Talk-Jitsu 02

0
528

De zomer is aangebroken maar MMA kent gelukkig geen zomerstop. Tenminste, de meeste evenementen werken niet met seizoenen. Het belangrijkste in de MMA-wereld is natuurlijk de wisseling van de wacht in het middengewicht. Silva verliest zijn belt aan Weidman, hoewel Weidman in een rematch natuurlijk alsnog het onderspit kan delven. Maar voor nu is hij de kampioen.

Ik geef toe, ik was voor Silva en het was voor mij even slikken. Silva krijgt in mijn ogen online niet het respect dat hij verdient, maar voor mij blijft hij de G.O.A.T. Tegelijkertijd ben ik vooral voor MMA en ere wie ere toekomt. Weidman greep de kans die hij kreeg toen Silva, ik heb er geen ander woord voor, stond te klieren. Als ik zo objectief mogelijk probeer te kijken, dan kan ik niet anders dan concluderen dat Silva dit gevecht had kunnen winnen. Weidman vond ik minder dominant op de grond dan verwacht en Silva wist en kon het grondgevecht vermijden als hij wilt. Als Silva zijn handen hoog houdt en naast zijn tactieken ook actie onderneemt dan is hij weer kampioen maar de vraag is of hij dat nog wilt.

Mijn volgende conclusie na dit gevecht was dat als Silva echt wilt, dat wint hij van Jon Jones. Eerder dacht ik dat hij geen kans zou maken tegen Jones en nu ik het zo opschrijf begin ik te twijfelen maar Silva is wel zo goed. Maar eerst mag hij een rematch tegen Weidman voorbereiden. Ik denk dat Weidman zelf ook zit te wachten op een rematch. Er wordt teveel gespeculeerd over het feit dat Silva het gevecht heeft ‘weggegeven’ en hij wilt natuurlijk laten zien dat het geen ‘lucky shot’ was. De tijd zal het leren.

Een ander titelgevecht ging tussen Marloes Coenen en Cyborg. Zij troffen elkaar al in 2010. Destijds vochten zij voor de organisatie Strikeforce en streden zij voor de 145 pond titel. Cyborg won dat gevecht. De grootste reden hiervoor in mijn ogen is omdat Cyborg gewoon groter en sterker is en dat leek ook nu weer het geval. Afgelopen 13 juli streden zij wederom voor een titel op 145 pond, ditmaal voor de organisatie Invicta FC in Kansas City en Cyborg won wederom. Ik neem hierbij wel mijn petje af voor Marloes Coenen die wel gewoon door wist te bijten en vechten tot in de vierde ronde. Een dame die niet snel opgeeft en zich niet laat kennen. Misschien hoort Coenen thuis op 135 pond en Cyborg hoort eigenlijk te vechten op minimaal 155 pond. Hoewel ik denk dat Cyborg geen winst zal boeken tegen Ronda Rousey. Hopelijk weten ze dat gevecht nog een keer te maken.

Mark Munoz op UFC 162
Mark Munoz op UFC 162

Maar niet elk interessant gevecht is voor het kampioenschap. Persoonlijk was ik blij dat Mark Munoz weer een overwinning heeft weten te behalen. Hij won zijn gevecht tegen Tim Boetsch tijdens UFC 162: Siva vs Weidman. Zijn voorlaatste gevecht was tegen Weidman en daar heeft hij een flink pak op zijn broek gehad. Achteraf bleek dat hij bij lange na niet 100% was, maar toch was het een enorme prestatie van Weidman en een psychologische tik voor Munoz. Die laatste heeft een flinke pauze ingelast en is vervolgens behoorlijk aan het eten geslagen.

Vlak voor het gevecht kwamen foto’s online van een behoorlijk aangekomen Munoz die vervolgens ook weer flink was afgetraind. De man had zichzelf weer teruggevonden en nu met een winst in de broekzak zit hij weer op een beter spoor. En als we het dan toch hebben over weer eens een winst in de broekzak hebben. Wat dacht je van Leonard Garcia? Die man had vijf verliezen achter elkaar op zijn naam staan en heeft nu eindelijk een winst in de pocket. Een zeer grote uitzondering om vijf keer achter elkaar te verliezen in de UFC. De meesten zouden al eerder zijn ontslagen maar de UFC geeft je wat meer kansen als je alles geeft en de fans bedient met extreem geweld.

Als je kijkt naar zijn record dan moet je je afvragen of hij wel UFC- of WEC-niveau is. Zijn enige winst, sinds hij terugkwam van WEC, in de UFC was tegen Nam Phan in welke hij ieders, behalve de jury, ogen had verloren. Ook zijn WEC en eerdere UFC-periode was geen groots succes. Maar zijn partij op Legacy FC 21 tegen Rey Trujilo was wederom een klassieker en wellicht kan hij in de wat kleinere organisaties wat mooie gevechten en winstpartijen op zijn naam zetten.

Een andere kampioen, die in mijn ogen meer respect zou mogen krijgen van het publiek, is Demetrious “Mighty Mouse” Johnson. De vlieggewicht kampioen die afgelopen 27 juli vocht tegen de nog redelijk onbekende John Moraga. Misschien mist Johnson stootkracht of hij slaat en schopt niet voluit, maar hij maakt veel goed met snelheid, techniek en transities van het staand gevechten naar het grondgevecht. Persoonlijk geniet ik echt van die lichte gewichtsklassen en Johnson begint op 125 pond een behoorlijk dominante kampioen te worden.

Een van mijn ‘all-time’ favorieten, Yves Edwards stond op dat zelfde evenement ook in de octagon. Hij won het gevecht in mijn ogen tegen Cruickshank, maar verloor helaas de wedstrijd. Het was geen enorme ‘robbery’ maar het jureren sloeg tijdens het gehele evenement nergens op. En natuurlijk kan ik als inwoner van Utrecht niet onbeschreven laten dat Germaine de Randamie, een Utrechtse, als eerste Nederlandse vrouwelijk vechter, de octagon betrad. Zij kreeg op 135 pond de niet misselijke taak om te vechten tegen Julie Kedzie. Julie is een ervaren MMA vechtster en wat ik tot nu toe had gezien van De Randamie in Strikeforce was vooral terughoudendheid, waarschijnlijk met angst voor takedowns. De Randamie is een uitzonderlijke Muy Thai vechtster, maar haar worstelen en grappling is nog in ontwikkeling. Wat ik nu zag was vooruitgang maar eenmaal op de grond lijkt ze tegen deze competitie volledig uitgeschakeld. Ik vond het fantastisch en terecht dat ze had gewonnen, maar ik hoop dat ze nog enorme sprongen mag maken in het grondgevecht en heel veel ervaring mag opdoen voordat ze echt tegen de top van de divisie gaat vechten.

Met deze evenementen achter de rug beging ik mij langzamerhand te verheugen op Aldo vs. Korean Zombie. Ik denk dat het een vermakelijke, maar waarschijnlijk, korte partij zal worden. Waarom? In mijn ogen heeft de zombie geen schijn van kans en zal Aldo binnen no time korte metten maken met de man. We zullen volgende week zien of ik gelijk ga krijgen.

Have fun!