Strikeforce: Marquardt vs. Saffiedine: resultaten en discussie

1
723


Het allerlaatste Strikeforce event was afgelopen nacht. Hiermee is een einde gekomen aan het 27-jarig bestaan van een organisatie die ooit in San Jose begon als kickboksorganisatie die later veranderde naar een van de grootste MMA organisaties in de wereld. Wat ooit begon als Strikeforce: Champions met drie titelgevechten takelde helaas af naar Strikeforce: Marquardt vs. Saffiedine met maar een titelgevecht. Het gevecht eindigde met veel ‘squashmatches’ die meer verplicht leken dan om prestige. Desondanks blijven stoppages wel leuk en zat deze avond er vol mee.

Dion Staring vs. Daniel Cormier
Misschien wel de grootste underdog in de Strikeforce geschiedenis, Dion Staring, kon niet voor de enorme verassing zorgen. De eerste ronde begon met een alerte Staring die er alles aandeed om de takedowns van Cormier tegen te houden. De takedowns van “DC” kon hij niet stoppen waardoor “The Soldier” meerdere malen op zijn rug belandde. Via een harde worp belandde Cormier in de sidecontrole en kon vanaf die positie meerdere strikes kon gooien. Ook staand leek Staring niet in zijn spel te komen waardoor Cormier een harde stoot kon landen. De tweede ronde leek erg op de eerste met een heersende Cormier. Een beenhaak van Cormier zorgde weer voor een dominante positie waarna meer ground-and-pound zou volgen. Staring deed zijn bijnaam eer aan door het lang vol te houden, maar na 4 minuten in de tweede ronde maakte John McCarthy er een einde aan.
Daniel Cormier verslaat Dion Staring via TKO, 4:01 in de tweede ronde

Nate Marquardt vs. Tarec Saffiedine
Het laatste gevecht in Strikeforce was ook gelijk het enige titelgevecht van de avond. De Belg Tared Saffiedine kreeg de kans om de eerste Belg te worden met een wereldtitel. Hiervoor moest hij wel de titelhouder Nate Marquardt verslaan. De eerste ronde zou een uitvoelproces worden tussen de twee met als enige hoogtepunt een stoot van Saffiedine die Marquardt duidelijk raakte. Marquardt zou snel voor de clinch gaan waardoor het gevaarlijk geweken was. In de tweede ronde was het Marquardt die heel hard voor een takedown ging maar deze niet kreeg van Saffiedine. Hierdoor eindigde het gevecht vaak in de clinch en werd er niet zoveel schade uitgedeeld door beide partijen. De derde ronde zou opnieuw niet heel veel actie opleveren met veel clinch- en kooiwerk. De Belg zou wel meerdere legkicks landen die duidelijk erg veel schade aanrichtte. Dit zou duidelijk uitbetalen in de vierde ronde waar Saffiedine hard door zou gaan met trappen naar de dij van Marquardt waardoor hij veel snelheid en mobiliteit verloor. In de vijfde ronde ging Saffiedine hier hard mee door kwam steeds dichterbij de overwinning. Een laatste harde takedown aan het einde van de ronde besliste het gevecht.
Tarec Saffiedine verslaat Nate Marquardt via unanimous decision (1X 48-27, 2X 49-46) en kroont zich tot de laatste Strikeforce welterweight champion

De volledige resultaten:
Main Card:
Tarec Saffiedine verslaat Nate Marquardt via unanimous decision (1X 48-47, 2X 49-46)
Daniel Cormier verslaat Dion Staring via TKO in de tweede ronde
Josh Barnett verslaat Nandor Guelmino via submission (arm triangle choke) in de eerste ronde
Gegard Mousasi verslaat Mike Kyle via submission (rear naked choke) in de eerste ronde
Ronaldo Souza verslaat Ed Herman via submission (kimura) in de eerste ronde

Prelims op Showtime Extreme:
Roger Gracie verslaat Anthony Smith via submission (arm-triangle choke) in de eerste ronde
Pat Healy verslaat Kurt Holobaugh via unanimous decision (2X 30-27, 1X 29-28)
Tim Kennedy verslaat Trevor Smith via submission (guillotine choke) in de derde ronde
Ryan Couture verslaat KJ Noons via split decision (29-28, 27-30, 29-28)

niet uitgezonden prelims:
Adriano Martins verslaat Jorge Gurgel via unanimous decision (1X 29-28, 2X 30-27)
Estevan Payan verslaat Mike Bravo via TKO in de tweede ronde

Andere hoogtepunten/dieptepunten
Josh Barnett, pro wrestler in MMA of mixed martial artist met pro wrestling als hobby?

Tarec Saffiedine schreef geschiedenis als eerste Belg met een titel. Het zal interessant worden om te zien hoe hij het in de UFC zal doen.

De jury maakte weer een erg controversiële beslissing bij KJ Noons en Ryan Couture.

De laatste drie partijen van Fedor in Strikeforce werden overduidelijk als het favoriete moment in de organisatie gekozen. Eens?

1 COMMENT

 1. – Belgie gefeliciteerd!
  – Barnett: jammerlijke vertoning, zo gaat hij niet naar de UFC denk ik
  – MOUSASI!!!!
  – een ander dieptepunt: Kyle moest 2x afkloppen….
  – Dion Staring: hoop dat hij daar in de USA blijft vechten; kan echt wel voor interessante match-ups zorgen.

  Ik ga Strikeforce echt wel missen!!