Schorsing Chael Sonnen gehalveerd

1
417

Augustus 2010 was een zwarte maand voor Chael Sonnen. Hij verloor niet alleen op een hartverscheurende manier van middleweight kampioen Anderson Silva, maar werd daarna ook nog eens beschuldigd van doping gebruik, kreeg een boete van $2.500 en werd geschorst voor een jaar. Vanaf dat moment trok Sonnen zich terug uit de media en liet de pers alleen weten dat er meer aan de hand was dan iedereen dacht. Gisteren bleek waar Sonnen het over had. Sonnen blijkt aan Hypogonadism te lijden.

Medische uitleg: “Hypogonadism is een medische termijn voor een tekort van reproductief systeem dat resulteert in gebrek aan functie van gonaden (eierstokken of testikels). De gonaden hebben twee functies: om te produceren hormonen (testosteron, estradiol, antimullerian hormoon, progesterone, inhibin B), activin en aan opbrengst gametes (eieren of sperma). De deficiëntie van geslachtshormonen kan in gebrekkige primaire of secundaire seksuele ontwikkeling, of voorbarige terugtrekkingsgevolgen resulteren (b.v., menopause) in volwassenen. Gebrekkige ei of spermaontwikkelingsresultaten binnen onvruchtbaarheid.”

Begrijpelijke taal: Sonnen lijdt aan een hormoonstoornis, waardoor zijn lichaam bijvoorbeeld minder testosteron aan maakt. Daarom krijgt hij 2 keer per week een injectie met testosteron. Dat is toegestaan, zo lang een vechter dit tijdig aangeeft en zijn arts een medische verklaring aflegt. Dit heeft Chael Sonnen dus verzuimt. Hij heeft de dag van het gevecht aangegeven dat hij een shot testosteron tot zich genomen had, maar niet waarom en ook was er geen medische verklaring afgegeven.

Gister bleek waarom. Tijdens een hoorzitting verklaarde Sonnen dat hij zich schaamde om zijn aandoening publiek te maken. Ook verklaarde Chael Sonnen dat hij pas rond zijn 20e in de pubertijd kwam en dat hij hier in het verleden erg mee gepest is.

De CSAC (California State Athletic Commision) heeft de schorsing van Chael Sonnen uiteindelijk terug gebracht van een jaar naar 6 maanden. De commissie acht hem schuldig aan het niet op tijd aangeven van zijn medische conditie, maar heeft wel begrip voor de situatie.

De schorsing is ingegaan op 2 september 2010, dus Sonnen zal vanaf Maart 2011 weer in actie kunnen komen voor de UFC. Op 19 maart organiseert de UFC een kaart in Abu Dhabi, dus misschien zien we Chael Sonnen daar wel weer terug.

Persoonlijk heb ik best wel met de beste man te doen. Hoewel ik zijn trash talk erg dom vind, stond hij in het verleden toch altijd garant voor te gekke gevechten en ik gunde hem echt de overwinning tegen Anderson Silva. Ik hoop dat hij ons in de toekomst nog op veel spectaculaire gevechten zal trakteren!

1 COMMENT

 1. “Persoonlijk heb ik best wel met de beste man te doen. Hoewel ik zijn trash talk erg dom vind, stond hij in het verleden toch altijd garant voor te gekke gevechten en ik gunde hem echt de overwinning tegen Anderson Silva. Ik hoop dat hij ons in de toekomst nog op veel spectaculaire gevechten zal trakteren!”

  In dat gevecht tegen Silva zag je spectaculair geworstel met de bedoeling het gevecht af te maken. Niet zoals die vele worstelaars, die MMA als vechtsport verpesten met ‘a takedown, lay and pray and grinding out a decession’. Zoals Shields, Fitch en nog een zooi niet-vechters, maar high school-worstelaars.

  Vechten moet zijn om te winnen en niet om niet te verliezen. Daarom moet er iets in het puntensysteem veranderen. Takedowns zonder verder initiatief tot GnP of een submission worden niet meer meegeteld of leveren wegens spelbederf zelfs puntaftrek (gele kaart?) op. Scrambles tellen dubbel.

  De Pride-regels waren ook niet helemaal ideaal, maar wel een stuk beter, omdat de vechter die het meeste doet een finish te maken of schade toe te brengen bevoordeeld wordt. Bovendien wordt het hele gevecht beoordeeld. Ook al was ik voor Rampage tegen Machida en had hij mijns inziens twee rondes heel licht gewonnen tegen een zware verliesronde, de winst voor Machida was eerlijker geweest.

  In de VS moet er eerst wel iets gedaan worden aan die erg vaak waardeloze jurybeslissing met het huiduge puntensysteem. Wat een farce weer dit weekend (Garcia-Nam).

  Over de dopingkwestie heb ik mijn mening nog niet goed gevormd. Ook al ben
  ik tegen, ik vermoed dat het merendeel van alle topsporters gebruikt. Omdat je anders (op een gegeven moment) niet (meer) meekomt, kun je haast niet anders.