Open NK Grappling

7
2376

Vandaag, 28-05-2001, vond de tweede wedstrijddag van het open Nederlands Kampioenschap grappling plaats. De Nederlandse top op het gebied van grappling verzamelde zich in Wijk bij Duurstede om te bepalen we er nou de beste grappler van Nederland is. MMAplanet was aanwezig en maakte het volgende verslag.

In oktober is de derde en laatste wedstrijddag van dit jaar. Wil je nou ook mee doen, of heb je zin om een dagje de crème de la crème van het Nederlandse grappling aan het werk te zien? Houd dan de website van Yoseikan in de gaten.

De foto’s zijn hier te bekijken.

7 COMMENTS

 1. Het was een super vet toernooi weer. Kheb aardig wat foto’s gemaakt, maar mijn skills zijn bizar genoeg nog slechter dan die op die mat. Dus het zijn niet de beste kwaliteit die je zou wensen 🙁

  Check trouwens in het filmpje vanaf 1.50 ofzo die kerel knock-out gaan door een choke, bruut!

  Wat punten waarop ik hoop dat het Open NK zich zal gaan verbeteren zijn:
  – wat strengere toezicht op beginner/gevorderd. (Ze gaven al aan hierbij de volgende keer op te letten)
  – Aangeven wat waar gespeeld wordt. Om eerlijk te zeggen had ik geen idee waar ik naar zat te kijken, beginner of gevorderd. Dit is natuurlijk of heel goed van de beginners, of heel slecht van de gevorderden. Maar het zou erg fijn zijn als dat ergens geschreven staat bij de matten, zodat je dat snel ziet.
  – Misschien een idee om wat meer aan promotie te doen voor websites waarop informatie staat, dit is natuurlijk geen verbeterpunt, maar een idee. Velen kennen Mixfight.nl, maar die hebben dit keer geen foto’s gemaakt geloof ik. Zou goed zijn als MMAplanet met shirts of banners daar vertegenwoordigd is.
  – Het is ook een idee om een standje of wat dan ook te zetten voor voedingstips/schema’s. Edgar noemt het in z’n interview, maar ik heb er niks van gezien tijdens het toernooi. Dus dan moet je echt gaan praten met vechters. Om de drempel te verlagen is het handig om daar een centraal punt van te maken.

  Maargoed, dat zijn maar wat dingentjes 🙂 Het toernooi zelf was dit keer zoveel beter en fijner dan in Ede. Minder chaos, minder hectiek, gewoon puur de fights en de fighters, gotta love it <3

 2. Bedankt voor jullie reacties. Wij staan altijd open voor suggesties.
  Tocht wil ik even een paar probleempjes aangeven waar wij tegen aan lopen, maar dit niet alleen kunnen oplossen:

  Beginners of gevorderd: Hoe kunnen wij nu weten of iemand beginner of gevorderd is? Het staat niet op hun voorhoofd geschreven. Daarom hebben we de coaches laten inschrijven en iedereen komt uit voor een sportschool. Het is de verantwoording van de trainers/coaches of iemand beginner of gevorderd is. En daar zit hem nu net het pijnpunt. Want daar gaat niet elke coach zorgvuldig mee om!

  Wij roepen al keer op keer: Geef de deelnemers eerlijk op en neem je verantwoordelijkheid daar in.
  Het is voor ons bijna onmogelijk om dit te controleren. Zeker als er nieuwe deelnemers zich opgeven die nog nooit hebben meegedaan.
  Nu iedereen zich op geeft via een sportschool, en we zien dat iemand niet beginner is, gaan we deze coach ook zeker aanspreken hierop. Maar dit zal het probleem nooit helemaal teckelen.

  De andere organisatoren die toernooien organiseren en twee klasses hebben, zullen hier ook tegen aan lopen.

  Wat we vanaf het volgende seizoen gaan doen:
  Er zal alleen een Nederlandse titel zijn voor de gevorderden klasses en dames. De beginners winnen dan alleen dagprijzen met medailles. De gevorderden strijden wel om de Nederlandse titel.

  Wat betreft perskaarten: Naar mijn idee hebben we hier niet veel van uitgegeven. Dus een enkeling kan hier misbruik van hebben gemaakt.

  Welke klasse op welke mat strijdt: goede suggestie, maar ik kan niet beloven of dit ons gaat lukken. Maar we nemen het zeker mee in onze evaluatie.

