Strikeforce Heavyweight Tournament: een vooruitblik

20
864

strikeforce 8 man tournament

Nog even en dan begint eindelijk hetde Strikeforce World Grandprix Heavyweight Tournament. Dat is een hele mond vol maar dan heb je ook wat! Om onszelf alvast lekker te maken belicht dit artikel alle heavyweights die meedingen om de grand prix te winnen en zich de allerbeste heavyweight van het moment te mogen noemen. Het mooie van een opzet als deze is dat iedereen dit toernooi kan winnen, maar ook dat iedere deelnemer zijn eigen motivatie heeft om mee te doen voor de winst. En een hele hoop geld natuurlijk. In veel gevallen hebben vechters elkaar recentelijk, of langer gelden al eens ontmoet. Een vooruitblik en een lekker filmpje van iedere deelnemer:

Fedor Emelianenko (31-2-0)
Heeft in het verleden gewonnen van: Brett Rogers (TKO), Andrei Arlovski (KO)
Heeft in het verleden verloren van: Fabricio Werdum (Sub)

Fabricio Werdum werd vorig jaar de eerste persoon die Fedor Emelianenko via een submission in een MMA-wedstrijd versloeg en daarmee voorkwam dat The Last Empereror zijn 29e partij ongeslagen doorstond. Heeft Fedor het in zich nog een laatste maal te vlammen en te laten zien dat hij nog steeds de allerbeste heavyweight ooit is? Of is het MMA vuur langzaamaan echt uit gedoofd bij hem en mag de winnaar van dit toernooi zichzelf kronen als de nieuwe heavyweight keizer?

Bigfoot Antonio Silva
Heeft in het verleden gewonnen van: Andrei Arlovski (Dec)
Heeft in het verleden verloren van: Fabricio Werdum (Dec)

Naast het bezitten van een groot hoofd, gigantische handen en flinke voeten, heeft Bigfoot ook de kans om als tweede Braziliaan Fedor van de troon te stoten en zich te vereeuwigen als winnaar van de GP. Bigfoot staat al enige tijd bekend als een van de betere heavyweights van Strikeforce en dit is zijn kans om zichzelf onsterfelijk te maken.

Alistair Overeem (34-11-0)
Heeft in het verleden gewonnen van: Brett Rogers (TKO) Sergei Kharitonov (TKO)
Heeft in het verleden verloren van: Sergei Kharitonov (KO) Fabricio Werdum (Sub)

Interim Dream Heavy Weight Champion, Strikeforce Heavyweight Champion en natuurlijk de K-1 tournament winnaar van 2010 en natuurlijk nu ook weer een van dé kanshebbers! Wat zou het mooi zijn als hij ook deze Grand Prix op zijn naam zou kunnen schrijven en daarmee zijn status als “undisputed Heavyweight Champion” van Strikeforce. De weg die ‘The Demolition Man’ moet afleggen om zijn doel te bereiken zal niet makkelijk zijn. Allereerst moet Alistair langs ‘Vai Cavolo’ komen. De Brazillaan die hem ook eens per submission versloeg.

Fabricio Werdum (14-4-1)
Heeft in het verleden gewonnen van: Fedor Emelianenkio (Sub), Antonio Silva (Dec), Alistair Overeem (Sub)
Heeft in het verleden verloren van: Andrei Arlovski (Dec), Sergei Kharitonov (Dec)

Op papier zou deze submission-specialist de gedoodverfde winnaar moeten zijn. Hij is de enige deelnemer die van beide favorieten gewonnen heeft. Zijn zelfvertrouwen moet een enorme boost gekregen hebben na het doen van het ondenkbare. Winnen van Fedor. De grote vraag blijft echter of ‘Vai Cavolo’ opnieuw in staat is om de krachten van de allerbeste kickbokser van de wereld te weerstaan.

Andrei Arlovski (15-8-0)
Heeft in het verleden gewonnen van: Fabricio Werdum (Dec)
Heeft in het verleden verloren van: Antonio Silva (Dec), Fedor Emelianenkio (KO), Brett Rogers (TKO)

Dit toernooi biedt de voormalig UFC Heavyweight Champion nog een laatste kans om van zich af te bijten en zich te revancheren na zijn 3 recente verliespartijen op andere deelnemers van de Grand Prix. Heeft de Armeense Pitbull, die enige tijd onder Greg Jackson trainde, het in zich om nog voor een laatste maal van zich af te bijten?

Sergei Kharitonov (17-4-0)
Heeft in het verleden gewonnen van: Alistair Overeem (KO) Fabricio Werdum (Dec)
Heeft in het verleden verloren van: Alistair Overeem (TKO)

Hoewel hij niet de grootse naam van dit toernooi is, is Sergei Kharitonov een deelnemer die zeker niet kansloos is. Al hoewel hij de laatste 2 jaar niet erg actief was in de ring of kooi is zijn track-record zeker niet de minste. Dit is dé kans voor Kharitonov om zich te tonen aan gemiddelde MMA-fan. Gezien zijn (verwachte) tegenstand kan hij nog wel eens heel ver komen.

