MMA? Ga toch boksen!

0
1040
Foto: Twitter Video

We kunnen er niet omheen. Al maanden worden we gebombardeerd met persconferenties, gescheld, geroddel, memes en persoonlijke vetes op sociale media. Allemaal omdat UFC-kampioen Conor McGregor het op 26 augustus opneemt tegen bokskampioen Floyd Mayweather. Maar wat zegt dit gevecht nou precies over de huidige staat van het MMA?

De match krijgt in ieder geval genoeg kijkers om beide vechters vooraf alvast een cheque te beloven van respectievelijk $100 en $75 miljoen dollar. Amerikanen die het gevecht op pay-per-view willen kijken mogen $100 dollar neertellen. Wij Nederlanders boffen en hebben het gevecht voor het schappelijke bedrag van €7,95 op onze televisie.

Gaat de arrogante Mayweather eindelijk op zijn bek? De man die het verdedigend boksen tot een kunstvorm heeft verheven neemt het op tegen een van de beste afmakers in het MMA. Iemand die qua arrogantie zijn gelijke is. Dankzij de luidruchtige persoonlijkheden van de twee is het smullen om te zien wie van hen zijn grote woorden straks moet inslikken.

McGregor heeft nog nooit een professionele partij gebokst en heeft op dat vlak niets gedaan wat hem recht geeft op een partij tegen iemand als Mayweather. Er was dan ook veel twijfel onder kenners of hij überhaupt een kans maakte tegen de Amerikaan. Recent gelekte beelden van McGregor die zijn sparringpartner en voormalig bokskampioen Paulie Malignaggi half knock-out slaat, lijken die twijfel wat weg te nemen, maar nemen niet weg dat McGregor geen enkele profervaring heeft in de ring.

Nou heeft hij dit gevecht niet geregeld door zijn grootse boksverdiensten natuurlijk. Als MMA-kampioen heeft hij al bewezen een vechtend kunstenaar te zijn met ongelooflijke kracht en precisie en werd hij in twee gewichtsdivisies gekroond tot titelhouder. Die prestaties gecombineerd met een grote bek brachten McGregor dit miljoenengevecht.

Maar wat betekent deze partij nou? Is het feit dat een MMA-kampioen het opneemt tegen een van de beste boksers aller tijden een teken van de kracht van Mixed Martial Arts? Als McGregor wint, laat hij dan zien dat het MMA niet alleen betere grondvechters heeft, maar ook betere boksers?

Noem mij een purist, maar ik heb het gevoel dat we een stap terug doen. Decennia moest het MMA zich bewijzen tegenover het boksen. Boksen was een wetenschap, MMA was voor wilden. Het ene een stijlvolle dans in de ring, het ander een menselijk hanengevecht in een kooi. Nog steeds is MMA niet overal legaal.

Dankzij hard zwoegen en de mooie woorden van Dana White, die het MMA altijd als superieur verklaarde, won sport aan populariteit. Want hoe sterk een bokskampioen ook was, elke kijker wist dat hij het nog geen halve minuut zou redden in de Octagon tegen een MMA-vechter.

De afgelopen jaren stond de ene na de andere MMA-superster op, terwijl het boksen steeds minder in de schijnwerpers stond en er maar mondjesmaat grote sterren rezen. En nu MMA op het punt staat om het boksen voorgoed voorbij te streven, vecht de grootste MMA-ster van dit moment een bokswedstrijd tegen een gepensioneerde veertiger. Want laten we wel wezen, als McGregor wint, zullen veel kenners zeggen dat het is vanwege Mayweathers leeftijd.

Het belangrijkste wat dit gevecht zegt over het MMA is dat de grote sterren daar veel te weinig betaald krijgen. Het is een terugkerend thema, maar het ligt ten grondslag aan dit gevecht. Zelfs een superster als McGregor moet een bokswedstrijd organiseren om betaald te krijgen wat hij als grote naam waard is.

MMA-puristen zitten ondertussen met de gebakken peren. Mogelijke krakers tussen McGregor en krijgers als Tony Ferguson, Max Holloway of Georges St Pierre gingen niet door en zien we misschien wel nooit. Tenminste, totdat onze grote sterren net zo goed betaald krijgen als een Mayweather of Klitschko.

Het is tijd om een flinke zak geld bij Dana Whites praatjes te gooien. Anders blijft het boksen de onbetwiste kampioen in de vechtsport. Eentje die zich mag verheugen in de belangstelling van de grootste sterren van het MMA.