Talk-Jitsu 04

0
573

Het leek er op dat 2013 het jaar van de ‘gevallen kampioenen’ zou worden. Sterker nog: het is deels het geval. Toch weet een van de meest dominante kampioenen in de UFC de titel nog even vast te houden. Met moeite, dat dan weer wel.

Jon “Bones” Jones is nog steeds de lichtzwaargewicht kampioen in de UFC. 21 september vocht hij in Toronto Canada tegen de Zweed Alexander Gustafsson. Een titelgevecht waar velen, waaronder ondergetekende, de Zweed weinig kans gaven, maar Gustafsson wist de MMA gemeenschap behoorlijk te verassen.

Toen Jones opkwam in de UFC maakte hij heel veel fans, maar zo rond de periode dat hij de titel greep en de situatie rond Rashad Evans begon, vielen vele fans af. Die velen begonnen hem arrogant en ‘not real’ te vinden. Op het internet zag ik in de afgelopen tijd vaak de hoop bij fans dat Jones verslagen zou worden door de volgende tegenstander en zo ook voor dit gevecht tegen Gustafsson.
Wellicht dat die hoop de voedingsbodem is voor die berg reacties van mensen die vinden dat Gustafsson ‘bestolen’ is van zijn winst.

Als je de kritieken van de fans mag geloven, heeft de jury de verkeerde man tot winnaar uitgesproken. Opmerkelijk is dat juist vele, gerespecteerde, MMA websites Jones wel tot winnaar uitriepen. Iedereen, op Jones na, vond het achteraf ‘close’ maar er is een duidelijk verschil van mening tussen duizenden fans en die van MMA journalisten en andere ‘notables’.

Het feit is dat Jones in Gustafsson zijn match heeft gevonden. Had hij Gustafsson onderschat of was er iets anders met hem aan de hand? Persoonlijk denk ik dat hij zijn ‘stand up’ met die van Gustafsson wilde meten, maar als dat niet werkt: snel naar de grond. In de aanloop naar dit evenement hamerde de promotie vooral op het feit dat Jones eindelijk tegen iemand van dezelfde lengte en met een lange ‘reach’ zou vechten. Ik dacht dat het weinig uit zou maken maar Jones, die normaal gesproken zijn tegenstanders goed op afstand kon houden, zag je vanaf de openingsbel struggelen met het controleren van zijn tegenstander. Gustafsson wist inderdaad met zijn lengte Jones sneller te bereiken en toen de eerste ‘takedown’ voor Jones mislukte en hij uiteindelijk zelf werd verrast door Gustafsson, kreeg Jones het waarschijnlijk Spaans benauwd.

Naar mijn mening was het een van de beste gevechten ooit in de UFC en waren Jones en Gustafsson aan elkaar gewaagd. De winst had naar beide kunnen gaan en vermoedelijk zullen de heren, wanneer Jones aan de macht blijft, elkaar nogmaals in de octagon treffen. Persoonlijk denk ik dat als Jones zijn les heeft geleerd, hij het volgende gevecht makkelijker zou moeten kunnen winnen. De reden hiervoor is dat ik denk dat als hij in zijn camp zich meer concentreert op de takedown, dan moet hij Gustafsson sneller naar de grond moeten krijgen en vasthouden. Ik denk dat dit een betere strategie voor winst is. Zonder excuses voor Jones te willen maken, vermoed ik dat zijn teen nog niet voldoende was genezen voor dit gevecht. Of dat de volgende keer veel uitmaakt valt te bezien.

Jones en Gustafsson na UFC 165

Vooralsnog zullen we eerst eens moeten kijken wat de volgende tegenstander van Jones kan doen. De UFC heeft besloten om niet een directe rematch te boeken maar Jones eerst te laten vechten tegen Glover Teixeira. Deze man is weliswaar iets kleiner dan Gustafsson maar ik denk wel dat hij harder slaat. We kunnen na 21 september er niet meer zomaar van uitgaan dat Jones iedereen in zijn divisie met de handen in de broekzak verslaat, maar als Jones is gegroeid van dit gevecht, fit is, dan kan het wel eens een nare avond worden voor Teixeira.

De tijd zal het leren. Wat de tijd ons tot nu toe heeft geleerd, is dat Jones met de winst op Gustafsson tot zes keer toe zijn titel heeft verdedigd. Daarmee verslaat hij Tito Ortiz die deze vijf keer heeft verdedigd.

Wat je dan ook vindt van Jon “Bones” Jones, hij is een unieke en een van de beste vechters van dit moment. Na 21 september heeft hij voor mij bewezen dat hij ook ‘het hart van een kampioen’ bezit en kan terugkomen als het tegenzit. Alleen al daarom neem ik mijn baseballcap af voor de champ!

Have fun!