Talk-Jitsu 01

4
548

MMA is een sport maar overleeft bovenal vanwege de entertainment waarde. Sport en kunst is in deze voor mij inwisselbaar. Daarnaast ben ik zeker gevoelig voor het entertainmentgehalte. Als klein kind zag ik ooit een karate demonstratie en wist vanaf dat moment: Martial arts is mijn passie!

TJ Oscar 02

Vanaf dat moment heb ik mij geinteresseerd voor tal van stijlen en ik respecteer de kunst en sport maar het valt niet te ontkennen dat vanaf het begin de entertainment een belangrijke rol heeft gespeeld in mijn liefde voor de vechtkunst. Denk aan films van Bruce lee, maar ook die oude Kung Fu flicks. De sierlijkheid, spiritualiteit, discipline en agressie. Alle facetten van de vechtkunst heb ik altijd intrigerend gevonden.

Mijn persoonlijke leerschool begon met Taekwondo en vervolgens ben ik andere stijlen gaan beoefenen. Al snel leerde ik in de jaren ’90 de term freefight kennen. Destijds zag ik het als kickbokswedstrijden waarbij iemand naar de grond worstelen was toegestaan en ik had aanvankelijk niet door hoe omvattend de ‘groundgame’  was. Weer een aantal jaren later trainde ik met een groep vrienden op zaterdagochtenden  in een park. De oefeningen die we trainden waren stoten, trappen en andere technieken die ik uit eigen ervaring te pas en te pas werden toegepast. Dit gecombineerd met technieken uit boeken en andere bronnen. MMA bestond al in die tijd maar ik wist het niet. Wellicht had ik weleens van de UFC gehoord maar ik weet dat niet eens zeker. Wat ik wel zeker weet, is dat ik destijds nog niet van de term MMA had gehoord en ik was er van overtuigd dat de vechtkunst het beste tot z’n recht komt in een combinatie van stijlen.

Vanaf ongeveer 2005 was ik dankzij Youtube een groter K1 fan geworden, maar toen ik uiteindelijk stuitte op de UFC sloeg al mijn aandacht om naar het MMA. Dat moment is nu nog slechts vijf jaar geleden maar sindsdien ben ik een heuse MMAjunkie. Voor velen is MMA een combinatie van Muay Thai, worstelen en jiu jitsu. Het klopt dat dit over het algemeen de grootste elementen zijn, maar er zijn genoeg vechters die andere stijlen in de mix brengen. Juist dat feit boeit mij enorm. Ongelimiteerd stijlen en technieken kunnen bij leren en toepassen in een gevecht. Het is enerzijds compleet en tegelijkertijd nooit af.

Ik heb het weleens vergeleken met een andere passie van mij, Hip Hop. De rapmuziek is in feite op een zelfde manier gevormd. Het is een combinatie van andere stijlen en kan ongelimiteerd veranderen van vorm.

En dit geldt dus ook voor het MMA. Op dit moment is de grootste organisatie, die deze sport in beeld brengt, de UFC. Daarnaast zijn er ook nog vele organisaties waarvan Bellator, World Series of Fighting,ONE FC en Invicta FC onder andere het benoemen waard zijn. Mijn columns zullen voornamelijk up to date zijn met evenemenenten van vooral de UFC maar ook andere organisaties en gebeurtenissen. Vergeleken met zo’n tien jaar geleden zijn MMA evenementen niet meer een ‘eens-in-de-zoveel-tijd-terugkerend-evenement’ te noemen. Het is uitgegroeid tot een enorme business en het is wereldwijd. Kortom, teveel voor één persoon om alles te beschrijven.

Ik heb van MMAplanet de kans gekregen om maandelijks mijn visie op deze wereld met jullie te mogen delen. Ik hoop de juiste topics aan te halen, maar sta zeker open voor interactie en zal inhaken op wat er bij de lezers van MMAplanet speelt. Of ik ook aan predictions doe? Eeh, ja. Ik zit ook in de pool op fantasy.sherdog.com, maar tot dusver nog niet succesvol. Evengoed nodig ik je uit om hier aan mee te doen en ik ben zeker niet bang mijn voorspellingen te delen. Tot zover dan mijn introductie op MMAplanet.

Volgende maand weten we of Anderson Silva nog altijd de koning is van het middengewicht, hoe Invicta het gaat doen op PPV en of de realityshow van Bellator meer kijkers zal trekken. Tot dan!

 

Oscar Davila

4 COMMENTS

  1. Gaaf! Ben benieuwd wat er allemaal getypt gaat worden. En hopelijk dat er veel mensen op zullen reageren om ervaringen te delen/ hun mening geven. Even wat meer communicatie en verhalen van de bezoekers en etc.