NPU 22 oktober afgelast door burgemeester Almelo

10
592

WAAAAT!?!?! Zojuist is bekend geworden dat NPU Dodekathlon op 22 oktober is afgelast. De burgemeester van Almelo heeft het evenement verboden. Als officiële reden wijst de burgemeester op mogelijke ongeregeldheden, maar bij de vorige editie is er werkelijk niets gebeurd. Er werd niet eens geklaagd door de MMA fans toen bleek dat de friet slap was.

De onofficiële reden is verder wel duidelijk. Lees dit krantenbericht maar eens. (klik voor groot)

Bestiaal karakter?? Is die vrouw überhaubt wel eens bij een MMA gevecht geweest? Ja, het is grof. Ja, het is agressief en er vloeit af en toe ook wat bloed. Maar wat MMA juist zo mooi maakt is de menselijke factor. De energie, de angst, de moed. Maandenlange voorbereiding die tot een hoogtepunt komt in een krachtmeting van twee keer vijf minuten. De ultieme vorm van sport, zoals de Grieken het vroeger noemden. Dat is niet bestiaal!

Natuurlijk wilden wij bij MMAplanet hier het fijne van weten, maar de gemeente Almelo is tot op heden nog niet in staat geweest om onze vragen te beantwoorden. We houden jullie op de hoogte!

De organisator van het evenement, Stephen Cooke, heeft een schriftelijke verklaring opgesteld. Die kun je hier vinden:

Beste Sportvrienden,

Helaas heeft de burgemeester van Almelo, mevrouw Jon Hermans-Vloedbeld (VVD), besloten om het mma-evenement op 22 oktober te verbieden.

Afgelopen week is er in het regionaal overleg met de burgemeesters uit de andere steden van Twente, Openbaar Ministerie en politie over de vechtsportgala’s in de regio gesproken en over het evenement in Almelo in het bijzonder. De burgemeesters willen een gezamenlijk beleid ontwikkelen ten aanzien van vechtsportgala’s in de regio en deze verbieden.
Hiermee negeert zij het positieve advies van het Adviesorgaan van B en W, die verleden week uitgebreid met de organisatie heeft gesproken over het fenomeen mixed martial arts versus ‘kooigevechten’. Uit dat gesprek kwam naar voren dat mixed martial arts een reguliere mondiale sport is, waarbij de bond (WFCA) via de FOG aangesloten is bij het NOC/NSF (een ministerieel erkend orgaan) en niet het bestiale karakter heeft zoals onder meer in bijgaand krantenbericht wordt geschetst (zie bijlage).
Niemand van de leden van het regionaal overleg blijkt ooit een vechtsportevenement te hebben bijgewoond, ook de burgemeester van Almelo niet, ondanks de vele sportieve kickboksgala’s die aldaar zonder incidenten hebben plaatsgevonden. Het oordeel berust waarschijnlijk alleen op vooroordelen en ongefundeerde vrees voor verstoring van de openbaarde orde.

Hoewel in het krantenbericht wordt gerept op een verbod van alle vechtsportgala’s in Almelo, waaronder je dus ook judo, karate, taekwondo kunt scharen, blijkt het waarschijnlijk niet de bedoeling te zijn dat het verbod ook daarvoor zou gelden en dus ook niet voor het pure kickboksen.
Dit zou de burgemeester nog schriftelijk bevestigen en biedt in ieder geval nog perspectief voor de kickboksers en liefhebbers uit de regio.

De organisatie is vanaf april al bezig geweest met de voorbereidingen van het evenement en is uitermate teleurgesteld dat het te elfder ure alsnog wordt tegengewerkt. De organisatie is zich er ook van bewust dat alle deelnemers , die zich maanden in het zweet hebben gewerkt, hun sociale leven op het tweede plan hebben gezet en naar dit evenement hebben toegeleefd zeer teleurgesteld zijn. Hans Loeffen, van de bond WFCA, die nauw betrokken is bij dit gebeuren kunnen jullie benaderen voor nadere informatie.

De organisatie zal alles in het werk stellen om in de toekomst een mma-evenement met een ‘veiligheidsring’ te organiseren als daar mogelijkheden voor worden geboden in de regio of daarbuiten. De organisatie wil ook iedereen bedanken die ons tot nu toe sportief heeft gesteund in ons streven om het mma in Nederland te ontwikkelen en positief in beeld te brengen.

Met sportieve groeten,
Stephen Cooke – Organisator, sportinstructeur en liefhebber van de vechtsport

NPU
Scorpio Gym Almelo

SHARE
Previous articleTechniek van de dag
Next articleKO van de dag
Peter Huting, 24 jaar, Utrecht, Team Duncan

10 COMMENTS

 1. Zucht… Jammer dat we anno 2011 nog steeds te maken hebben met kortzichtigheid van bepaalde gemeentes en personen. Jammer dat dan natuurlijk binnen 1 gemeente, 1 persoon, zoals de burgemeester, de zaak kan beslissen op basis van een persoonlijke mening.

  Maar los staand van het feit dat je deze sport niet begrijpt of aanspreekt (misschien verafschuwd), moet je binnen je functie wel objectief zijn en niet je persoonlijke mening hier in betrekken.

  Verbieden zou ik kunnen begrijpen, als er iedere keer veel problemen zouden ontstaan bij een bepaalde organisatie. Maar dat is hier niet het geval. De gemeente zou juist slim en professioneel zijn om te proberen om samen met de organisatie een succesvol evenement neer te zetten voor jong en oud… maar helaas 🙁

 2. wat een gelul….beseft deze vrouw wel dat we het eigenlijk gewoon over topsporters hebben, maar welke de bijhorende erkenning alleen niet krijgen?
  ik ben er van overtuigd dat er tijdens voetbalwedstrijden meer geouwehoer is, en dat hoesten we dus ook nog met z’n allen van het belastinggeld op!!
  begin daar maar lekker met schrappen, bij die jongetjes die t(veel) teveel verdienen voor wat ze presteren, veel teveel gel in hun haartjes boven hun gladde muiltje hebben, en met een salaris van een ton per maand gaan liggen janken als ze een keer getackeld worden…!!
  onze sport zou wat meer credits mogen verdienen….