  Standjes met verkoop: Hangt een beetje af of er bedrijven zijn die dit willen. Ze kunnen ons mailen als er interesse is.

  Voor ons was dit de 1e keer op een andere locatie. Wat betreft is het ons goed bevallen. We hoorden wel van diverse coaches die al jaren mee doen (o.a. Bert Kops, Wim de Putter) dat de sfeer gemist werd zoals die in Ede was.
  Maar dat het voor de deelnemers en onze vrijwilligers een verademing was.

  het koelsysteem van de sporthal was niet optimaal, maar de beheerder gaf aan dat er iets kapot was, dus waarschijnlijk zal de temperatuur de volgende keer nog wat beter zijn.

  Nog 1 oproep aan alle deelnemers: KOM op TIJD!!! De weging is een uur per groep. ga gewoon optijd van huis, calculeer files of omleidingen in en ga er vanuit dat je bij de begintijd van de weging aanwezig moet zijn en niet op het laatste moment. Hierdoor kunnen wij eerder starten met het toernooi. De volgende keer gaan we hier strengere regels voor instellen. Om de sport meer te professionaliseren ( wat iedereen roept dat dit moet) moeten de deelnemers zelf ook deze houding aannemen. Bij een gewoon simpel judotoernooitje kun je na sluiting van de weging niet meer mee doen. Dit moet in onze MMA wereld toch ook gaan lukken om op tijd te komen?

  Wij vonden het leuk dat MMA planet aanwezig was en we hopen jullie de volgende keer weer te verwelkomen!

  Namens het organisatiecommité NK Grappling:

  Audrey Kruyning

  • Hey Audrey,

   Ik merkte zelf niet dat de sfeer heel erg anders was. Ik vond het nog steeds erg gezellig. Je merkt dat als er niet gestoten wordt, mensen een stuk meer op hun gemak zijn.

   Ik vond het een erg leuke dag en met de snelle opkomst die grappling aan het maken is, moet het jullie lukken om de volgende keer nog meer publiek te trekken. Wij zullen wel helpen met de promotie!

   Groeten,
   Peter

  • Audrey, bedankt voor je reactie; het is fijn om te horen dat jullie dit ook lezen en er zelfs wat mee doen wanneer mogelijk! 🙂

   Wat betreft de beginners/gevorderden, ik weet dat zoiets erg lastig is om bij te houden voor de organisatie. Het enige wat ik kan bedenken, maar natuurlijk weer extra inspanning vereist, is dat er per toernooi vooral in de beginnersklasse gekeken wordt door de scheidsrechters. Waar het verschil in kwaliteit tussen deelnemers aanzienlijk groot is, zou de scheidsrechter een opmerking/aantekening kunnen maken van de betreffende deelnemer. Misschien dat dit dan meegenomen kan worden bij de volgende inschrijvingen.

   De sporthal vond ik voor de deelnemers ongelooflijk goed! Echt bizar hoeveel ruimte er beschikbaar was en hoe ordelijk alles verliep. Als men in de toekomst zich wat meer bewust wordt van het niet in het midden ophouden, kan iedereen genieten van de partijen.
   Ik vond het wel jammer dat het publiek niet optimaal kon zitten. Daarvoor is de tribune net iets te hoog en zit je te dicht op de matten. Maakt het allemaal wat moeilijk om te zien.
   Maar je kunt niet alles optimaal hebben en ik denk dat dit echt wel beter was.

   Het koelsysteem, tja ach.. 🙂

 3. en wie komt er weer met een peaceteken door het beeld.. juist ja, ik dus…
  sorry voor het verstoren van een verder mooi verslag!
  hebben ondanks een wat tegenvallende uitslag lekker gevochten en een topdag gehad!

 4. De nieuwe accomodatie zorg voor veel mee rust voor de vechters ik heb hem zelf als erg prettig ervaren! De warmte was idd wat verzwarend maar vondt het persoonlijk niet extreem storend.

  Verder vondt ik de tijdsindeling van de wedstrijden niet even sterk, zo had ik (en een collega vechter) de nare situatie dat we 3 of 4 partijen achter elkaar moesten draaien waarin uiteindelijk al onze tegenstanders een goed 40min tot een uur rust hadden gehad.

  Hier zou in mijn optiek beter naar gekeken kunnen worden. Verder was het gewoon top! 🙂