Talk-Jitsu 03

0
497

Elke maand in MMA is een roerige maand. De zomer staat voor het algemene nieuws garant voor komkommertijd, hoewel dat inmiddels achterhaald is, maar in de wereld van MMA barst het juist los met veel grote evenementen. Misschien wel het grootste slechtste nieuws voor de Nederlandse fans is de situatie van Stefan Struve.

Struve is onlangs gediagnosticeerd met een lekkende aortaklep. De UFC geeft aan alles er aan te willen doen om hem te helpen, maar of Struve ooit terugkeert in de octagon is niet gegarandeerd.
Struve is een van de zeer weinige Nederlands in de UFC en is bovenal een leuke vechter om naar te kijken. Ik kan alleen maar hopen dat hij volledig herstelt en terugkeert naar de UFC, maar mocht hij zijn carrière hierbij moeten beëindigen dan bij deze bedankt voor een aantal super shows.

Een andere Nederlander in de UFC is Alistair Overeem. Die vocht op 17 augustus tijdens UFC Fight Night 26 in Boston, Massachusetts tegen Travis Browne. Allereerst was dit evenement het eerste evenement van de UFC op Fox Sports 1. Ondanks dat de kijkers een nieuw kanaal moesten ‘vinden’ om dit evenement te bekijken, heeft het volgens de Amerikaanse sport website Bleacher report zeer goede kijkcijfers opgeleverd: maar liefst 1,71 miljoen kijkers, terwijl normaal gesproken dergelijke evenementen tussen de 950.000 en 1,4 miljoen kijkers opleveren.

Maar terug naar Overeem. Hij stond daar in het gevecht net onder het hoofdgevecht tegen Travis Browne. Browne is zeker een gevaarlijke tegenstander. Hij is groot, sterk en atletisch en kan veel hebben. Hij sloeg in 2011 Stefan Struve knockout en behoort tot de top van de zwaargewicht divisie.
Daarom was ik voor het gevecht begon behoorlijk zenuwachtig hoe Overeem, die toch van een verlies kwam die hij had moeten winnen, de draad zou oppakken. Dat begon vanaf bijna het begin goed. Overeem liep Browne tegen het hek aan en raakte hem met een aantal sterke stoten en knieën waarna hij bloed rook. Overeem ging los en probeerde Browne te overweldigen met een serie stoten, trappen en knieën, maar “Hapa” ging niet knockout. Browne herstelde en kon Overeem een beetje op afstand houden en bleef hij naar het hoofd van Overeem trappen. Helaas leek ‘The Reem’ uitgeput te zijn van de poging Browne knockout te krijgen en kon hij niet voorkomen dat een trap naar zijn hoofd het einde betekende van dit gevecht.

Brown trapt Overeem knockout

De MMA fans, en andere vechters, gingen helemaal uit hun dak. Overeem lijkt sinds zijn schorsing voor doping en misschien ook wel om andere redenen niet heel erg geliefd meer te zijn. Velen roepen nu dat Overeem misschien wel helemaal niet zo goed is als men dacht en dat hij een glazen kin heeft.
Wellicht gaat hij wel te snel knockout, maar naar mijn mening had hij dit gevecht, net zo goed als het gevecht tegen zijn voorlaatste tegenstander Bigfoot moeten en kunnen winnen. In beide gevechten domineerde Overeem het gevecht vanaf het begin en daar waar het in het eerste gevecht misging met de focus, was het hier voornamelijk vermoeidheid. Als hij had ingehouden tegen Browne en zijn tijd had genomen om een paar goede stoten door te laten komen, was het mogelijk heel anders gelopen. Maar hij moet er nog wel steeds voor zorgen dat alle ronden in goede conditie daar staat.