Brett Rogers (11-2-0)
Heeft in het verleden gewonnen van: Andrei Arlovski (TKO)
Heeft in het verleden verloren van: Alistair Overeem (TKO), Fedor Emelianenkio (TKO)

Een andere outsider is automonteur ‘the Grim’ Rogers. Hoewel hij recentelijk van de twee favorieten verloor, is hij wel een man met een ‘punchers chance’ zoals dat zo mooi het heet. Hij is zeker niet de deelnemer met de meeste skills, maar in een toernooi als deze kan alles gebeuren.

Josh Barnett (29-5-0)
Heeft in het verleden gewonnen van: –
Heeft in het verleden verloren van: –

Hoewel zijn bijnaam anders doet vermoeden, is de Baby Faced Assasssin een veteraan in het MMA. Helaas is Barnett de laatse tijd weinig aan vechten toegekomen. Ondanks zijn ervaring in de UFC, PRIDE en Affliction heeft Josh Barnett nog nooit tegen een andere deelnemer uit dit toernooi gevochten. Ook vormt dit toernooi de kans voor Josh Barnett om veel MMA-fans terug te winnen na meerdere malen veroordeeld te zijn voor het gebruik van verboden middelen.

Ikzelf denk en hoop dat Alistair Overeem de kampioen van de Grand Prix word, nadat hij Werdum en Fedor achter zich laat, zal hij Josh Barnett in de finale verslaan…maar het kan natuurlijk alle kanten op. Wat denk jij?

20 COMMENTS

 1. Hmm, moeilijk moeilijk.
  Ik gok zelf op overeem, zolang hij het maar staand weet te houden tegen Werdum.

  Hoop dat Arlovski weer eens wat moois laat zien, ik vind zijn gevechten altijd erg leuk.
  Ik moet zeggen dat ze wel echt een heel erg tof toernooi hebben hier, met veel potentie. Ik hoop in ieder geval dat we in de toekomst meer van dit soort Grand Prix toernooien gaan zien

 2. Overeem – Sefo was erg vet, ook al was het zo kort, Kharitonov heeft laten zien dat hij de betere striker is en een veel betere chin heeft.
  En ik denk dat Fedor maar beter kan stoppen, ik wil niet zeggen dat hij slecht was, maar hij is verre van goed. ik denk dat de beste man niet meer mee kan met de top van de heavyweight.

  • Fedor kan maar beter stoppen? Waarom? Ik zie daar geen reden voor. Het gevecht heeft juist bevestigd waarom hij in de top zit. Hij zat in een choke die lang duurde en hield vol. Hij zat bijna 4 minuten onder de plusminus 280 pound zware silva en presteerde nog een aantal keer om van zijn rug naar zijn knieen en handen te keren. Dat laaste alleen al is genoeg voor de meeste mensen om zo uitgeput te raken dat je niets meer kan doen. En STEEDS hield fedor vol. Wat ik heb gezien is een tentoonstelling van SUPERRRR cardio, kracht en techniek. Doe je zelf aan MMA trouwens?

  • Ik zou zeggen Fedor is duidelijk niet meer de keizer en machtigste persoon in de heavyweight divisie. Hij is zeker nog wel top, maar we kunnen denk ik wel concluderen dat hij niet meer oppermachtig is en zijn plaats heeft moeten afstaan. Zijn cardio is subliem dat bewijst dit gevecht ook wel en zijn wilskracht om door te gaan is er ook. Zijn techniek en kracht kun je niet afleiden uit dit gevecht. Fedor in zijn ongeslagen tijd had zich niet zo in het begin van de ronde laten neer halen. Zijn takedown defence was in dit gevecht gewoon niet goed genoeg.

 3. Ik denk dat de gewichtsklasse een probleem is. Het verschil tussen sommige heavyweights is gewoon te groot, zoals bij Fedor vs Silva. Er zou eigenlijk nog een tussen gewichtsklasse moeten komen. Hoe goed Fedor ook is, het is lastig om onder iemand vandaan te komen die zoveel zwaarder is en ook qua lengte een groot voordeel heeft.

 4. het gevecht is gestopt vanwege zijn oog wat ook logisch is maar fedor in zijn goed tijd had em zeker verslagen hij is 15 kilo zwaarder dan in zijn pride jaren dat wil ook wat zeggen denk ik maar respect voor silva hoop wel dat onze overeem pindakaas van em maakt eerst van werdum natuurlijk 🙂 en arlovski moet ook maar beter gaan dammen met die zwakke kin van em

 5. ongelooflijk fedor moet stoppen???? wat een mensen…ik zou zeggen strikeforce plan een nieuwe match….waarschijnlijk verliezer van werdum-overeem…dat gevoel heb ik …ik weet het hoort niet bij het toernooi..maar ik dnek dat ze dat gaan doen..