Shane Carwin met pensioen

1
603
Foto: Zuffa LLC/Getty Images

shane-carwin-ufc-131

Shane Carwin houdt er mee op. De zwaargewicht stopt met MMA na een relatief korte maar indrukwekkende carrière vol knockouts en blessures. De laatste keer dat “The Engineer” in de octagon vocht was bijna twee jaar geleden op UFC 131. Sindsdien hebben blessures hem aan de kant gehouden, waardoor de 38-jarige Carwin een einde aan zijn MMA-loopbaan heeft gemaakt. Dit heeft hij bekend gemaakt op Twitter.

Carwin maakte op 30-jarige leeftijd zijn MMA-debuut in 2005 na een succesvolle worstel- en American Football-carriere op college. Carwin won in zes jaar actief mixed martial arts zijn eerste twaalf gevechten via knockout of submission in de eerste ronde. Op UFC 84 maakte hij zijn debuut in de UFC met een razendsnelle overwinning via knockout op Christian Wellisch. Hierna won hij op een even indrukwekkende manier van Neil Wain op UFC 89, waardoor hij het mocht opnemen tegen Gabriel Gonzaga in de co-main event van UFC 96. De Braziliaan wachtte hetzelfde lot als Carwins vorige twee tegenstanders, waardoor Carwin number 1 contender werd en het mocht opnemen tegen Brock Lesnar op UFC 106.

Maar doordat diverticulitis Lesnar ervan weerhield te vechten, moest Carwin het tegen Frank Mir opnemen op UFC 111 voor de interim UFC heavyweight title. Mir ging ten onder aan de enorme stootkracht en grootte die Carwin bezit en na 3:48 in de eerste ronde werd Carwin de UFC interim champion. Het zou de grootste en laatste overwinning uit de loopbaan van Carwin zijn. Een gevecht met Brock Lesnar volgde in de main event van UFC 116 en werd door de UFC als ‘The Biggest Fight in UFC History’ bestempeld met een enorme media-aandacht als gevolg. Carwin was oppermachtig in de eerste ronde waardoor scheidsrechter Josh Rosenthal het gevecht bijna beëindigde door harde ground-and-pound, maar Lesnar overleefde de ronde maar net waardoor Carwin uitgeput was aan het begin van de tweede ronde. Lesnar maakte het in de ronde erna af met een arm-triangle choke waardoor Carwin af moest tikken.

Carwin ging het hierna op UFC 125 tegen Roy Nelson opnemen, maar door een nek- en rugblessure waar later een operatie nodig was ging het gevecht niet door. In juni 2011 vocht Carwin voor het laatst in de main event van UFC 131 tegen Junior Dos Santos als de vervanger van Brock Lesnar. Voor het eerst vocht “The Engineer” een volle vijftien minuten, maar moest hij het afleggen tegen de betere Dos Santos. Op 9 september 2011 maakte hij bekend weer 100% te zijn, maar moest hij een maand later weer onder het mes voor een rugoperatie die hem tot mid-2012 uit de roulatie hield. Dana White maakte in juni 2012 bekend dat Carwin en Nelson het tegen elkaar gingen opnemen als coaches van The Ultimate Fighter. Na het zestiende seizoen van de succesvolle serie zouden de zwaargewichten het tegen elkaar opnemen op The Ultimate Finale van dat seizoen. Maar een nieuwe blessure aan Carwins knie voorkwam opnieuw een gevecht, een teleurstellend eind aan de carrière waar nu een einde aan gekomen is.

1 COMMENT