Ik ken hem niet en ik weet niet hoe hij traint, maar volgens mij zou hij een overstap moeten maken naar een ander kamp. Volgens mij traint hij bij de Blackzilians in Florida, maar is hij niet volledig in dat kamp en had hij voor dit gevecht Mike Passenier in zijn hoek staan. Mike is een ongelooflijk goede coach, maar heeft geen ervaring in de top van MMA gevechten. Overeem heeft denk ik een strateeg nodig en iemand die hem pusht om anders te trainen om zijn conditie op pijl te krijgen. Misschien zijn er wel andere zaken in zijn leven waardoor zijn carrière nu niet helemaal loopt zoals het zou moeten, maar ik denk dat hij alle ‘tools’ heeft om in de top van de UFC te vechten en ik zie hem graag zijn strategie aanpassen en zijn gevechten winnen.

In de World Series of Fighting vocht Tyrone Spong voor de derde maal een MMA wedstrijd. Ik dacht dat hij staande zijn tegenstander Angel DeAnda met gemak zou pakken. In interviews zei DeAnda dat hij zou blijven staan tegenover Spong en dat deed hij. Spong heeft hem geraakt met een flink aantal low kicks die hij mogelijk tot aan de kerst toe voelt, maar bleef toch aardig staan. Uiteraard was Spong enigszins op zijn hoede voor het grondgevecht. Hij zal ongetwijfeld skills hebben maar blijft voorlopig nog liever staan.

Bellator heeft ook groot nieuws. Zij komen met hun eerste pay-per-view evenement op 2 november dit jaar. Het hoofdgevecht is tussen de UFC-veteranen Quinton “Rampage” Jackson en Tito Ortiz. Ik ben fan van beide vechters en het is een match up die ik wel wil zien, maar voor mij is het geen hoofdgevecht. Voornamelijk omdat de uitkomst niks betekent in het grotere plaatje in MMA. Beide vechters staan op dit moment niet aan de top en een winst maakt geen grote verschuivingen in de rankings. Daartegenover staat dat het wel namen zijn. Persoonlijk ben ik meer geïntrigeerd door het gevecht daarvoor: Eddie Alvarez tegen Michael Chandler. Een rematch tussen twee elite lichtgewicht vechters buiten de UFC met een titel op het spel. Daarnaast is hun eerste reality-tv show op tot een einde gekomen en zullen de finalisten Joe Riggs, de veteraan, en Mike Bronzoulis vechten in de finale.

Wat verder niet onbeschreven mag blijven zijn de twee titelgevechten in de UFC. Op 3 augustus vocht 145 pond kampioen Jose Aldo tegen de Korean Zombie. Ik dacht dat de Korean Zombie niks zou hebben voor de kampioen. Uiteindelijk was het een gevecht met weinig actie, wat niemand had verwacht, maar Aldo was wel dominant. Achteraf bleek Aldo zijn voet te hebben geblesseerd op de knie van de Zombie en was daardoor geforceerd voorzichtiger te vechten.

Het andere titel gevecht op 155 pond was op 31 augustus. Benson Henderson vs. Anthony Pettis. Een rematch van een titelgevecht tussen de twee mannen in het laatste evenement van de WEC. Toen won Pettis. Beide vechters waren aan elkaar gewaagd en ik dacht dat het nu weer zo’n gevecht zou worden. Pettis won echter in de eerste ronde met een armklem. Eerder in het gevecht had hij Henderson goed geraakt met een aantal trappen tegen het lichaam en toen Henderson vervolgens bovenop Pettis belandde, zette Pettis onmiddellijk een armklem in die goed zat en bewoog hij goed mee. Persoonlijk denk ik nog steeds dat de mannen gewaagd aan elkaar zijn en hoop ik ooit in de toekomst een derde gevecht te zien.

Vervolgens gaat het aantal evenementen in een ongelooflijk rap tempo door. Niet alleen de grote organisaties maar de kleinere organisaties droppen evenementen via AXS TV alsof het niets is.
We gaan dit uiteraard op de voet volgen en volgende maand eens inzoomen op de mooiste momenten van september.

Have fun!