een derde keer zouden tegenkomen in de octagon. Ik dacht dat Junior Dos Santos heel veel zou hebben geleerd van het tweede gevecht en dat hij een antwoord zou hebben voor Velasquez, maar dat bleek slechts deels waar. Misschien was dit derde gevecht toch te vroeg geboekt. Misschien had Dos Santos misschien wel twee gevechten tegen andere contenders moeten vechten. Niet alleen om te werken aan de strategie, maar vooral ook om momentum op te bouwen en tijd te laten verstrijken. Trainer Javier Mendez van Cain Velasquez zei voorafgaand aan het derde gevecht dat het tweede gevecht nog steeds in het hoofd van Dos Santos zou spoken. Achteraf gezien had hij wellicht gelijk.

Velasquez vs. Dos Santos op UFC 166
Velasquez vs. Dos Santos op UFC 166

Ik denk dat Dos Santos een gameplan klaar had voor het gevecht, maar dat hij waarschijnlijk niet klaar was om deze achtbaan mentaal te rijden. Ik vermoed dat hij had gedacht dat wanneer hij Velasquez in het begin van het gevecht goed kon raken met stoten, hij de druk kon afnemen of zelfs het gevecht kon beëindigen. Maar toen de openingsbel klonk en Velasquez op Dos Santos af kwam stormen, bleken de eerste harde stoten van Dos Santos niet voldoende om Velasquez in z’n achteruit te zetten of te vloeren. Ik zag een paar keer een kleine duizeling, maar Velasquez bleef sterk. Voor mijn gevoel leek het of hij of geen plan b had, of dat hij daar zijn vertrouwen verloor. Daar moet ik wel aan toevoegen dat zijn takedown defence heel goed was, want Velasquez kreeg hem gedurende het gevecht nauwelijks op de grond. Bovendien waren er gedurende het hele gevecht een aantal momenten dat Dos Santos ruimte creëerde voor zijn eigen aanval. Dit was, net zoals in het tweede gevecht, in de laatste rondes, maar ditmaal kwam Dos Santos, na een mislukte choke attempt, met zijn hoofd op het canvas terecht alwaar hij zichzelf behoorlijke bezeerde. En zo kon Velasquez er snel een eind aan maken.

Het is de motor en kunde van Velasquez om aan te vallen met stoten, trappen en takedowns gepaard met druk die hem nu onoverwinnelijk lijken te maken. Hij staat op een verdiende eerste plaats en ik denk dat er op dit moment maar twee mensen zijn die een uitdaging voor hem zijn.
Dat is in de eerste plaats nog steeds Junior Dos Santos. Ik denk dat hij allround genoeg is en hij lang genoeg overeind kan blijven staan. Wanneer Dos Santos opnieuw momentum creëert, klaar is voor verschillende strategieën en mentaal helemaal in de juiste plaats is, dat hij het gevecht zou kunnen winnen, maar het zal niet gemakkelijk zijn.
De tweede kandidaat is denk ik Daniel Cormier. Het enige probleem; hij is de trainingspartner, worsteltrainer en goede vriend van Cain Velasquez. Deze heren gaan niet tegenover elkaar staan in de octagon. Sterker nog: Cormier is onderweg om in een gewichtsklasse lager zijn carrière voort te zetten.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen zwaargewicht is die zoals Gustafsson ons kan verassen en een geduchte tegenstander blijkt. De tijd zal het uiteindelijk leren.

Have fun!