Mark Hunt sleept UFC voor het gerecht

0
446
Foto: Josh Hedges Zuffa LLC via Getty Images

Mark Hunt heeft de UFC voor het gerecht gedaagd. The Super Samoan beschuldigt ‘s werelds grootste vechtsportorganisatie van afpersing, samenzwering en fraude, wist ESPN als eerste te melden.

Hunt klaagt de UFC aan vanwege samenzwering met Brock Lesnar. Volgens kamp-Hunt zou de UFC geweten hebben dat Lesnar doping gebruikte in aanloop naar het gevecht met The Super Samoan op UFC 200. Lesnar won het gevecht via jurybesluit, maar werd achteraf door USADA gepakt en voor een jaar geschorst vanwege het gebruik van Clomifeen.

“Ik wil dat de UFC begrijpt dat het niet oké is om te blijven doen wat ze doen”, aldus Hunt. “Ze laten mensen toe dit te doen. Ze hadden een kans om al het geld van deze gozer weg te nemen, want hij is een valsspeler, maar dat deden ze niet.”

“Wat voor signaal geven ze af aan jongens en meiden die ooit willen vechten? Het signaal is: ‘Je hebt zojuist vals gespeeld en het is oké.’ Als je een misdaad begaat in de samenleving, krijg je straf. Waarom is het anders in MMA? Het schaadt de wereld, dus het is nog erger. Ze moeten hem verantwoordelijk stellen hiervoor.”

Aanklacht
In de aanklacht staat dat kamp-Hunt het volgende over Lesnar claimt: “Zonder Hunts kennis of toestemming, heeft de UFC samengespannen en ervoor gezorgd dat Lesnar, een doping-vechter, tegen Hunt vocht, een schone vechter, ondanks het feit dat Lesnar substanties gebruikte die verboden zijn door de UFC, USADA en WADA. De substanties, Clomifeen en 4-Hydroxyclomiphene, staan bekend als ‘post cyclische’ substanties die gebruikt worden na een periode van krachttraining met anabole steroïden of vergelijkbare verboden middelen.”

Ondanks het feit dat het resultaat achteraf omgezet werd naar een No Contest, claimt Hunt dat hij reputatieschade heeft geleden en de mogelijkheid heeft verloren om zijn loopbaan en inkomsten te bevorderen.

Patroon
Hunt benadrukt ook een patroon te zien waarin de gezondheid en veiligheid van vechters constant in gevaar gebracht voor winst, inclusief doping toekennen en vechters uitzonderen van dopingcontroles die bekendstaan als gebruikers, om te vechten tegen ‘schone’ vechters. Dit baseert hij op het feit dat zijn laatste drie tegenstanders, Antonio Silva, Frank Mir en Lesnar, verboden middelen gebruikten.

Ook haalt Hunt de zaak rondom de UFC en Vitor Belforts dopingresultaten in aanloop naar UFC 152 aan, die de UFC onder de pet probeerde te houden. In september 2015 kwam een verslag van journalist Josh Gross naar buiten waaruit bleek dat Belfort, die toentertijd synthetische testosteron gebruikte, met een verhoogd testosterongehalte op UFC 152 tegen Jon Jones vocht. Dit baseerde Gross op gelekte e-mails van de UFC naar 29 vechters, trainers en managers, waarin stond dat de Braziliaan ongeveer 2,5 keer zoveel testosteron in zijn lichaam had als toegestaan.

Opbrengst
Hunt wil compenserende schadevergoeding op basis van het bewijs, drievoudige schadevergoeding en “voldoende schadevergoeding om illegale doping in het MMA af te schrikken.”

“Ik wilde niet in deze positie terecht komen”, aldus Hunt tegen ESPN. “Het stopt mij in een rare positie omdat ik nog steeds onder contract sta. Fans zeggen: ‘Mark, je wist dat hij doping gebruikte.’ Ik wist het niet. Als je hem ziet, denk je ‘Ja, hij zit eraan.’ Maar je moet een boek niet op de voorkant beoordelen. Dit was de druppel. Ik heb dat gevecht verloren en het is geruïneerd voor mijn fans. Het was niet goed. Ik vroeg of ik onder mijn contract uit kon komen, maar dat kon niet. Ik moet werken zoals iedereen.”