Conor McGregor is terug… maar zo voelt het (nog) niet

0
739
Oscar Davila schrijft maandelijks een column voor mmaplanet.nl

Het had mij niet verbaasd als we het laatste van Conor McGregor hadden gezien in MMA. Vooral na de bokswedstrijd tegen Floyd Mayweather. Maar ook zijn wederkeer is niet verbazingwekkend.

McGregor gaat het opnemen tegen Khabib Nurmagomedov; de huidige titelhouder in het lichtgewicht van de UFC. Wat het kampioenschap tegenwoordig nog waard is weet ik niet, maar dat dit gevecht gewicht heeft staat buiten kijf.

Voorlopig domineert McGregor nog in de media met zijn oude rivaal Mayweather. Elk vergezochte dispuut tussen deze twee kijkcijferkanonnen dat omgevormd kan worden tot een verhaal, slingert de media behendig de wereld in. Kliks gegarandeerd. Maar de kans dat deze rivalen echt nog een keer… hoewel, dat is niet helemaal uit te sluiten.

Maar laten we voor nu ons richten op het gevecht tussen Mystic Mac en The Eagle. Allereerst, dit is een klassiek bokser-tegen-worstelaar gevecht, waarbij beide kanten genoeg kennis genieten van het totale spectrum van MMA.

Maar als je dit gevecht puur bekijkt vanuit de fysieke capaciteiten van beide vechters, mis je het menselijk aspect. Een aspect dat wel degelijk telt; zeker met Conor McGregor.

Het belangrijkste wapen van McGregor is misschien wel zijn tegenstander ver voor het gevecht frustreren. In interviews, tijdens promotieactiviteiten en op social media weet hij het bloed onder de nagels van zijn tegenstander te krijgen.

De sleutel van tegenstander onder druk zetten is het gros van de fans aan jouw kant krijgen. Dat je tegenstander je uitdaagt is dragelijk, maar als de fans aan zijn kant staan wordt het frustrerend. De enige keren dat deze tactiek in de UFC geen enkele invloed had was voor de twee partijen met Nate Diaz, die oprecht schijt aan alles heeft met een eigen schare fans achter zich. Geldt dit ook voor Nurmagomedov?

Dat denk ik wel. Volgens mij is hij nauwelijks vatbaar voor de capriolen van McGregor. De belangrijkste reden hiervoor is dat hij zich niet lijkt te laten leiden door de publieke opinie. Dat bleek wel uit zijn reactie op het welbekende steekwagen-incident. Geen frustratie of verontwaardiging, deze man is koeler dan ijs.

Tot nu toe lijkt het alsof McGregor dit ook inziet, want meestal is zijn offensief lang voor het gevecht begonnen. Laten we dan maar aannemen dat dit gevecht grotendeels aankomt op de fysieke vaardigheden.

Hierbij wordt Nurmagomedovs incasseringsvermogen belangrijk. Ik denk dat hij het gevecht naar de grond kan krijgen om de Ier te domineren en vermoeid te krijgen. Maar om daar te komen is de kans groot dat hij stoten moet incasseren. Een andere sterke kant van McGregor is namelijk zijn perfecte timing. Als hij zijn stoten goed timet en de Rus aangeslagen is, kan hij het gevecht wel eens vroeg beëindigen.

Maar… het blijft MMA. Dit gevecht kan op alle manieren verlopen, maar mijn gevoel zegt dat de toon snel gezet wordt. Voor The Eagle betekent dit dat hij zijn wil snel moet opleggen, voor McGregor dat hij Nurmagomedov vroeg goed moet raken. Voor de uitslag laat ik mij graag verrassen.

De grootste verrassing voor mij tot nu toe is dat het relatief stil is. Ik bedoel: Conor McGregor vecht! Waar is die enorme buzz? Dit gevecht staat al gepland voor begin oktober, dat is over vijf weken! Deelt de totale MMA-gemeenschap soms mijn grootste angst voor dit gevecht?

Redden we het tot de Octagon blessurevrij en zonder incident op de weging? Durft de rest van de fans pas enthousiast te worden als beide vechters in redelijke gezondheid op de weegschaal staan met het juiste gewicht? Ik neem het niemand kwalijk.

Ik houd mijn adem in tot het moment dat de deur van de Octagon dichtvalt en op slot gaat. Ja, dan pas slaak ik een zucht van opluchting.